Vältä näitä virheitä vuokra-asuntonäytössä – asiantuntijat antavat 5 tärkeää neuvoa

Julkaistu:

Vuokra-asunnot
Kysyimme asiantuntijoilta, miten valmistautua suosittuihin asuntonäyttöihin.
Talvi on vuokra-asunnon etsijälle usein armollista aikaa. Valinnanvaraa on selvästi enemmän ja myös vuokrapyynnöt ovat maltillisempia.

Tilanne muuttuu, kun mennään kevättä ja kesää kohti. Vuokra-asuntonäyttöihin voi muodostua jono, joka saa mielen luovutustilaan jo ennen kynnysmaton ylitystä.

Kysyimme asiantuntijoilta, kuinka napata vuokra-asunto muiden hakijoiden edestä.

Tulisiko asuntonäyttöön valmistautua cv kourassa vai hillitysti taka-alalle jättäytyen? Vastauksen antoivat Vuokraturvan Timo Metsola, Asuntopehtoorin Miika Vuorensola ja Kiinteistömaailma Vuokranvälityksen Sari Halkosalmi.

1. Unohda vaatimattomuus

Suomalaisille tyypillinen kainous kannattaa todellakin unohtaa, jos haluaa jäädä vuokranantajan mieleen, sanovat alalla toimivat asiantuntijat.

Vaatimattomuus saattaa muualla elämässä olla hyve, mutta asuntonäytössä välittäjän mieleen on tavalla tai toisella jäätävä. Jos asuntoa välittävällä ei ole vuokralaisehdokkaasta minkäänlaista mielikuvaa, on välittäjän mahdotonta markkinoida häntä eteenpäin vuokranantajalle.

Jos olisit mielestäsi vuokranantajalle hyvä vuokralainen, kerro se arkailematta, kannustaa Vuokraturvan Timo Metsola.

– Jos työ- tai opiskelupaikkasi on aivan asunnon läheisyydessä, se kannattaa ehdottomasti muistaa kertoa. Yleensä vuokranantaja hakee pitkäaikaista vuokralaista, ja tämä tieto osaltaan vakuuttaa häntä siitä, että saattaisit viihtyä asunnossa hyvinkin pitkään, Metsola vinkkaa.

Metsolan mukaan välittäjälle voi halutessaan kertoa laajemminkin itsestään, jos uskoo tietojen vakuuttavan päätöksentekijät.

Asuntopehtoorin Miika Vuorensola kehottaa vuokralaista antamaan vuokranantajalle selvät todisteet siitä, että vuokranmaksukyky on kunnossa. Yhä useampi käyttää takaussopimusta, jossa vastuu maksamattomista vuokrista siirtyy ongelmien tullen takaajalle.

2. Älä ole salamyhkäinen

Salamyhkäiseksi heittäytyminen on samanlainen vuokralaismoka kuin turha vaatimattomuuskin. Kysy siis rohkeasti kaikista mieltäsi painavista kysymyksistä, äläkä arkaile.


Kiinteistömaailman Sari Halkosalmen mukaan välittäjän työ helpottuu, kun ihmiset kertovat avoimesti itsestään.

Jos ei vielä näytössä ole valmis avaamaan kaikkia tietoja muiden korville, kannattaa vuokrahakemukseen jättää tietoja vaikkapa ammatillisista sosiaalisen median kanavista.

Vahvistus työpaikasta Linkedinissä on merkki vuokranantajalle, että henkilöllä on vuokranmaksukykyä.

3. Ole rehellinen

Yllättävän moni ruksii vuokra-asunnon ilmoituksessa luottotiedot-kohtaan vääriä tietoja.

– On turha luulo, etteivät välittäjät tarkistaisi tietoja, Sari Halkosalmi muistuttaa.

Rehellisyyteen liittyy myös täsmällisyys asuntonäytöllä. Miika Vuorensolan mukaan on harmillisen yleistä, ettei asuntonäyttöön saavuta ilmoituksesta huolimatta lainkaan.

– On tosi ikävää, jos vuokraehdokas ei saavu paikalle, etenkin jos asuntoa on ajettu näyttämään pitkän matkan päästä, Vuorensola sanoo.

4. Ole nopea

Vuokranantajien suurimpia pelkoja ovat huonot vuokralaiset, mutta myös riski tyhjänä seisovasta asunnosta. Asunnot vuokrataan siis usein rivakkaan tahtiin.

Tästä syystä nopeus on valttia myös vuokralaiselle.

Lopeta siis arpominen vaikkapa kahden asunnon välillä ja kerro, että olet valmis vuokraamaan asunnon heti.

5. Älä ole ehdoton

Kovin jäykkä ja ehdoton asenne voi olla vuokranantajalle merkki hankalasta vuokrasuhteesta. Ihannevuokralainen hoitaa asiansa ja on tarpeen tullen joustava.

– Myös hällä väliä -asenne antaa negatiivisen vaikutelman, Vuorensola muistuttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt