Tukholman sisustusmessujen yllätys – ”kielletty” väriyhdistelmä näyttääkin nyt huippuhyvältä

Julkaistu:

Sisustus
Värikombo sininen ja musta on päässyt pannasta.
Sininen ja musta, mikä toimimaton kombo. Näin väriyhdistelmästä ajateltiin vielä jokin aika sitten.

Kaksi tummaa ei tuntunut sopivan yhteen sitten millään. Mutta mitä vielä. Säännöt on tehty rikottaviksi!

Viime viikolla Tukholman sisustusmessuilla sinistä nähtiin eri sävyissä useammalla osastolla, maalinvalmistaja Tikkurila kertoo trendiraportissaan. Ja mikä yllättävintä, sininen näytti yllättävän hyvältä myös mustan kanssa.

Aloita värikokeilu tyynyistä

Tikkurilan värisuunnittelija Irina Hanhisalo täsmentää Ilta-Sanomille, että mustan ja sinisen väriyhdistelmä ei varsinaisesti koskaan ole ollut mikään kielletty väripari, mutta skandinaavisessa väriestetiikassa se ei ole ollut yleinen.

– Kahden tumman värin yhdistäminen ei ole ollut tavallista. Musta on perinteisesti meillä yhdistetty vaaleaan tai harmaaseen, Hanhisalo kertoo.

Rohkeiden väriyhdistelmien kokeilu on kuitenkin nyt trendikkäämpää kuin hetkeen. Ja mikäli mieli tekee, uskaliaita väriyhdistelmiä, kuten mustaa ja sinistä, kannattaa kokeilla.

– Väriyhdistelmää voi kokeilla pienillä asioilla, kuten sisustustyynyillä tai tekstiileillä, ja sitten levittää eteenpäin, jos se tuntuu luontevalta.


Hanhisalo nimittäin toivoo, että suomalaiset käyttäisivät sisustuksessa värejä rohkeammin. Harmaan valtakausi alkaa sitä paitsi olla ohi. Maailmalla on nähty jo pidemmän aikaa, että värit ovat tulleet sisustusmaailmaan takaisin.

– Olemmehan pukeutujinakin rohkeita ja värikkäitä. Miksei kotonakin voisi olla värejä mukana?

Väripilkahduksia ei tarvitse levittää leveällä pensselillä kodin näkyvimpään kohtaan. Niitä voi kokeilla ensin pienellä mittakaavalla esimerkiksi ohikulkureitille tai eteisen seinään.

– Näin väri ei ala nyppiä heti, jos se tuntuu alkuun rohkealta valinnalta.


Väreillä on kuitenkin tapana käyttäytyä kodissa tietyllä tavoin. Kun niitä uskaltaa kokeilla, niitä haluaa usein käyttää enemmän.

Sitä paitsi, rohkeatkin väriyhdistelmät ovat nyt trendikkäitä.

– Värien kokeminen on henkilökohtaista. Jonkun mielestä omituinen on jonkun toisen ihana, Hanhisalo muistuttaa.

Useamman värin yhdistely on trendikästä

Tukholman sisustusmessuilla nähtiin muitakin kiehtovia väriyhdistelmiä.

Esimerkiksi vastavärejä laitettiin iloisesti rinnakkain. Myös omituisilta tai yliampuvilta tuntuvat väriyhdistelmät toimivat nyt hyvin yhdessä.


Sisustusmaailmassa tuntuukin olevan vallalla selkeä trendi: useamman värin ja erityisesti kirkkaiden värien yhdistely vapaasti on tällä hetkellä muodikasta. Rohkeus ja persoonallisuus ovat nyt sisustajalle hyveitä.

Hanhisalo ei kuitenkaan halua antaa sisustajille tarkkoja sääntöjä tai ohjeita siitä, miten värejä tulisi tällä hetkellä käyttää.

– Sisustaminen on henkilökohtaista. Pitää löytää itselle sopiva tyyli ja tapa laittaa kotia. Sääntöjä ja teorioita ei kannata liian ryppyotsaisesti tuijottaa. Oikeanlainen sekoitus voi kuitenkin monesti olla kivempi kuin puritaaninen puhdaslinjainen sisustus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt