Tieto tulevasta lapsesta sai vuokranantajan menettämään malttinsa – erikoisimmat asiat, joita vuokralaisilta on yritetty kieltää

Julkaistu:

Vuokra-asunnot
Onko vuokranantajalla oikeus kieltää lemmikin pito tai hiusten värjäys? Kysyimme asiantuntijalta.
”Ei tupakointia, lemmikkieläimiä tai hiusten värjäystä asunnossa.”

Näillä sanoilla vuokralaisille esiteltiin taannoin helsinkiläistä vuokra-asuntoa. Etenkin kielto hiusten värjäämisestä sai ihmetystä osakseen.

Saako moisen kieltää?

Asiasta ensin uutisoinut Me Naiset kysyi asiaa Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viidalta. Hänen mukaansa vuokralaisen kannattaa miettiä, haluaako tämä allekirjoittaa sopimuksen, jossa hiusten värjääminen on kielletty.

Viidan mukaan vuokrailmoituksiin pitäisi kirjata lähtökohtaisesti vain sellaisia kieltoja, joita voidaan valvoa. Hiustenvärjäys ei valvottavien kieltojen listalle kuulu.

Lemmikistä pitää sopia etukäteen

Kieltolistalle voi kuitenkin joutua muita asioita.

Tavallisin asia, josta vuokranantaja ja vuokralaiset neuvottelevat keskenään, on lemmikin pitäminen, kertoo Ilta-Sanomille Vuokralaiset ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski.

Lemmikkien porttikielto vuokra-asuntoon on oikeutettu siinä tapauksessa, jos rajoitus kirjataan sopimukseen ennen vuokrauksen alkua.

– Kesken vuokrauksen koiraa ei kuitenkaan voi kieltää. Joskus kuulee, että tätä yritetään tehdä, Lohikoski sanoo.


Myös tupakoinnin saa kieltää, kunhan sen kirjaa sopimukseen ajoissa.

Jos sopimukseen ei merkitä kieltoa tupakoinnista, voi vuokralainen savutella asunnossa ainakin siinä tapauksessa, etteivät talon järjestyssäännöt tai viranomaiset naapureiden valitusten jälkeen kiellä asiaa.

Ei yövieraita

Hyvän vuokrasopimuksen perusedellytyksenä on se, että sopimuksessa noudatetaan lakia asuinhuoneiston vuokraamisesta ja hyvää vuokratapaa. Koska kaikkia asioita ei laissa tai hyvässä vuokratavassa erikseen mainita, niiden lisäksi sovelletaan vakiintuneita käytäntöjä.

Pääosin se, mitä on sallittua kieltää ja mitä ei, on Pia Lohikosken mukaan vuokranantajilla hyvin hallussa.

Muutamia erikoisia tapauksia uran varrelta Lohikoskella tulee kuitenkin mieleen.


Järjestö- ja koulutuspäällikkö muistelee tapausta, jossa vuokranantaja oli asettamassa vuokralaiselle kynttilänpolttokieltoa.

– Kynttilöiden poltto kuuluu kuitenkin normaaliin asumiseen, eikä sitä voi kieltää, Lohikoski sanoo.

Toisessa tapauksessa vuokranantaja yritti kieltää vuokralaiseltaan yövieraat.

Lohikoski muistelee myös tapausta, jossa eräs vuokranantaja hermostui, kun hän kuuli vuokralaisensa tulevasta perheenlisäyksestä.

Ei olekaan aivan tavatonta, että vuokranantaja yrittää kieltää vaikkapa uuden puolison muuton vuokra-asuntoon. Kiellolle ei kuitenkaan ole perusteita, Lohikoski sanoo.

– Ei ihmistä voi kieltää hankkimasta puolisoa tai vaikkapa lapsia. Kun asunto on vuokrattu, korkeintaan vesimaksua voi korottaa, kun uusi ihminen muuttaa asuntoon.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on vuokranantajista? Mitä sinulta on yritetty kieltää? Kommentoi alle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt