Tiedätkö, kuinka paljon 2000, 4000 ja 6000 euron palkasta jää käteen? Katso, mitä suomalaiset todella tienaavat

Julkaistu:

Me Naiset
Tiedätkö, millainen veroprosentti eri palkkatuloja saavilla on? Vertailimme, mitä jää käteen pienistä, keskiverroista ja isoista palkoista.
Ei ne suuret tulot, vaan...

progressiivinen verotus!

Homma on Suomessa niin, että palkkatulojen verotus on sitä kireämpi, mitä isompaa liksaa työnantaja palkolliselleen maksaa. Esimerkiksi räppäri Cheek on maksanut tuloistaan enimmillään 44,6 prosenttia veroja.

Pienestä tai edes keskivertopalkasta ei samalla veroprosentilla jäisi käteen kummoista summaa, mutta Cheekin ansiotulot kyseisenä vuonna olivat noin 230 000 euroa, joten lateja jäi varmasti taskun pohjalle.

Palkankorotus tai se, että jollakulla on isompi tai pienempi palkka kuin itsellä, ei siis tarkoita sitä, että käteen jäävä summa on samassa suhteessa suurempi tai pienempi.

Veroprosenttilaskuri paljastaa

No missä suhteessa sitten? Verottaja tarjoaa sen arvioimiseen kätevän apuvälineen, jolla kukin voi laskea veroprosenttinsa ja sen avulla summan, joka tilille kilahtaa.

Vertailun vuoksi laskimme joistakin palkoista käteen jäävän summan. Verojen lisäksi työnantaja pidättää palkasta työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksun – ne on huomioitu loppusummissa.

Laskelmat ovat suuntaa antavia. Niissä lapsettoman ja puolisottoman esimerkkihenkilön kotikuntana on Helsinki ja ikänä 35 vuotta.

Katso alla olevasta laskelmasta, kuinka suuren osan palkasta verot vievät. Vasemmalta taulukosta näet veroprosentit ja bruttopalkan ja oikealta käteen jäävän eli nettopalkan sekä verot kustakin bruttopalkasta kullakin veroprosentilla.Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen täältä!

Vaikka moni tykkää vitsailla, että ”ei voi laittaa verotukseen”, useita asioita kuitenkin voi. Ne vaikuttavat myös käteen jäävään summaan.

Koska esimerkiksi erilaiset vähennykset riippuvat verotettavasta, niitä ei ole huomioitu yllä olevissa laskelmissa. Myös esimerkiksi kirkollisveron vaikutus ja muut henkilökohtaiset seikat on jätetty huomioimatta – sivu-, pääoma- ynnä muista henkilöverotusta monimutkaistavista tuloista puhumattakaan.

Me Naisten aikaisemmasta jutusta voit lukea 6 asiaa, joista sinäkin voit saada yllättävän helposti verovähennyksiä.

Verotukseen voi myös hakea oikaisua jälkikäteen, mikäli unohti vähentää jotain tai jokin virhe oli jäänyt huomaamatta.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Me Naisissa. Voit lukea sen täällä.

Lue myös:

Satu, 26, saa säästöön 400 euroa joka kuukausi 1 900 euron palkastaan – miten hän sen tekee? Katso kirjanpitäjän kuitit yhdeltä viikolta

Vantaalainen Pinja, 16, tienaa tubettamalla enemmän kuin keskivertosuomalainen: ”Olen säästänyt jo vuosia omaan asuntoon”

Sonjalla on Suomen yleisin palkka – näin 2600 eurolla kuukaudessa voi elää mukavasti

”Suomessa maksaisin 10 000 euroa enemmän veroja” – naiset kertovat, kannattiko lähteä töiden perässä ulkomaille

Matkabloggaaja Veera Bianca tienasi tammikuussa huimat 17 200 euroa – kertoo nyt, mistä muhkeat tulot muodostuvat

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt