22-vuotias Iida asuu 3 000 euron pakettiautossa turkulaisella parkkipaikalla: ”Tavallaan neliöitä on rajattomasti”

Iida Iloniitty halusi haastaa itsensä ja selvittää, miten pienessä tilassa ja vähällä voi elää.

24.3.2019 19:00

Insinööriksi opiskelevan Iida Iloniityn, 22, koti on ollut elokuusta asti pakettiautossa turkulaisella parkkipaikalla.

Tavaratilaan mahtuu 60-senttinen sänky, lipasto ja pieni pöytä, jonka ääressä voi syödä. Tunnelma on kodikas, kun polttoainekäyttöinen lämmitin hyrähtää päälle.

Joulukuussa Iida heräsi välillä öisin siihen, että sisällä autossa oli pakkasta, mutta kylmäänkin kuulemma tottuu.

– Kyllähän se aluksi kirpaisi, mutta muistutin itseäni, että halusin tätä, ja kylmyys on nyt osa arkeani. Sitten puin lisää vaatekerroksia ja laitoin lämmittimen hetkeksi päälle.

Ennen pyörien päälle muuttamista Iida asui yksin 34-neliöisessä yksiössä. Hän piti asunnostaan, mutta minimalistina ahdistui hukkatilasta ja tavaramäärästä.

– Makasin sängyssä ja katselin katonrajassa olevaa tyhjää kohtaa. Mietin, että tuokin tila lämmitetään, eikä sillä tee yhtään mitään.

Muuttopäätökseen vaikuttivat myös ekologiset arvot. Nettitestien mukaan 70 prosenttia Iidan hiilijalanjäljestä muodostui asumisesta. Iidaa ärsytti, ettei hän vuokralaisena voinut mitenkään vaikuttaa vanhan kerrostalon sähkön ja lämmön kulutukseen.

– Halusin haastaa itseni, miten pienessä tilassa ja vähällä ihminen voi elää.

Sitä halvempaa, mitä kauemmin pakussa asuu

Auto alkoi tuntua Iidasta kodilta jo sisustusvaiheessa. Hän eristi seinät finnfoamilla ja verhosi ne sitten lempikankaillaan. Kodikkuutta hän loihti sisustukseen pitsiliinoilla, julisteilla ja valaisimilla.

Asumiseen soveltuvan kevytkuorma-auton Iida osti 3 000 eurolla. Ennen asuntokauppoja Iidan täytyi myös ajaa kevytkuorma-autokortti. Selvitäkseen kaikista kustannuksista Iida nosti 5 000 euroa opintolainaa, sillä autossa asuessa ei saa asumistukea.

Polttoaineen lisäksi asumiskuluja tulee vain vakuutuksesta, joka maksaa 1 600 euroa vuodessa. Aina, kun mahdollista, Iida laittaa auton seisontavakuutukseen. Se laskee vakuutusmaksuja.

– Asuminen tulee sitä halvemmaksi, mitä kauemmin asun tässä. Lopulliset kustannukset riippuvat siitä, millä hinnalla saan myytyä auton pois, Iida summaa.

Pakettiautossa Iidan asuintila kutistui neljään neliöön, mutta elinympäristö on laajentunut selvästi.

– Tavallaan minulla on neliöitä rajattomasti, koska vietän aikaani kahviloissa, kirjastoissa ja kavereiden luona. Pakettiauto on vain nukkumista varten, hän muistuttaa.

Pelottaako parkkipaikalla asuminen Iidaa? Mikä kaikki hänen elämässään on muuttunut? Lue juttu kokonaisuudessaan ja katso lisää kuvia Iidan kodista alkuperäisestä artikkelista Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

Milja, 42, elää ihanaa elämää Vantaalla 15 neliön minikodissa: ”Naapuri käy puolestani kaupassa ja apteekissa”

Henri, 27, rakensi itselleen omakotitalon 5 000 eurolla – ja sitten hän päätti opettaa muut tekemään samoin

Kaisa, 39, avautuu vuokralla asumisen vaietusta kipupisteestä: ”Pännii rahoittaa pienistä tuloista varakkaampia vaurastumaan”

Juulia, 22, ja Samuli, 26, rakensivat unelmiensa miniasunnon autoon – nyt se on palanut poroksi

Pidätkö sinä majaa tavallisesta poikkeavassa kodissa? Lähetä kuvat ja tarinasi osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?