Miten induktioliesi puhdistetaan? Martat neuvovat - Asuminen - Ilta-Sanomat

Näin puhdistat induktiolieden sitä vahingoittamatta – älä ikinä koske siihen näillä välineillä

Kun likatahrat puhdistaa heti, induktiolieden putsaukseen ei tarvita välttämättä muuta kuin vettä ja puhdistusliina.

Julkaistu: 19.2.2019 17:10

Löytyykö kotoasi induktioliesi? Marttojen asiantuntija kertoo, miten lieden saa puhtaaksi.

Valurautaliesi, keraaminen liesi, induktioliesi. Nykykodeissa on niin monenlaisia liesiä, että siivoussäännöt menevät helposti sekaisin.

Moni pohtii modernin lieden äärellä, mitä välineitä ja puhdistusaineita lieteen on lupa käyttää. Voiko liesi mennä pilalle, jos tarttuu väärään aineeseen tai välineeseen?

Olemme aiemmin kertoneet muun muassa sen, miten keraaminen liesi puhdistetaan. Nyt on aika paneutua induktiolieden puhdistamiseen.

Vinkit induktiolieden puhdistamiseen antaa Ilta-Sanomille Marttojen kotitalousasiantuntija Tiia Wassholm.

Avuksi käsiastianpesuaine tai puhdistussieni

Induktiolieden pintaa pidetään perinteisesti kiitollisena käyttää.

Liesi nimittäin toimii periaatteella, jossa lähinnä ruoanvalmistusastia kuumenee. Tästä syystä ruoka ei välttämättä pala niin helposti kiinni levyn pintaan.

Induktioliesi kannattaa puhdistaa mahdollisimman pian ruoanvalmistuksen jälkeen.

Kiitollisesta pinnasta huolimatta induktioliesi, kuten muutkin liedet, kannattaa puhdistaa mahdollisimman pian ruoanvalmistuksen jälkeen. Näin esimerkiksi kastiketahrat eivät kuivu lieden pintaan.

– Kun likatahrat puhdistaa heti, ei tarvita välttämättä muuta kuin vettä ja puhdistusliina. Mieto yleispuhdistusaine- tai käsiastianpesuaineliuos soveltuvat liedelle hyvin. Neutraali tai heikosti emäksinen puhdistusaine poistavat rasvalikaa, Tiia Wassholm kertoo.

Jos lika on ehtinyt pinttyä kiinni, induktiolieteen voi käyttää keraamisen tason puhdistukseen tarkoitettua puhdistussientä tai -kaavinta.

Pintaa naarmuttavia aineita, esimerkiksi hankausaineita tai naarmuttavia välineitä, kuten veistä tai karhunkieltä ei induktioliedessä saa sen sijaan käyttää.

Käytä isoa kattilaa

Pinttymistä ja turhia likatahroja voi välttää, kun kokkaa induktioliedellä oikein. Induktioliedelle kannattaa valita reilun kokoinen ruoanvalmistusastia, jotta esimerkiksi kastikkeen kiehumisriski yli kattilan on pienempi.

– Ruoanvalmistuksessa voi myös ottaa vaikkapa pienen leipälautasen lieden viereen. Siihen voi laskea kauhan silloin kun ruokaa ei tarvitse sekoittaa, Wassholm sanoo.

Tarkkana kannattaa olla myös rasvan kanssa, se nimittäin räiskyy helposti. Kannelle on siis kokkaillessa käyttöä.

Turhia tahroja induktiolieteen jää myös, kun astioita vetää lieden pintaa pitkin. Kun pinta naarmuuntuu, se on vaikeampi pitää puhtaana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?