Tuulan kikka estää ruuan roiskumisen koko uuniin – varo isointa virhettä, jonka voit tehdä uunin pesussa

Julkaistu:

Uuni
Uuni on hyvä pestä kerran pari vuodessa kunnolla. Vielä tärkeämpää on huoltaa sitä vaikkapa jokaisen paistokerran jälkeen.
Uuni on monissa talouksissa jatkuvassa käytössä. Ei ole siis ihme, että sinne kertyy helposti rasvaa ja ruuantähteitä.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun uuni alkaa kärytä, on perusteellisen pesun aika. Tuula Kivialho Uudenmaan Martoista peräänkuuluttaa ennen kaikkea pientä puhdistusta jokaisen paistamisen jälkeen, kun uuni on jäähtynyt.

– Monelta tämä saattaa kiireessä unohtua uunin käytön jälkeen, Kivialho sanoo.

Kun laittaa vaikka munakellon soimaan ja nopeasti pyyhkii sitten uunin, uuni pysyy pidempään siistimmässä kunnossa.

Pelti tai leivinpaperi alle ensi hätään

Vaikka olisit puunannut uunia hirmuisella tohinalla, ei vaadita kuin yksi paistokerta, ja se voi olla taas roiskeita täynnä.

– Itselle kävi hiljattain niin, että tein lasagnea ja pistin vähän liikaa tavaraa vuokaan. Silloin ruoka tippui uunin pohjalle laittamani pellin sekä leivinpaperin päälle. Silloin vältyttiin koko uunin puhdistamiselta.

Myös suojakansi, paistopussit ja folio auttavat asiaa, sillä silloin rasvat eivät valu pitkin uunia.

Mäntysuopa on kelpo kaveri

Jos kunnolliseen pesuun lähtee, suosittelee Kivialho mäntysuopaa. Lisäksi soodan, veden ja etikan sekoitus toimii.

Marketeista voi myös bongata luonnontuotteita, joissa on savea ja saippuaa.

– Tietysti on sitten olemassa erilaisia kaupasta ostettavia aineita, mutta nämä vaihtoehdot ovat taloudellisia sekä luonnonmukaisia puhdistusaineita. Niitä kokeilisin ensiksi.

Ennen puhdistusta on hyvä ottaa irtoliat sekä ritilät pois.

– Muista suojata kädet ja tarvittaessa kasvotkin. Lattioille voi laittaa sanomalehtiä, etteivät ne kärsi.

Isoin virhe on alkaa hädässä naarmuttaa ja raapia uunia vaikka teräsvillalla. Pintoja ei sovi lähteä tuhoamaan, vaan kärsivällisyyttä on oltava.

Myös Marttojen sivuilla muistutetaan, että mieluummin kannattaa olla nopea ja ennaltaehkäistä kuin jättää uuni muhimaan, kunnes käryää.

Uunin putsaus Marttojen tapaan

  1. Pyyhi uunin pohja ja seinät kostealla sienipyyhkeellä tai mikrokuituliinalla. Mieto käsiastianpesuliuos irrottaa rasvalian.
  2. Kokeile mäntysuopaliuosta. Levitä mäntysuopaliuosta tahrojen pinnalle. Kuumenna uuni +50 asteeseen. Kun uuni on hetken jäähtynyt, harjaa pehmeällä harjalla ja pyyhi veteen kostutetulla liinalla.
  3. Kokeile ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa.
  4. Joskus tarvitaan uuninpuhdistusainetta ja liotusta. Pinnat vaativat huuhtelemista pesun jälkeen. Uuninpuhdistusaineet ovat vahvasti emäksisiä (pH yli 11), joten noudata ehdottomasti käyttöohjeita.
Lähde: Martat

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt