Näin valmistelet kukat maljakkoon – narsissi vaatii kikan, jos laitat sen yhteen muiden kukkien kanssa

Julkaistu:

Kukat
Käytä luovuutta, ole rohkea ja muista muutama perusasia. Kevään kauneimmat kukka-asetelmat syntyvät näillä asiantuntijan ohjeilla.
Aivot lepäävät, kun kädet pääsevät tekemään työtä. Kaunein kukkakimppu tai -asetelma syntyy, kun unohdat turhan itsekriittisyyden ja annat luovuudelle vallan. Muutama perusasia kukkien kanssa kannattaa kuitenkin pitää mielessä.

Luonnonkukkakursseja järjestävän Hilmalan Anu Jokela kertoo, miten luonnonkukat ja ajankohtaiset kevätkukat kuten tulppaanit ja narsissit valmistellaan maljakko- tai kimppukuntoon.

1. Poimi kukat itse

Kevään ja kesän kauneimmat kukka-asetelmat syntyvät sekoittamalla puutarha- ja luonnonkasveja kukkakauppiaalta hankittuihin kukkiin.

Kukat poimitaan teräviä ja puhtaita saksia tai veitsiä apuna käyttäen. Hygienia, eli puhtaiden välineiden ja veden käyttäminen on tärkeää, sillä bakteerit tukkivat kukkien varret.

Varret leikataan vinoon. Ota mukaan ämpäri, johon kukat laitetaan heti leikkaamisen jälkeen.

Paras poimimisajankohta on aamuvarhaisella tai myöhään illalla, kun kukan nestejännitys on korkeimmillaan.

2. Pohjakukat ovat tärkein osa asetelmaa

Huolella valitut pohjakukat, eli lehdet tai kukat, ovat tärkein osa kukka-asetelmaa, Jokela muistuttaa.

Pohjakukat tuovat runsautta kimppuun ja antavat asetelmalle tukea. Hyviä paikkoja löytöjen tekemiseen ovat ojien pientareet ja purkumaat.


Käytä siis aikaa oikean pohjakukan valitsemiseen. Valinnassa kannattaa painottaa muun muassa pääkukkien väriä. Mieti siis, minkälaiset pohjakukat tukisivat niitä parhaiten.

– Upeita ovat vaikkapa vuohenputket, harmaat seittitakiaisen nuput, violetinsiniset lupiininkukat tai -nuput ja kaikki vihreät puiden ja pensaiden oksat, Jokela sanoo.

3. Näin saat kestävät luonnonkukka-asetelmat

Kukat kestävät pidempään, kun ne valmistelee leikkokukiksi. Esimerkiksi tulppaanit valmistellaan leikkokukiksi kaupasta kotiin tuotaessa leikkaamalla niihin uusi imupinta ja laittamalla ne haaleaan veteen. Sitten kukat viedään viileään tilaan 3–4 tunniksi tai yön yli.

Suurin osa kukista alkaa juoda, kun niihin leikkaa uuden imupinnan. Nirppanokat, eli kukat joiden varsiin muodostuu ilmalukko, kannattaa dipata kuumaan veteen. Näin ne alkavat juoda.

Esimerkiksi helposti nuupahtava syreeni virkistyy, kun kukan varret laitetaan viiden sentin matkalta ämpäriin, jossa on kuumaa, lähes kiehuvaa vettä. Varo kuumaa höyryä, sillä se tekee kukille hallaa. Oikea upotustapa on 45 asteen kulma. Kun varret ovat olleet kuumassa vedessä 10-60 sekuntia, ne siirretään haaleaan veteen 3-4 tunniksi tai yön yli.

Narsissin varsista erittyvä lima tappaa muut kukat, joten valmistele narsissit leikkokukiksi erillisessä vesiastiassa. Leikkaa kasveihin viisto imupinta, anna varren olla erillisessä astiassa 4–5 tuntia tai yön yli ja asettele ne vasta sitten muiden kukkien kaveriksi, toiseen maljakkoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt