Saana Tyni perusti palkitun siivousyrityksen – kertoo nyt avoimesti oman palkkansa

Saana Tynin siivousalan yritys valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi. Syyt menestyksen takaa löytyvät tasa-arvosta ja rennosta työilmapiiristä.

Saana Tynin ja hänen miehensä siivousalan yritys valittiin viime viikolla Great Place to Work -äänestyksessä Suomen parhaaksi työpaikaksi pienten yritysten kategoriassa. Tämän lisäksi Saana Tyni valittiin Vuoden esimieheksi.

11.2.2019 19:00

Toimitusjohtaja Saana Tyni vastaa haastattelupyyntöön iloisesti ja kohteliaasti.

Siivousalan yrittäjän aikataulu on kiireinen, mutta sopiva rako haastattelulle laitetaan kyllä järjestymään.

Vastaus tuottaa heti hyvän mielen.

Onko ystävällisyydessä ja joustavuudessa vastaus siihen, miksi Tynin yritys Koti puhtaaksi Oy on saanut runsaasti tunnustuksia? Vai onko menestyksen takana muutakin?

Tunnustuksia Taivalkoskelta kotoisin olevan Saana Tynin ja hänen miehensä, markkinointipäällikkö Henri Hahon yrityksellä kyllä riittää.

Loppuvuodesta pääosin kotisiivouksia tarjoava yritys valittiin Pirkanmaan Vuoden työnantajaksi. Viime viikolla tunnustusta tuli lisää. Yritys valittiin Great Place to Work -äänestyksessä Suomen parhaaksi työpaikaksi pienten yritysten kategoriassa. Tämän lisäksi Saana Tyni valittiin Vuoden esimieheksi.

Muuttuvassa maailmassa monet työt katoavat, mutta siivousala pysyy, Saana Tyni uskoo.

Työhakemuksia tulvii

Pääosin kotisiivouksia Pirkanmaalla, pääkaupunkiseudulla ja Turussa tarjoava yritys on siivousyritykseksi poikkeus. Alalla, joka tunnetaan työntekijäpulasta, Tynin yritykseen haetaan sankoin joukoin.

Motivoituneista työntekijöistä ei ole ollut pulaa.

Ilta-Sanomien tavoittama Saana Tyni uskoo, että menestyksen takana ovat arvot, jotka ovat johdattaneet yritystä heti alusta saakka.

– Meillä on ollut yrityksen alusta saakka vahva tahtotila siihen, että olemme hyvä työpaikka. Sen lisäksi, että noudatamme lakia ja pykäliä, myös leikittelemme ja teemme olomme mukavaksi.

Koti puhtaaksi on siis niin sanottu rento työpaikka, jossa työntekijöiden toiveita kuunnellaan herkällä korvalla. Kokouksissa pohditaan joka kuukausi, miten työpaikasta voisi tehdä vielä entistäkin paremman.

Tyni kertoo esimerkin.

– Monessa siivousalan yrityksessä tehdään töitä yksin, mutta meillä työntekijöiden toive oli tehdä työtä pareittain. Vaikka se ei ole liiketoiminnallisesti järkevää, päätimme tehdä näin. Lisäksi työskentelemme vain arkiaikoina, emme iltaisin tai viikonloppuisin.

Koti puhtaaksi valittiin Great Place to Work -äänestyksessä Suomen parhaaksi työpaikaksi pienten yritysten kategoriassa.

Arkisiakin toiveita yrityksessä kuunnellaan.

Vaikka tupakointiin ei työaikana kannusteta, osa työntekijöistä tupakoi, ja heidän toiveisiinsa vastattiin.

– Nyt toimiston pihalta löytyvät pöytä ja penkit, joiden äärellä voi viettää taukoja ja vaihtaa kuulumisia.

Hyvä työpaikka tarkoittaa toki jokaiselle henkilölle aina hieman asioita. Vuoden esimieheksi valittu Tyni myöntää, että tämä tekee työstä haasteellista. On kuitenkin esimiehen ammattitaitoa selvittää, mitkä ovat työssä viihtymisen perusteet.

– Meillä korostuu tasa-arvo. Jokainen on roolistaan riippumatta samanarvoinen. Ihmisille täytyy tulla tunne, että heille ollaan reiluja. Olemme myös avoimia kaikessa, myös palkoissa, Tyni kertoo.

Saana Tynin menestyksestä kertoi ensimmäisenä Yle.

Arvojen noudattaminen maksaa

Siivousala on viime vuosina ollut useaan kertaan otsikoissa, sillä yritysten ongelmana on ollut vaikea löytää alalle motivoituneita työntekijöitä.

Toisaalta ala on kärsinyt työehtoihin liittyvistä epäselvyyksistä, kuten palkkaukseen ja työaikoihin liittyvistä ongelmista.

Saana Tyni huomauttaa, että arvojen noudattaminen ei ole yritykselle ilmaista. Näin pitää hänen mukaansa ollakin.

Vuoden parhaassa työpaikassa työntekijät saavat keskimäärin 11–12 euron tuntipalkkaa, mutta tavoite on nostaa tuntipalkka 15 euroon jollakin mallilla.

Lisäksi jokaisella yrityksen 65 työntekijällä on mahdollisuus ostaa yrityksen osakkeita. Osakkaaksi pääsee sadalla eurolla. Tämän lisäksi yritys lupaa ostaa osakkeet pois, jos työntekijä lähtee muualle.

30 000–50 000 euroa vuodessa

Ja siitä avoimuudesta vielä.

Saana Tyni on esimerkillään raivannut edestään siivousalaa koskevia ennakkoluuloja, sillä ”hirmu moni” luulee, että kyseessä on alipalkattu ja epäviihtyisä työ.

Saana Tyni on esimerkillään raivannut edestään siivousalaa koskevia ennakkoluuloja.

Kun hän viime kesänä pyöräili Flow-festivaalin ohi yrityksensä nimeä kantavan tavarapyörän kanssa, joutui hän palkkaansa pilkkaavan poikajoukon ympäröimäksi. Huutelija pohti, saako siivoojan työllä edes itseään elätettyä.

Tälläkin kertaa iloinen ja positiivinen asenne auttoi.

Keskustelun aikana huutelijat saivat aivan uutta tietoa siivousalasta.

– Kerroin, että tienaan luultavasti enemmän kuin tämä parikymppinen huutelija. Tuli riemuvoitto, että sain ainakin yhdelle porukalle selväksi, ettei siivousalalla tarvitse enää tehdä töitä 8 euron tuntipalkalla.

Saana Tyni on kertonut julkisuudessa omankin palkkansa avoimesti.

Toimitusjohtaja, joka tekee edelleen hallinnollisten töiden ohella myös siivoojan töitä, maksaa itselleen palkkaa 30 000–50 000 euroa vuodessa.

Ei hassumpi raha alalla, joka kärsii aliarvostuksesta.

Siivousalalla on kuitenkin Tynin mukaan muitakin motivaattoreita työn tekemiseen kuin raha.

Toimitusjohtajan mukaan kyseessä on kiitollinen työ, jossa palautetta saa riittävästi ja oman käden jälki on heti nähtävillä. Sitä paitsi työpäivätkin menevät nopeasti, kun niitä ei tarvitse viettää yhdessä pisteessä istuen.

– Muuttuvassa maailmassa monet työt katoavat, mutta siivousala pysyy. Sitä työtä eivät tule robotit korvaamaan, Tyni arvelee.

Näihin siivouspulmiin suomalaiset hakevat eniten ammattilaisapua

  1. Ikkunanpesu

  2. Saunan ja kylpyhuoneen perusteellinen siivous

  3. Lattialaattojen saumojen puhdistus

  4. Pölypuhdistus (kevätsiivous)

  5. Jalkalistat ja valokatkaisijat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?