Teetkö sinäkin nämä virheet takan kanssa? Tyhjät maitopurkit kuuluvat ihan muualle kuin takkaan

Julkaistu:

Takka
Moni heittää maitopurkit ja muut roskat takkaan sekä sytyttää puut kosteina. Näin ei tulisi tehdä, asiantuntijat valistavat.
”Polttokelpoinen”

Tällainen teksti elintarvikepakkauksessa voi erehdyttää pientaloasukkaan heittämään pakkauksen surutta takkaan.

Polttokelpoinen tarkoittaa nimittäin sitä, että kyseinen pakkaus kelpaa poltettavaksi – mutta ei missä tahansa.

Polttokelpoinen jäte sopii poltettavaksi jätteenkäsittelylaitoksessa, mikä tarkoittaa, että purkin voi heittää sekajätteeseen. Itse takassa poltettavaksi polttokelpoinen jäte ei kelpaa.

Maitopurkit eivät kuulu takkaan

Moni heittää takkaan kuitenkin vähän mitä vain. Tyypillinen virhe on viskoa tulipesään maitopurkkeja tai muuta roskaa, HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä kertoo Ilta-Sanomille.

– Tavallista on myös, että puuta poltetaan takassa kosteana. Takassa tulisi polttaa ainoastaan kuivaa puuta, Väkevä täsmentää.

Virheet kostautuvat kotona ja naapuripiirissä. Takan huolimaton käyttö aiheuttaa aiheuttaa terveydelle ja ilmakehälle haitallisia pienhiukkaspäästöjä.

Suomen kaikista pienhiukkaspäästöistä puun pienpoltto aiheuttaa THL:n mukaan 40 prosenttia ja PAH-yhdisteiden päästöistä 80 prosenttia.


Karsinogeeneinä tunnettuja PAH-yhdisteitä syntyy toki muuallakin kuin puunpolton yhteydessä.

Ongelmallista on kuitenkin se, että siinä missä liikenteen, teollisuuden ja muun energiantuotannon päästöjä on saatu viime vuosina vähennettyä, puun pienpolton merkitys on ilmansaasteiden lähteenä lisääntynyt paljon 2000-luvulla.

Puun pienpolton päästöjen arvioidaan aiheuttavan noin 250 ennenaikaista kuolemaa vuodessa, kertoo THL.

Lahdessa mitattu

Pientaloalueiden päästöt ovat viime kuukausina puhuttaneet myös asiantuntijoita.

Asiasta ensin kirjoittaneelle Ylelle asiaa kommentoinut HSY:n ilmasuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen kehotti tällä viikolla pohtimaan tarkasti muuttamista pientaloalueelle. Myllysen mukaan asukkaiden on syytä pohtia, ohjautuuko naapurin savu omaan sisäilmaan tuloilman kautta.

Tuore esimerkki puun pienpolton aiheuttamista haitoista on Lahdesta, jossa mitattiin vuonna 2018 neljän kuukauden aikana pientaloalueen ilmanlaatua.

Alueella mitatut pitoisuudet olivat korkeita. Esimerkiksi PAH-yhdisteistä bentso(a)pyreenin pitoisuudet olivat kaksinkertaiset laissa määritettyyn vuotuiseen tavoitekeskiarvoon verrattuna.

HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kasken mukaan tavoitearvot ylittäviä mittauksia on tavattu muuallakin Suomessa, esimerkiksi Uudellamaalla.

– Mittauksista on selvinnyt, että puun poltto heikentää ilmanlaatua. Tasot vaihtelevat sääolosuhteista ja polttomääristä riippuen. Tiiviillä omakotialueilla pitoisuudet nousevat, kun lähteitä on useampia, Kaski sanoo.


Outi Väkevän ja Nelli Kasken mukaan puun pienpolttoa ei kannata osoittaa yksinomaan syyttävällä sormella, mutta asukkaiden tehtävänä on noudattaa puunpolttoa koskevia ohjeistuksia.

Sillä on nimittäin väliä, mitä ja millä tavalla puuta takassa polttaa.

Asiantuntijat viittaavat kiuastutkimukseen, jossa huomattiin, että erot päästöissä olivat kuusinkertaiset hyvän ja huonon puunpolton välillä.

– Kiuastutkimusta ei voi täysin soveltaa takkaan, sillä kyseessä on runsaspäästöinen tulisija. Jotakin viitteitä se kuitenkin antaa, Kaski sanoo.

Musta savu on huono merkki

Asiantuntijoiden mukaan ihmiset eivät tunnu olevan kovin laajalti tietoisia puun pienpolton haitoista. Moni mieltääkin savun hajun pelkästään mukavaksi asiaksi.

Naapurin piipusta tulevaan savun väriä kannattaa kuitenkin tarkkailla. Jos sieltä tulee paljon mustaa savua, voi kysymys olla vääristä takanpolttotavoista.

Ystävällinen huomautus naapurille voi auttaa.

– Jos ystävällinen huomautus ei auta, voi olla yhteydessä oman kuntansa ympäristötarkastajaan, Kaski sanoo.

Puun pienpolton haitat ovat ajankohtaisia myös ympäristösyistä.

– Huonossa poltossa syntyy paljon mustaa hiiltä, joka on ilman laatua heikentävä ja ilmastonmuutosta kiihdyttävä asia. Musta hiili kulkeutuu arktisille alueille ja nopeuttaa arktisen alueiden jäiden sulamista, Kaski muistuttaa.

Näin poltat puuta oikein:

 • Käytä kuivaa ja puhdasta puuta.
 • Älä polta jätteitä tai kierrätyskelpoista materiaalia.
 • Vältä kitupolttoa.
 • Tarkkaile savun väriä
 • Opettele sään vaikutus savun käyttäytymiseen.
 • Älä savusta naapureitasi.
 • Sytytä polttopuiden päältä
(Lähde: HSY)

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt