Koti myyntikuntoon! Näillä pienillä muutoksilla voit saada asuntosi nopeammin kaupaksi – asiantuntijat kertovat - Asuminen - Ilta-Sanomat

Koti myyntikuntoon! Näillä pienillä muutoksilla voit saada asuntosi nopeammin kaupaksi – asiantuntijat kertovat

Rohkeat värit kannattaa unohtaa, kun tekee toiselle. Neutraalit, vaaleat värit myös lisäävät kodin valoisuutta.

Julkaistu: 5.3.2019 15:43

Kaiva kaikki mahdollinen dokumentaatio esille ennen omakotitalon myyntiurakkaa.

Kevät on talojen myynnissä hyvää aikaa.

Urakka voi tuntua suurelta. Tulisiko asunto valmistella jollakin tavalla myyntiurakkaa varten vai onko pieni pintaremontti, pihan siistiminen ja muu huolellinen valmistelu vain rahan heittämistä hukkaan?

Kysyimme alan ammattilaisilta, miten talo tulisi valmistella myyntikuntoon. Vastauksen antoivat RE/MAX Nosteen kiinteistönvälittäjä LKV, MBA, kaupanvahvistaja Eila Repo ja kiinteistönvälittäjä LKV, rakennusmestari ja sisustussuunnittelija Hannimaria Haaramäki Kiinteistömaailma KK-Neliöt Oy:stä.

Asiakirjat kuntoon

Ostajan tulee vakuuttua, että tiedot rakennuksen kunnosta ovat oikeita. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että rakennuksesta löytyy mahdollisimman paljon tietoa, niin rakenteiden kuin tehtyjen korjaustenkin suhteen, sanoo Kiinteistömaailman Haaramäki.

– Kaiva siis kaikki mahdollinen dokumentaatio esille myyntiä varten, Haaramäki kannustaa.

Hyötyä voi olla vähäpätöisiltäkin tuntuvista dokumenteista, kuten valokuvista, jotka kertovat miltä piha-alueet näyttävät eri vuodenaikoina tai remonttivaiheiden kuvista.

Talon kunnosta saa tietoa myös rakennuspiirustuksista, josta nähdään, miten talo on suunniteltu rakennettavaksi ja mitkä ovat perustusten, seinien ja katon rakenteet.

Mitä paremmin talon korjaushistoria on dokumentoituna, sitä paremman käsityksen asiakkaat saavat siitä, mitä ovat mahdollisesti ostamassa.

– Ennen myyntiin ryhtymistä on syytä myös teettää asuntokaupan kuntotarkastus, oli sitten kyseessä uudempi tai vanhempi rakennus. Tarkastus antaa myyjälle itselleen, kiinteistönvälittäjälle ja ostajalle hyvää tietoa rakennuksen kunnosta, Haaramäki sanoo.

  Harkitse pintaremonttia tarkoin

Asunnon voi myydä missä kunnossa haluaa, mutta pientä pintaremonttia voi tarvittaessa tehdä.

Re/MAX Finlandin Eila Revon mukaan myyntiaika on lyhyempi, kun asunnossa on kaikki valmiina.

– Ostajia on tällä hetkellä ehdottomasti enemmän siistille ja muuttovalmiille kodille kuin remontoitavalle asunnolle, Repo sanoo.

Haaramäen mukaan talon huoliteltu ja siisti ilme edistää myyntiä varmasti, mutta pintaremonttia kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan.

– Kannattaa keskustella kiinteistönvälittäjän kanssa, maksaako se itsensä takaisin tai auttaako myynnissä, vai toimiiko itseään vastaan. Turha myyntiremontti saattaa harmittaa ostajaa, joka joutuu sen maksamaan, vaikka olisi halunnut itselleen toisenlaiset materiaalit, Haaramäki muistuttaa.

Pienille muutoksille voi olla tarvetta.

Kodin kulunutta ilmettä voi siistiä maalaamalla asuntoa neutraaleilla väreillä. Myös repsottavat listat ja esimerkiksi aikansa eläneet silikonisaumaukset saniteettitiloissa kannattaa laittaa kuntoon ennen ensinäyttöä, Haaramäki kehottaa.

Omakotitalossa ulkopuolisten puurakenteiden maalaustöissä ei sen sijaan kannata säästellä.

– Vähintäänkin listoitukset, ovet, terassit ja muut pienemmät rakenteet on hyvä käydä läpi, ellei koko taloa haluta tai ole tarpeen maalata, sanoo Haaramäki.

Tarvitaanko stailaaja?

Kodin myyntikuvissa näkyy yhä useammin kauniisti stailattuja asuntoja, joiden takana on ammattilainen.

Asiantuntijoiden mukaan stailaajaa voi tarvittaessa käyttää. Eila Revon mukaan stailaamiselle on tarvetta etenkin, jos asunto on tyhjä tai siellä on liikaa tavaroita.

– Huonekalujen ja muiden esineiden sijoittelua muuttamalla tilasta saadaan käytännöllisempi ja viihtyisämpi. Kun asunto halutaan näyttää parhaassa mahdollisessa valossa, stailaus kannattaa, vaikka kevyesti, Repo kertoo.

Kodin paras stailaus on kuitenkin perusteellinen siivous. Puhtaat ikkunat ja siistit pinnat kirkastavat koko asunnon ilmeen. Kaappeja ja komeroita ei kannata unohtaa, sillä niihinkin kurkistellaan esittelyissä, Haaramäki muistuttaa.

Talon käyntikortti on ulko-ovi ja sen ympäristö, joka vaatii erityishuomion ilmeen suhteen. Pimeään vuodenaikaan kauniit valot, havut tai lyhdyt tekevät terää, kesäaikaan kukkaruukuista on apua ilmeen kohottamisessa.

Monen asunnon ilme paranee huomattavasti myös tavaroita karsimalla.

Ostajan on helpompi kuvitella anonyymi, kuin selvästi asukkaistaan kertova koti itselleen.

– Kannattaa harkita myös kalusteiden vähentämistä, jos koti on tupaten täynnä tavaraa. Tilantuntu on tärkeää, Haaramäki muistuttaa.

Moni haaveilee valoisasta ja kauniista asunnosta, joten lisävalaisimille on tarvetta erityisesti niissä huoneissa, joihin ei tulvi luonnonvaloa. Pöytä- ja lattiavalaisimet ovat tunnelmanluojia ja peilit kaksinkertaistavat tilan.

– Kaikki valo kannattaa päästää sisään, joten myöskään ikkunoita ei kannata piilottaa verhojen taakse, vaan verhot syrjään tai kokonaan pois ja kaihtimet ylös.

Myös terassin huoliteltu ja siisti ilme edistää myyntiä.

Muistilista ok-talon myyjälle:

  1. Käytä paikallista ammattilaista asuntosi hinnan arvioinnissa.

  2. Valitse omiin arvoihisi ja toimintatapaasi sopiva kiinteistönvälittäjä/kiinteistönvälitysliike.

  3. Korjaa tai korjauta asunnon pikkuviat ja puutteet.

  4. Tee itse tai teetä ammattilaisella asunnon perusteellinen siivous.

  5. Teetä tarvittaessa ammattilaisella stailaus tai tavaroiden karsinta tai järjestely.

  6. Otata laadukkaat kuvat, virtuaaliesittely (3D) ja video ammattivalokuvaajalla.

  7. Varmista, että asuntosi myynti-ilmoitus näkyy mahdollisimman laajalle yleisölle.

  8. Tee oma osasi myyntityöstä eli pidä huoli, että esittelyissä on aina siisti ja puhdas koti.

Lähde: RE/MAX Eila Repo

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?