Turkulaisnainen maksoi satoja euroja muumimukihuijareille – myyjät katosivat kuin tuhka tuuleen, niin myös rahat

Julkaistu:

Muumimukit
Turkulaisnaisen uudelleen alkanut muumimukien keräilyharrastus sai kurjan käänteen. Nainen tuli huijatuksi kahteen otteeseen.
Muumimukien keräilyä aiemmin harrastanut turkulaisnainen innostui uudelleen muumimukeista, kun oma lapsi oli siinä iässä, että tutut hahmot alkoivat kiinnostaa.

Meneillään oleva muumibuumi tuntui sopivalta ajankohdalta uusille ostoksille. Tarjontaa muumimukeista oli nettikirpputoreilla paljon.
Turkulaisnaisen kokoelmasta puuttuvat mukit löytyivät nettikirpputori Torista, jossa kaupattiin kymmenkuntaa muumimukia sadalla eurolla postikuluineen.

Useita onnistuneita nettikirpputoriostoksia aiemmin tehnyt nainen ei osannut omien sanojensa mukaan olla ”riittävän hereillä”. Hän maksoi mukeista vaaditun summan ja jäi odottelemaan.

– Kun mukeja ei kuulunut, kyselin mukien perään. Myyjä vastasi olevansa töissä ja palaavansa asiaan myöhemmin. Sitten hänestä ei kuulunut enää mitään, turkulaisnainen kertoo.

Tapauksen jälkeen nainen otti yhteyttä Torin asiakaspalveluun, josta vastattiin heti ja neuvottiin ottamaan poliisiin yhteyttä.

– He myös sulkivat kaikki myyjän avoimet profiilit.

Myyjä hävisi kuin tuhka tuuleen

Myös toinen ostosyritys meni turkulaisnaiselta mönkään.

Tällä kertaa nainen osti Torista harvinaisempia erikoismukeja 432 eurolla. Turkulaisnainen maksoi sovitun summan ja lähti hakemaan mukeja myyjän luota.


Kaupoista oli sovittu puhelimessa, ja kaikki kuulosti vielä tavalliselta.

Yhtäkkiä myyjä kuitenkin hävisi – jälleen – kuin tuhka tuuleen.

– Kun soitin uudelleen, ilmeni että puhelin oli pistetty kiinni. Kyseessä oli prepaid-liittymä. Katuosoitekin vei väärään paikkaan, eräälle koululle.

Huijaukset sattuivat samalle naiselle kahden viikon sisään.

Muumimukeista innostuneen keräilijän rooliksi ei jäänyt muuta kuin tehdä jälleen rikosilmoitus ja ilmoittaa Torin asiakaspalveluun huijauksesta.

Tarkista taustat

Tarinansa nainen haluaa kertoa Ilta-Sanomille nimettömänä, varoituksena muille.

– Jos tekisin asiat nyt toisin, pyytäisin myyjästä lisää tietoa. Tarkistaisin muun muassa, onko puhelinnumero oikea. Kannattaa pyytää myös mukista tarkempia kuvia. Mukikuvien yhteyteen voi pyytää lapun, jossa on myyjän nimi ja päivämäärä.


Huijatuksi tullut muumimukikeräilijä kritisoi myös palveluita, joissa voi myydä tavaraa ilman, että myyjiltä vaaditaan tunnistautumista.

Jatkossa hän aikookin suosia palveluita, jossa myyjä voi tunnistautua esimerkiksi pankkitunnusten avulla. Tunnistautuneen myyjän luotettavuutta on helpompi arvioida.

Torilla erillinen turvallisuustiimi

Henna Onkalo Torin markkinointitiimistä kommentoi Ilta-Sanomille, että Torin ilmoitusmääristä huijausepäilyjen osuus on huomattavan pieni, puolen promillen luokkaa.

– Muumimukeja etsitään Torissa aktiivisesti eli kysyntää riittää, mutta huijatuimpien tuotteiden listalle muumimukit eivät Torissa nouse, Onkalo kommentoi.

Huijaustapauksia varten Torilla on erillinen turvallisuustiimi, joka tekee läheistä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Myös Torin asiakaspalvelijat on koulutettu ehkäisemään vilpillistä toimintaa Torissa.

Ilmoituksia käydään läpi päivittäin. Jo tarkastusvaiheessa työntekijät kiinnittävät huomiota sisällön realistisuuteen.

– Selkeimpiä huijaustapauksia, kuten liian hyvältä vaikuttavia tarjouksia, ei koskaan edes julkaista palvelussa. Toisinaan tarkastukseen tulee ilmoituksia, joissa ei ole selkeitä huijauksen merkkejä ja saamme tiedon vilpistä vasta ilmiannon tai asiakaspalveluun tulevan yhteydenoton myötä. Toivommekin, että käyttäjät ilmiantaisivat meille ilmoituksia, jotka herättävät heissä epäilyksiä, Onkalo kommentoi.

Nettikirpputori Huuto.netin Juho Laatikainen kertoo, että heillä huijaustapauksia on pyritty estämään tunnistautumisen kautta. Molemmat kaupankäynnin osapuolet ovat Huudossa rekisteröityneitä käyttäjiä. Järjestelmään tallentuu esimerkiksi myyjän tai ostajan aiemmin saamia palautteita siitä, miten kaupat ovat sujuneet.

– Näin ollen käyttäjät voivat kaupankäyntitilanteessa arvioida vastapuolta käyttöhistorian tai sen puuttumisen kautta. Lisäksi Huudon palvelussa myyjän on myös mahdollista vaatia ostajalta vahvaa tunnistautumista pankkitunnusten avulla. Se parantaa merkittävällä tavalla luottamusta.

Ilta-Sanomat ja Huuto.net kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Ostatko muumimukeja netistä? Muista nämä ohjeet

”Kaikki mikä maalaisjärjellä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, yleensä sitä myös on. Jos myyjä kiirehtii kauppojen kanssa ja välttelee kasvotusten kohtaamista, tulisi hälytyskellojen soida. Myyjää voi myös pyytää ottamaan tuotteesta kuvan jonka vieressä näkyy paperilapulla myyjän nimi sekä päivämäärä.

Suosittelemme tekemään kaupat aina kasvotusten julkisella paikalla mikäli mahdollista. Emme suosittele, että ostaja siirtää rahaa myyjän tilille ennen kuin hän on nähnyt ja tarkistanut myytävänä olevan tuotteen ja sen kunnon.”

Henna Onkalo, Tori

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt