Asuminen

Saako paistinpannun pestä astianpesukoneessa? Vastaus ikuisuuskysymykseen

Julkaistu:

Keittiö
Asiantuntija kertoo, miten pinnoitettua paistinpannua hoidetaan oikein.
Kotitaloustunneilta tutut opit unohtuvat vuosien saatossa. Miten olikaan paistinpannun laita? Saako sen pestä astianpesukoneessa?

S-ryhmä vastaa ikuisuuskysymykseen tiedotteessa. Ja vastaus on mutkikkaampi kuin muistimmekaan.

Perussäännöt osa muistaakin: valurautapannun paikka ei ole astianpesukoneessa.

Mutta miten pitikään menetellä pinnoitetun paistinpannun kanssa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Prisman valikoimapäällikkö Rauna Junnila kertoo tiedotteessa, että pinnoitettu paistinpannu kestää vaativassakin käytössä pitkään, kunhan pitää huolta muutamasta perusseikasta.

Ensimmäinen käyttösääntö koskee ylikuumentamista. Sitä ei tulisi tehdä.

– Jos paistinpannun kuumentaa liian kuumaksi, pinnoitteen tarttumattomuus heikkenee. Samalla myös pinnoitteen väri voi muuttua. Toinen tärkeä käyttöohje on, että pinnoitettua pannua ei saa koskaan kuumentaa tyhjänä. Tilkka öljyä pannulle ja sen jälkeen lämpö päälle. Myös tämä pieni toimenpide pidentää käyttöikää huomattavasti, Junnila kertoo.
Entäpä astianpesukone sitten?

Sopiiko pinnoitettu paistinpannu sinne muiden tiskien joukkoon?


Käsinpesu on aina parempi, sanoo asiantuntija, sillä tällä varmistetaan pannulle mahdollisimman pitkä käyttöikä.

– Jos pinnoitettu paistinpannu nyt kuitenkin sujahtaa astianpesukoneeseen, niin sen pintaan kannattaa valmistajan ohjeen mukaisesti sipaista tilkka öljyä, Junnila vinkkaa.

Paistinpannun pintaa kannattaa tarkkailla aika ajoin.

Pienet naarmut pannun pinnassa eivät ole haitallisia, mutta jos pinnoitteen alla oleva alumiini tulee esiin, pannu tulee vaihtaa uuteen.
Muista myös nämä:
 • Liuota pinttyneet ruoantähteet vedessä, ja poista ne puulastan, sienen tai harjan avulla.
 • Älä käytä apuna teräsvillaa, kovia esineitä tai hankaavia puhdistusaineita.
 • Vältä teräviä esineitä ruoan sekoittamisessa. Käytä muovi- tai puulastaa.
 • Älä koskaan leikkaa mitään pinnoitettua pohjaa vasten.
 • Älä laita tyhjää pannua levylle kuumentumaan. Lisää pohjalle aina vettä, öljyä tai rasvaa, ennen kuin laitat hellan päälle.
 • Käytä ruoan kypsennyksessä kohtuullisia lämpötiloja, varo pannun, kasarin tai kattilan ylikuumentamista: ylikuumentaminen saattaa vaurioittaa pinnoitetta ja aiheuttaa värimuutoksia.
 • Jos pinnoitettu astia on uuninkestävä, tarkista mikä on kyseisen astian maksimilämpötila. Esimerkiksi Swiss Life -ruoanlaittosarjan tuotteiden maksimilämpö uunissa on 150 astetta.
 • Pinnoitetussa astiassa ei saa säilyttää ruokaa jääkaapissa. Voimakkaasti maustetut tai suolatut ruoat voivat vaurioittaa pinnoitetta, jolloin astian käyttöikä lyhenee.

Paistinpannujen koko kasvanut

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on noin 2,7 miljoonaa vakituisesti asuttua asuntoa. Jos jokaisessa asunnossa on yksi paistinpannu ja osassa useampikin, on meillä kodeissa yhteensä arviolta noin kolme miljoonaa paistinpannua, S-ryhmä arvioi tiedotteessa.

Paistinpannujen koot ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

– Suomalaiset ovat entistä enemmän suurempien paistinpannujen ystäviä. Halkaisijaltaan 28 senttimetrin pannujen kysyntä kasvaa nyt kovaa vauhtia. Kysynnän kasvu voi liittyä induktio-liesien yleistymiseen. Ne ovat nopeita ja kuluttavat vähemmän sähköä, Prisman valikoimapäällikkö Rauna Junnila kertoo.

Pannun koko liittyy toki myös siihen, mitä ruokaa ollaan milloinkin laittamassa.

Isolla paistinpannulla on ilman muuta näppärä paistaa vaikkapa kalaa, joka vaatii laakeamman tilan. Toisaalta aamiaiseksi yhden kananmunan paistaminen isolla pannulla voi tuntua turhalta. Pienen määrän paistamiseen pienellä pannulla liittyy myös energiankulutus. Mitä suurempi levy ja mitä suurempi pannu kuumennetaan, sitä enemmän siihen kuluu myös sähköä, S-ryhmä kertoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt