Lojuuko pihallasi kirjaimellisesti satasia? Luonnonkivillä voi tienata sievoisen summan – jopa 200 euroa per kivi - Asuminen - Ilta-Sanomat

Lojuuko pihallasi kirjaimellisesti satasia? Luonnonkivillä voi tienata sievoisen summan – jopa 200 euroa per kivi

Julkaistu: 1.4.2019 12:53

Onko pihasi täynnä luonnonkiviä, joille ei ole käyttöä? Huvila & Huussi -ohjelman uuden kauden kolmannessa jaksossa annetaan kallisarvoinen vinkki luonnonkiviin liittyen.

Huvila & Huussi -ohjelman maanantain jaksossa uudistetaan nuorenparin mummonmökin piha. Toiveissa on, ettei pihasta tule liian moderni, mutta samalla sinne kaivataan lisää toiminallisuutta.

Pihatöiden yhteydessä tontilta löytyy luonnonkiviä, joita hyödynnetäänkin jaksossa istutusten tuennassa ja maisemoinnissa.

Huvila & Huussi -ohjelman maisemasuunnittelija Eva Wuite antaa kallisarvoisen vinkin myös muille mökkeilijöille ja tontin omistajille, joiden pihasta löytyy luonnonkiviä. Luonnonkiviä ei kannata heittää missään nimessä pois!

Piha ennen muutosta.

Pihoilla kiviä käytetään usein pengertämiseen, maisemointiin ja muurien rakentamiseen. Wuiten mukaan monet eivät välttämättä tiedä, että luonnonkivet ovat hyvin haluttuja rakennusmateriaaleja sekä varsin arvokkaita.

– Jos pihalta löytyy luonnonkiviä, älkää heittäkö niitä pois tai käyttäkö johonkin täyttöihin, koska tuommoinen kivi on aika arvokas! Pääkaupunkiseudulla kivestä pyydetään tontille tuotuna ja pihalle asennettuna – puhtaasti maisemointitarkoitusta varten – jopa 200 euroa per kivi verollisena!

Pese kivet painepesurilla ennen niiden käyttöä!

Wuite jakaa jaksossa myös vinkkejä luonnonkivien hyödyntämistä suunnitteleville.

– Kun tontilta kaivetaan luonnonkiviä, ja jos niitä halutaan käyttää uudelleen esimerkiksi muureissa taikka pengerryksissä, kivet on pestävä puhtaaksi painepesurilla niin, ettei sinne jää yhtään savea tai maata kiinni. Se on muuten oivaa kasvualustaa, johon tulee sitten heinä, horsma ja nokkonen.

Luonnonkiviä käytettiin pihalla hyödyksi.

– Jos kivet tulevat multamaastoon, niin sinne alle tulee suodatinkangas ja sepeliä, ja sitten siihen ne puhtaat kivet ladottuna. Silloin se pysyy siistinä, eikä välistä puske mikään rikkakasvi, Wuite neuvoo.

Huvila & Huussi 10. kauden jaksot maanantaisin Nelosella kello 21.30.

Nelonen ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?