Savun väri paljastaa, onko kiukaasi saastuttaja

Julkaistu:

Puukiuas
Ruskea tai tumma savun väri viittaa epäpuhtaaseen palamiseen.
Nautitko sinäkin saunan lämmöstä puukiuasta lämmittäen?

Niin tekee moni muukin. Pelkästään pääkaupunkiseudun 70 000 pientalosta puukiuas löytyy 28 prosentista, kertoo tiedotteessa HSY.

Kiuas voi kuitenkin olla päästöpesäke, kertoo parhaillaan käynnissä oleva KIUAS-hanke. Hankkeessa testattiin yleisimpien puukiukaiden päästöjä Kuopioon rakennetussa tutkimussaunassa.

Mittauksissa selvisi, että eri kiukaiden päästöissä on suuria eroja. Haitallisten polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen eli PAH-yhdisteiden osalta erot olivat yli 100-kertaisia.

Käytössä olevan kiukaan lisäksi päästöihin vaikuttavat myös polttotavat, kuten sytyttäminen, puupanoksen koko, veto-olot ja palamisilman syöttö. Saman puukiukaan päästöt voivatkin olla moninkertaisia polttotavoista riippuen.

– Tarkkailemalla savun väriä, voi löytää parhaat tavat käyttää omaa kiuastaan. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Kun savu on väritöntä, palaminen on vähäpäästöisempää, kuvailee tiedotteessa yliopistotutkija Jarkko Tissari Itä-Suomen yliopistosta.

Tietyt asiat pätevät kuitenkin kaikkiin kiukaisiin: muovien ja muiden roskien sekä märän puun polttaminen lisäävät terveydelle haitallisia päästöjä. On myös tärkeää poistaa tuhkat ennen sytytystä, asiantuntija kertoo.

Kiukaiden osuus päästöistä merkittävä

Puunpoltossa syntyy muun muassa pienhiukkasia ja syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä. Altistuminen pienhiukkasille omalla asuinalueella lisää esimerkiksi astma- ja sydänoireita ja pitkällä aikavälillä myös kuolleisuutta.


Puunpolton tapoihin on syytä kiinnittää huomiota, sillä huonossa puunpoltossa hiukkas- ja PAH-päästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan noin puolet Suomen pienhiukkaspäästöistä on peräisin kotitalouksien puunpoltosta. Kiukaiden osuus näistä päästöistä on merkittävä, HSY kertoo tiedotteessa.

KIUAS-hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää kiukaiden kehittämisessä nykyistä vähäpäästöisemmiksi yhteistyössä kiuasvalmistajien kanssa. Tavoitteena onkin käynnistää kiukaiden kehittämiseen keskittyvä hanke KIUAS-hankkeen päätyttyä.

Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on kehittää kiukaille hankkeessa luotuun mittauskonseptiin perustuva ympäristömerkintä, joka mahdollistaisi kuluttajille vähäpäästöisen kiukaan valinnan.

Tavoittele väritöntä, vähäpäästöistä savua näillä vinkeillä:

 • Ota vanhat tuhkat pois.
 • Käytä kuivaa puuta, älä märkää tai tuoretta.
 • Älä polta mitään roskia.
 • Sytytä nopeasti. Käytä kuivin puu sytytykseen. Voit hyödyntää sytytykseen tarvittaessa sytytyspaloja.
 • Polta useassa erässä. Aloita pienillä puilla. Lisää toinen panos vasta liekkien hiipuessa.
 • Säädä ilmaa arinan alta ja luukuista.
 • Huolehdi säännöllisestä nuohouksesta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt