Vuokralaiset jättävät jälkeensä yhä törkyisempiä asuntoja: ”Todellisia pommeja tulee vastaan”

Vuokralaisten loppusiivoustaso on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan, sanoo asuntosijoitusyhtiö SATO:n liiketoimintayksikön johtaja.

Uuteen, ihanaan kotiin muuttamisesta katoaa nopeasti hohto, jos uuni on tahmainen, ikkunat likaisia ja keittiön kaapeista paljastuu edellisen unohtamia kuivatarvikkeita.

Yhä useampi suomalainen ei siivoa asuntoa kunnolla, kun muuton aika koittaa. Vuokrakoteja tarjoava asuntosijoitusyhtiö SATO:n liiketoimintayksikön johtaja Juha-Pekka Järvenpää vahvistaa ilmiön.

– Rehellisesti voin sanoa, että loppusiivousten taso on mennyt yhä kehnompaan suuntaan viime vuosina. Todellisia pommejakin voi tulla silloin tällöin vastaan, Järvenpää kertoo Me Naisille.

SATO:n huoneistotarkastajat tekevät noin 800 muuttotarkastusta kuukaudessa. Asunnon siisteyteen liittyvää huomauttamista esiintyy yhä useammin: nykyään pois muuttaneen asukkaan siivottomaksi jättämiä koteja on kymmeniä vuodessa.

Piilossa olevat paikat jäävät helposti siivoamatta tai niitä ei siivota kovin huolellisesti. Uutta asukasta voivat odottaa sulattamaton pakastin, likaiset lattiakaivot ja tahmaiset hyllyt. Järvenpään kokemuksen mukaan useimmiten siivoamatta jäävät ikkunat, jääkaappi, liesi ja uuni.

Huonekalujen hylkääminen harmittaa

Ei ole myöskään tavatonta, että asuntoihin jätetään muutettaessa tavaraa, jopa huonekaluja. Niitä saatetaan hylätä myös taloyhtiön jätepisteiden läheisyyteen.

– Olen käynyt asunnoissa, joihin on jätetty autonrenkaita ja patjoja. Tai muuten on siivottu, mutta jääkaappi on siivottomassa kunnossa. Kodinkoneita joudutaan joskus uusimaan tavallista nopeammalla tahdilla sitkeästi ajan saatossa pinttyneen lian vuoksi, ei pelkästään rikkoutumisen.

Järvenpäätä harmittaa etenkin huonekalujen hylkääminen: se häiritsee uuden asukkaan sisäänmuuttoa, mutta kertovat myös laajemmasta ilmiöstä.

– Huonekaluihin tuntuu liittyvän kertakäyttökulttuuri. Halvat ja itse koottavat huonekalut eivät välttämättä kestä purkamista ja uudelleenkokoamista. Ajatellaan, että vanhaa hyllyä ei kannata siirtää paikasta toiseen, kun uuden saa edullisesti kaupasta. Se ei tunnu kovin fiksulta kuluttamiselta eikä ole kestävää kehitystä.

Korvaukset ovat lisääntyneet

Joskus asunnon likaisuus ehditään huomata jo ennen asukkaiden vaihtumista, mutta esimerkiksi SATO:n asuntoihin ei ehditä tehdä säännöllisiä muutonjälkeistarkistuksia, koska muuttoja on niin paljon. Aikataulu on usein niin tiukka, että pois- ja sisäänmuuttavien huonekalut kohtaavat rappukäytävässä.

Muutonjälkeistarkastusten puutteen vuoksi uusi asukas joutuu joskus muuttamaan likaiseen kotiin. Silloin asukas voi joko siivota kodin itse tai tilata kotiin siivouksen. Työn hinta veloitetaan pois muuttaneelta asukkaalta.

– Uusille asukkaille korvattuja, siivoukseen liittyviä hyvityksiä on annettu viimeisen viiden vuoden aikana yhä enemmän joka vuosi, Järvenpää kertoo.

Myös epänormaaleista kulumisen jäljistä laskutetaan poismuuttanutta. Sellaisia voivat olla vaikkapa lemmikin järsimät jalkalistat.

– Nykypäivän trendi on se, että asiakkaat odottavat saavansa muuttaa yhä parempikuntoisiin asuntoihin. Esimerkiksi taulureikiä seinissä ei enää hyväksytä, Järvenpää sanoo.

Asuntoja kierrellessään Järvenpää on huomannut myös sen, että suomalaisissa kodeissa ei enää siivota viikoittain yhtä tarkasti kuin ennen.

– Olen ollut tekemisissä vuokra-asumisen kanssa 30 vuoden ajan ja kiertelen mielelläni asunnoissamme. Olen huomannut, että ikkunoiden pesu on selvästi asia, joka ei kauheasti kiinnosta suomalaisia.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea artikkelin kokonaisuudessaan Me Naisten sivuilta täältä.

Lue myös:

Suomalaisten koteja siivonnut Milja-Liina, 29, törmäsi työssään asiakkaiden virittämiin ansoihin: ”Haluttiin nähdä, pyyhkiikö siivooja sieltä”

”Himosiivooja” Satu-Maria Ravelinin, 34, kotona ei ole yhtään rättiä – kuivaa kylppärin kaakelitkin talouspaperilla

5 kodin paikkaa, joita moni ei tajua siivota – ”Osa uusista asunnoista on huonossa kunnossa jo vuoden jälkeen”

Huutokauppakeisarin apumies-Markku erittelee 2 kodin perustaitoa, jotka ovat suomalaisilta useimmin hukassa – onnistuuko sinulta?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?