Asuminen

Suomalaiset maksavat helposti tavarasta liikaa, väittää asiantuntija: ”Älä koskaan maksa pyydettyä hintaa”

Julkaistu:

7 vinkkiä kaupantekoon
Myytkö tavaraa kirpputorilla, nettipalstoilla tai huutokaupassa? Asiantuntija kertoo, miten onnistut kaupanteossa paremmin.
Maksoitko hätäpäissäsi huutokaupassa ylihintaa? Huijasiko myyjä netissä?

Huutokaupan metsästäjät Suomi -sarjan asiantuntija, antiikkikaupan tuntija Mika Sirén kertoo Fox-kanavan tiedotteessa onnistuneiden kauppojen salaisuuden ja sudenkuopat, joita kannattaa välttää.


Oli sitten kysymys huutokaupasta, netin foorumeista tai kirpputoreista, näillä aseilla pärjäät kaupantekotilanteessa.

1. Käytä asiantuntijaa tai tee taustatyö kunnolla

Tutustu kauppatavaraan etukäteen. Selvitä, mitkä tuotteen ominaisuudet ovat tärkeitä sen toimivuuden ja hinnan kannalta. Jos tarvitset asiantuntijan arviota, hanki sellainen. Asiantuntijuus on neuvotteluvaltti, olit sitten ostamassa tai myymässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kaupankäynti on nykyään aiempaa avoimempaa, koska tavaran tavanomaisen pyyntihinnan voi tarkistaa nopeasti netistä. Hinnan lisäksi saatavilla on paljon muutakin tietoa, ja olisi hölmöä olla hyödyntämättä sitä, Mika Sirén kertoo tiedotteessa.

HTT-tavaratarkastaja ja taidehistorioitsija Mari Wilenius kertoi Ilta-Sanomille viime vuonna, että hinta-arvio kannattaa hankkia useilta eri tahoilta, kuten antiikkikauppiaalta, huutokaupasta sekä alan keräilijältä.

Joskus suvun hyljeksimä esine voi nimittäin olla jymylöytö. Wileniuksen mukaan näin kävi eräässä perheessä, jossa onneksi käytettiin apuna Wileniuksen palveluksia. Asiantuntija tunnisti esineen. Kyseessä oli Gunnel Nymanin 50-luvulla signeeraama malja, jonka lähtöhinta on noin 5 000 euroa.

2. Mieti, kuinka paljon voit maksaa

Päätä etukäteen, kuinka paljon olet valmis tavarasta maksamaan. Pidä päätöksestäsi kiinni, sillä kaupantekotilanteessa impulsiivisuus ottaa helposti vallan.

– Jokaisella tavaralla on ”best price”, jonka alle myyjä ei ole valmis menemään. Ostajan tehtävänä on löytää tuo hinta, sillä kukaan ei sitä tule kysymättä kertomaan. Huutokauppatilanteessa tavarasta maksetaan helposti puolestaan ylihintaa, kun ostajat unohtavat järjenkäytön ja haluavat vain voittaa, Sirén kertoo.


3. Älä maksa heti pyydettyä hintaa

Riippuu kauppatavarasta, kuinka paljon sen hinnassa on joustovaraa.

– Me suomalaiset olemme suoraselkäisiä kaupankävijöitä, joiden ujous toimii eräänlaisena muurina. Varautunut ja passiivinen ostaja riisuu myyjän aseista. Samalla olemme kuitenkin myös huonoja tinkaamaan, ja maksamme tavarasta helposti liikaa. Pääsääntö on se, että tavarasta ei koskaan kannata maksaa pyydettyä hintaa.

Jos haluat kokeilla, onko sinusta tinkijäksi, tee Ilta-Sanomien testi, jossa astutaan Huutokauppakeisari Aki Palsanmäen saappaisiin.

Testissä tavaroille tulee löytää juuri se hinta, jonka Aki ja Heli olisivat valmiita tavaroista maksamaan. Pelin lopussa saat tietää, kuinka paljon valinnoillasi olisi tehty ohjelmassa voittoa.

4. Piilota innokkuutesi

Valmistaudu etukäteen myös vaihtoehtoon, että joudut poistumaan paikalta tyhjin käsin. Kun et pyri toteutuneisiin kauppoihin hinnalla millä hyvänsä, tilanne pysyy kontrollissa. Liika innokkuus sumentaa helposti arviointikyvyn ja näkyy kauas.

– Esimerkiksi huutokaupassa ei kannata olla ensimmäisenä nostamassa kättään, sillä niin tekemällä annat muille etulyöntiaseman. Jos paljastat heti innokkuutesi, olet auttamatta altavastaajan asemassa.

5. Ole tarvittaessa röyhkeä

Oikein ajoitettu ja kohdistettu innokkuus, jopa röyhkeys, voi toisinaan olla ostajan ase. Kyse on kilpailijoiden yllättämisestä.

– Jos olet asettanut tavaralle etukäteen maksimihinnan, voi joissain tilanteissa olla kannattavaa huutaa se suoraan. Koska ihmiset haluavat tavaran aina mahdollisimman halvalla, suuri hyppäys hinnassa voi lyödä kilpailijoille jauhot suuhun heti kättelyssä. Tätä keinoa kannattaa käyttää kuitenkin harkiten, Sirén neuvoo.


6. Tunne vastapuolesi

Olet sitten myymässä tai ostamassa, on vastapuolen tuntemisesta hyötyä. Kun osaa arvioida, mitä toinen haluaa, sitä voi käyttää hyödykseen.

– Jos olet myymässä tavaraa, lähtökohtana on se, että sille pitää löytää kohderyhmä. Ei ole mitään järkeä edes yrittää myydä tavaraa sellaiselle, jolla ei ole intressiä sen hankkimiseen.

– Kannattaa kartoittaa, millä mielellä ostaja on liikenteessä, ja sovittaa oma myyntitaktiikkasi sen mukaan. Jos olet ostamassa tavaraa, tärkeintä on aistia, millainen halu myyjällä on päästä tavarasta eroon. Esimerkiksi myyjä, jolla on kiire, myy tavaran todennäköisesti alihintaan, jos vain olet hereillä.

Tilannetaju on todella hyödyksi.

Ilta-Sanomat kertoi taannoin turkulaisesta Jarkko Suomisesta, joka bongasi kirpputorilta omenakuviosta tunnetun Pomona-sarjan kermakon. Bongauksessa auttoi rauhallinen mieli. Vuoron odottaminen kiltistä taka-alalla takasi lopulta sen, että Jarkko sai kermakonsa, vieläpä pilkkahintaan.

7. Älä suututa myyjää

Jos vastapuoli kokee tulleensa loukatuksi, todennäköisesti peli on menetetty ainakin loistokauppojen osalta.

– Ostamisessa ja myymisessä luottamus on kaiken perusta. Jos suututat myyjän, voit olla varma ettet saa enää mitään hyvään hintaan. Älä kuitenkaan mene siihen ansaan, että myyjä käyttää kohteliaisuuttasi hyväkseen ja saa sinut ostamaan tavaran ylihintaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt