Tunnistatko kuvan bakteeripesät? Nämä ovat julkisten paikkojen pahimmat likapommit, joihin törmäät päivittäin - Asuminen - Ilta-Sanomat

Tunnistatko kuvan bakteeripesät? Nämä ovat julkisten paikkojen pahimmat likapommit, joihin törmäät päivittäin

Tiedätkö, mitkä ovat julkisten paikkojen likapommit?

Tunnistatko tämän kuvan bakteeripesät?

4.4.2019 11:05

Ihmisen ympäristö kuhisee bakteereja. Osa bakteereista on hyödyllisiä, mutta valitettavasti myös haitallisia bakteereja jyllää ympärillämme. Luonnollisesti haluamme välttää niitä!

Listasimme pahimmat bakteeripommit, joihin törmäät päivittäin.

Pysy terveenä työpaikalla – tiedosta nämä bakteeripesät!

Työpaikan pöpöpesiä ovat kahviautomaatti, yleisessä käytössä olevat kynät, tietokoneen näppäimistöt, tulostimen ja kopiokoneen painikkeet sekä puhelin.

Toimistopuhelimen pinnalla voi olla jopa 3 900 mikrobia neliösenttimetrillä. Amerikkalaistutkimuksen mukaan vessanrenkaan päällä vastaava luku on alle 50.

Yksi vaaran paikka piilee myös hissin nappuloissa.

Hissin nappulat ovat paikkoja, joita kosketaan usein.

Myös Ilta-Sanomat on testannut eri arkipäiväisten esineiden mikrobipitoisuuksia. Vuonna 2017 ISTV sai käyttöönsä elintarvikealan laadunvalvontaan erikoistuneen Net-Foodlab Oy:n Hygiena-merkkisen ATP-mittarin ja kävi läpi arjen 20 todennäköistä arjen pöpöpesäkettä.

Tavallisessa käsihygieniassa puhtauden ja likaisuuden RLU-raja-arvo on 60.Yksikään arkielämän kosketuspinnoista ei ISTV:n testissä alittanut edes RLU-arvoa 40, joka on hyväksyttävä raja esimerkiksi leikkuulaudoissa ja suurkeittiöiden työvälineissä.

Hissin nappuloissa lukema oli testin kuudenneksi suurin, 477.

Ruokakauppa vilisee pöpöjä

Pöpöjä karttavan kannattaa olla tarkkana ruokakaupassa. Ensimmäinen riski piilee heti kauppaan saapuessa, nimittäin ostoskorien ja -kärryjen kahvat eivät ole kaikista hygieenisimpiä.

Ole tarkkana myös hedelmä- ja vihannesosastolla. Pese kotona aina irtonaiset hedelmät ja vihannekset – ne ovat voineet olla lukuisten ihmisten hypisteltävinä ennen suuhusi päätymistä.

Yksi ruokakaupan likaisimmista paikoista on liukuhihna, sillä sitä on sen materiaalin vuoksi hankala pestä. Yhdysvaltalainen yliopisto selvitti aikoinaan liukuhihnojen bakteeripitoisuutta – yksikään liukuhihna ei selvinnyt tutkimuksesta puhtailla papereilla.

Myös kortinlukija kuhisee bakteereja, sillä jopa tuhannet ihmiset painavat päivittäin samoja numeroja.

Kolikot sen sijaan eivät ole aivan sellaisia pöpöpesäkkeitä kuin voisi kuvitella.

ISTV:n testissä yllättäväksi osoittautui, että kädestä käteen kiertävät rahat olivat varsin vähän likaisia. RLU-arvoksi tuli 91.

Lisää käsidesiä käteisen nostamisen jälkeen!

Kiinassa suoritetussa testissä todettiin, että 38 testatusta pankkiautomaatista jokainen sisälsi keskimäärin 1 200 bakteeria, mukaan lukien haitalliset bakteerit.

Kaikista pahin painike on tietysti enter-painike, sillä jokaisen on kosketettava sitä.

Otto-automaatti kuului myös ISTV:n testiin. Näppäimistö sai siinä RLU-arvon 80.

  Tarkkana myös kuntosalilla

Kuntosalilla treenaaminen on toki terveellistä, mutta flunssa voi tarttua myös sporttisessa ilmapiirissä.

ISTV:n testissä kuntosalin kahvakuula oli koko testin likaisin esine. RLU-arvo oli hätkähdyttävä 1115. Testissä vahvistuikin tunnettu käsitys siitä, että kosteat pinnat ovat otollisia elinpaikkoja pöpöille.

Myös vesiautomaatit kuuluvat likaisimpien paikkojen joukkoon. Muista siis valuttaa vettä hetken aikaa ennen juomista – se puhdistaa hanan pinnassa olevia bakteereja.

Jos sinulla on mahdollista puhdistaa laitteiden kahvat sekä puntit ennen niiden käyttöä – tee se.

Vältä liukuportaiden kahvoja!

Seuraavan lukeminen voi tuntua mahan pohjassa. Arizonan yliopiston mikrobiologian professori kertoo löytäneensä rullaportaiden testauksessa kaiteista näytteitä kolibakteerista, virtsasta, ulosteesta, limasta ja verestä.

  Käsien pesulle ennen ravintolaruokailua

Valitettavasti kaikki eivät muista pestä käsiään ennen ravintolaruokailua. Ravintoloiden pöpöpesiä ovat pöydässä valmiina olevat ketsupit, maustepurkit ja ruokalistat.

Journal of Environmental Health -lehdessä vuonna 2007 ilmestyneen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan sitruunan lisääminen veteen ei ole ravintoloissa kaikista hygieenisintä.

Nimittäin tutkimustulosten mukaan jopa 70 prosentissa kerätyistä näytteistä oli mikrobikasvustoja sitruunan kuoressa tai hedelmälihassa. Sitruunoista löytyi niin uloste-, iho-, sylki- ja ympäristöperäisiä bakteereja.

Meikkiosastot likapommit

Bakteerien saaminen kasvoille tuskin houkuttaa ketään. Vältä siis kosmetiikkaosastolla erityisesti silmä- ja huulimeikin testimeikkejä!

Pöpöt vaanivat vessassa

On lähes itsestäänselvyys, että bakteerit asuvat julkisten vessojen pinnoissa. Sanotaan se kuitenkin vielä: älä koskettele yleisissä vessoissa silmiäsi, suutasi tai nenääsi. Bakteerien joukossa on muun muassa suoliston bakteereja, jotka voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Pahin riski ei ole wc-istuimelle istuminen, vaan sitä koskettaminen. Myös vessojen kahvat vilisevät pöpöjä, joten niihin kannattaa tarttua paperilla. ISTV:n testissä vessahanat saivat korkean, peräti 498:n RLU-arvon. Se oli testin viidenneksi korkein.

Pese käsiäsi ainakin 15–20 sekuntia vesakäynnin jälkeen, sulje sitten hana paperipyyhkeen avulla.

Muista käsihygienia julkisessa liikenteessä

Julkisia kulkuneuvoja suosivien kannattaa välttää kulkuneuvojen kahvoja ja stop-painiketta. Aina se ei ole mahdollista, mutta onneksi pieni käsidesipullo kulkee helposti mukana.

  Autoilija, pese kädet tankkauksen jälkeen!

Mieti, kuinka monta ihmistä käy päivittäin tankilla? Yksi likaisimmista julkisten paikkojen paikoista ovat bensapumppujen kahvat.

Arizonan yliopiston tohtorin mukaan 71 prosenttia kaikkien bensapumppujen kahvoista on likaisia ja täynnä sairastumista aiheuttavia bakteereja.

 

Lähteitä: Master Cleaners, Fox news, Workopolis, Today ja Debgroup, IS-arkisto

Rullaportaissa riittää bakteereja.

Meikkiosastot ovat näyttävät ihana kliinisiltä, mutta testimeikit ovat silti bakteeripesiä.

Tiedätkö linja-autojen likaisimmat paikat?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?