Kodeissa on 7 piilevää paikkaa, jotka siisteimmätkin unohtavat puhdistaa – katso Marttojen lista, joka yllättää monet

Milloin viimeksi puhdistit jääkaapin ja pesukoneen? Seitsemän kohdan tarkistuslista auttaa kodinkoneita myös kestämään pidempään.

14.3.2019 19:00

Ei mene putkeen jääkaapin kanssa, ei pakastimen eikä pesukoneiden. Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto tietää, minkä kodinkoneiden huoltamista laiminlyömme.

– Kodinkoneiden puhtaana pitämisessä tulee yllätyksiä siisteillekin ihmisille. Moni sanoo, ettei ole ikinä tullut ajatelleeksi, että pesukonetta pitäisi vielä erikseen pestä tai että jääkaapissa on tiivisteet, joita pitäisi pyyhkiä, Mehto sanoo.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Edes silloin tällöin siistiminenkin on jo tosi hyvä.

Jos muistat aina välillä tämän seitsemän kohdan muistilistan, kodinkoneet kiittävät ja kestävät:

1. Huomioi jääkaapin tiivisteet

Moni muistaa pyyhkiä jääkaapin sisältä ja oven ulkoa, mutta tiivisteet siinä välissä usein unohtuvat.

– Tiivisteiden pyyhkiminen unohtuu useimmilta. Likaiset tiivisteet voivat alkaa haista, eikä jääkaapin ovi pysy kiinni yhtä tiivisti.

Tiivisteitä kannattaa pyyhkiä mikrokuituliinalla, joka on kostutettu mietoon astianpesuaineveteen. Muista myös pakastimen tiivisteet.

2. Kurkista myös jääkaapin perälle

Jääkaapin perussiivousta pitäisi tehdä jatkuvasti, ja roiskeet sekä valumat pitäisi pyyhkiä pois saman tien. Kotitalousneuvoja suosittelee käymään noin kerran viikossa läpi, mitä kaikkea jääkaapin hyllyillä onkaan, ja karsimaan turhat tavarat.

– Laite joutuu pinnistelemään turhaan, jos jääkaapissa on ylimääräistä tavaraa. Ei ole järkevää käyttää sähköä vaikkapa leivän kylmänä pitämiseen: jääkaapissa säilyttäminen vain vanhentaa leipää nopeammin.

3. Tyhjennä hyllyt ja pyyhi kaapin sisältä

Pari kertaa vuodessa jääkaappi kannattaa siivota kokonaan. Kostealla, astianpesuaineveteen kastetulla mikrokuituliinalla pyyhitään silloin jääkaapin kaikki seinät, tasot irrotetaan ja pestään, samoin lokerot ja laatikot. Muista ovi sisäpuoleltakin, sekä oven tiivisteet.

Vaikka pakastin sulattaisi itse itsensä, sekin on hyvä silloin tällöin pestä. Pakkaspäivinä se käy helpoiten. Jos ulkona on pakkasta yli 18 astetta, pakastimen sisällön voi viedä suoraan pihalle tai parvekkeelle.

4. Imuroi kylmälaitteiden takaa

Myös pakastimen ja jääkaapin takaa pitäisi imuroida noin kerran vuodessa. Pöly kertyy laitteiden takana olevaan viilennyslaitteistoon ja haittaa ilmankiertoa. Siten se laittaa laitteen koville ja käyttämään energiaa enemmän. Kertynyt pöly on myös paloturvallisuusriski.

5. Älä unohda jätesihtiä ja suihkuvartta

Vaikka pesukoneet pesisivät päivät pitkät astioita ja pyykkejä, itse koneita pitää silti välillä pestä vielä erikseen.

– Astianpesukoneen jätesihti ja suihkuvarsi unohdetaan usein kokonaan.

Suihkuvarsien koloista tulee ulos vettä, mutta samoista koloista voivat mennä sisään vaikkapa siemenet, pippurit ja kalanruodot, jotka jäävät suihkuvarsien sisään estämään veden kulkua. Likainen jätesihti taas voi alkaa haista ja tukkii konetta.

Jätesihdin ja suihkuvarren pesuun riittää lämmin vesi ja astiaharja. Tiskiainetta ei tarvita.

6. Pyykkikone pyörimään tyhjänä

Yksinkertainen pyykinpesukoneen puhdistuskeino on pestä 90 asteen pesuohjelma läpi ilman pyykkiä.

Tavallisilla pesukoneen käyttömäärillä muutama kerta vuodessa on hyvä. Jos kone alkaa tuntua tunkkaiselta, kannattaa pesu useamminkin. Lisätehoa antamaan voi välillä käyttää apteekissa myytävää sitruunahappoa.

7. Nukkasihti ja pesuainekotelo puhtaiksi

Vaatteista irtoavaa nukkaa kertyy pesukoneen nukkasihtiin, ja pesuainekoteloon taas kertyy pesuainejäämiä.

– Nukkasihti ja pesuainekotelo ovat pyykinpesukoneen usein unohdetut. Nukkasihtiä saa puhdistettua helposti käsin, pesuainekoteloa mikrokuituliinalla tai vaikka astianpesuharjalla.

Neuvot antoi kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista. Artikkelin on tuottanut Kodin Kuvalehti, ja se on julkaistu ensin Menaiset.fi:ssä. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

5 kodin paikkaa, joita moni ei tajua siivota – ”Osa uusista asunnoista on huonossa kunnossa jo vuoden jälkeen”

Annakaisa, 40, ei ole imuroinut kotiaan 5 vuoteen – silti asunto on putipuhdas

Annika keksi systeemin, jonka ansiosta nelihenkinen perhe syö aina hyvin – kaupassa käydään vain kerran viikossa eikä hävikkiä tule

”Pesemme pilalle vaatteet ja ympäristön” – 4 tapaa vähentää pyykinpesua

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?