Nettikirppisten huijatuimmat tavarat – älä haksahda näihin ansoihin - Asuminen - Ilta-Sanomat

Nettikirppisten huijatuimmat tavarat – älä haksahda näihin ansoihin

Nettikirpputoreilla huijataan monesti sesonkiluonteisesti. Huijarit kauppaavat talvisin olemattomia hiihtovälineitä, keväisin polkupyöriä, kesäisin loma-asuntoja ja syksyisin asuntoja.

Julkaistu: 15.3.2019 13:17

Puhelimet, kamerat ja olemattomat konserttiliput kuuluvat huijatuimpien tuotteiden joukkoon nettikirpputoreilla.

Ostitko nettikirpputorilta kivan tavaran, mutta pakettia ei vain kuulu? Et ole yksin.

Kerroimme viime viikolla turkulaisnaisesta, joka oli tullut huijatuksi muumimukiostoksilla peräti kahteen otteeseen.

Lue lisää: Turkulaisnainen maksoi satoja euroja muumimukihuijareille – myyjät katosivat kuin tuhka tuuleen, niin myös rahat

Netissä tulevat huijatuksi myös muut.

Tarkkoja tilastoja nettikirpputoreilla tehdyistä petoksista ei poliisilla ole antaa, mutta niitä ilmoitetaan melko paljon.

– Todellisuudessa petoksia tapahtuu enemmän, koska kaikki eivät tee rikosilmoitusta, rikoskomisario Ville Kiviniemi Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksiköstä huomauttaa.

Myyjän antamat tiedot kannattaa tarkistaa etukäteen. Muista kuitenkin, että esimerkiksi Facebook-profiili, jossa on muutama kuva, ei vielä tarkoita että henkilö on se, joka väittää olevansa.

Kiviniemen mukaan tyypillinen petos tapahtuu tilanteessa, jossa rikoksesta epäilty tarjoaa myytäväksi tuotetta, jota ei oikeasti ole edes olemassa. Tämän jälkeen huijari pyytää maksamaan tuotteen etukäteen, mutta ei koskaan toimita tuotetta.

– Usein epäillyt myös ottavat yhteyttä ”halutaan ostaa” -ilmoitusten tekijöihin ja tarjoavat tuotetta, Kiviniemi varoittaa.

Puhelimet ja kamerat kestosuosikkeja

Olemattomat konserttiliput, talvisin hiihtovälineet, keväisin polkupyörät, kesäisin loma-asunnot ja syksyisin asuntohuijaukset.

Huijaukset noudattavat, kuten tavallinen kaupankäyntikin, sesonkivaihteluita.

Nettihuijarit osaavat myös ovelasti vaihdella kategorioita.

– Huijauksen muodot kehittyvät evoluutiomaisesti. Tämän vuoksi myös tuotteet vaihtuvat, kertoo nettikirpputori Torin markkinapaikkajohtaja Timo Huhtamäki.

Poliisin mukaan petoksia tehdään tyypillisesti pelikonsoleilla, puhelimilla sekä tiettyjen tunnettujen brändien kodin käyttöesineillä ja -tavaroilla, kuten muumituotteilla.

Huijareiden kestosuosikkeja ovat myös kamerat, työkoneet ja lomamökit.

Kamerat kuuluivat huijareiden kestosuosikkeihin.

– Aikaisemmin huijauksille oli tyypillistä, että niitä esiintyi arvokkaammissa tuotteissa, sillä esimerkiksi iPhonet olivat erityiset suosittuja, mutta nyt huijarit joutuvat valveutuneempien kuluttajien vuoksi keräämään huijausrahaa pienemmistä puroista. Kuluttajien on siis syytä olla tarkkana myös muutaman kympin hintaisissa tuotteissa, Torin Huhtamäki neuvoo.

Nettikirpputori Huudon kehityspäällikkö Juho Laatikainen puolestaan huomauttaa, että huijaustapa voi olla myös se, että ostettu tuote ei vastaakaan sitä, mitä piti.

Feikkivaatteita tai -laukkuja saatetaan siis myydä aitoina tai tavara ei ole likimaillakaan sitä, mistä oli sovittu.

Huijarit voivat myydä myös varastettua tavaraa. Näistä tapauksista tulee poliisille jonkin verran ilmoituksia.

Vaihda tavara kasvokkain

Nettikirpputoriostoksilla kannattaa siis aina olla tarkkana.

Hyvä perussääntö kuuluu, että mikäli kaikki vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, yleensä se sitä myös on.

Palaneen käryä voi usein haistaa, jos tuote vaikuttaa liian edulliselta tai myyjä kiirehtii kauppoja ja välttelee kasvotusten kohtaamista.

Parhaiten huijaukselta välttyykin, kun tavara ja raha vaihtavat omistajaa kasvokkain.

Jos kaikesta huolimatta tulet huijatuksi, ota yhteyttä nettikirpputorin asiakaspalveluun. Nettikirpputorit tekevät yhteistyötä poliisin kanssa ja tarvittaessa huijarimyyjän ilmoitukset poistetaan sivuilta nopeasti.

Myös konserttilipuilla huijataan.

Poliisi kannustaa myös rikosilmoituksen tekoon.

– Rikosilmoitus kannattaa tehdä aina, kun on joutunut rikoksen uhriksi. Usein erehdytettyjä on useampia ja poliisi voi puuttua vain tekoihin, jotka tulevat sen tietoon, Kiviniemi kertoo.

Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti poliisi.fi-sivustolla. Esitutkintaa varten kannattaa lisäksi taltioida myynti-ilmoitus, myyjän kanssa käydyt keskustelut ja kuitti maksusta.

Huuto ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Muista myös nämä turvallisuusvinkit

1. Tarkista myyjän antamat tiedot

Myyjän antamat tiedot voi tarkistaa esimerkiksi hakukoneella.

– Onko samalla puhelinnumerolla muita ilmoituksia eri henkilöllisyyksillä? Muista, että esimerkiksi Facebook-profiili, jossa on muutama kuva, ei vielä tarkoita että henkilö on se, joka väittää olevansa, Ville Kiviniemi kertoo.

Nettikirpputorilla voi olla myös käytössä erilaisia tunnistautumisen tapoja, jotka lisäävät luotettavuutta. Luottamus lisääntyy, jos molemmat kaupankäynnin osapuolet ovat rekisteröityneitä käyttäjiä. Tunnistautuminen voidaan vahvistaa esimerkiksi pankkitunnusten avulla.

2. Tarkista kuvat Googlen käänteisellä kuvahaulla

– Ilmaisella Googlen käänteisellä kuvahaulla voi tarkistaa, löytyykö myynti-ilmoituksen kuvia muualta netistä. Usein kuvat tuotteista, joita myyjällä ei ole, on kopioitu netistä, Kiviniemi muistuttaa.

3. Älä maksa etukäteen

– Suosittelemme tekemään kaupat aina kasvotusten julkisella paikalla mikäli mahdollista. Suurta määrää käteistä ei kannata kantaa mukana. Emme myöskään suosittele, että ostaja siirtää rahaa myyjän tilille ennen kuin hän on nähnyt ja tarkistanut myytävänä olevan tuotteen ja sen kunnon, Torin Henna Onkalo kertoo.

Myös Ville Kiviniemi muistuttaa, ettei maksua kannata suorittaa etukäteen eikä ainakaan ulkomaiselle pankkitilille.

– Myös pyyntöön käyttää ulkomaista maksu- tai pikasiirtopalvelua tulee suhtautua varauksella.

4. Pyydä kuva tuotteesta

– Etäkaupassa myyjää voi pyytää ottamaan tuotteesta kuvan, jonka vieressä näkyy paperilapulla myyjän nimi sekä päivämäärä tai kyseisen päivän lehti, jolloin voi varmistaa että kyseinen tuote on oikeasti olemassa ja myyjän hallussa, Onkalo vinkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?