Asuminen

Vantaalle rakentuu asuintalo, jossa kaikki on karsittu – asunnoissa ei parveketta, saunaa, ei edes ovipostiluukkua

Julkaistu:

Vantaa
Vantaan Karpalo on tavallista karsitumpi asuintalo. Rakennuksessa ei ole parvekkeita, varastotilasta saa maksaa ylimääräistä ja saunakin on yhteiskäytössä.
Helmikuun lopussa Vantaan Hakunilaan valmistuu asuntoja, jotka eroavat hieman siitä, mihin asumisessa on totuttu.

YIT:n 57 asunnon Karpalo mainostaa itseään muunneltavuudella. Parvekkeita ei ole, postit haetaan postieteisestä, sauna on taloyhtiön yhteinen ja varastokomerot myydään erillisinä osakkeina. Varaston hinta riippuu sen koosta: pienin varasto maksaa 1 950 euroa, suurin 3 000 euroa.

Kyseessä on uusi asuintapa, jossa maksetaan vain siitä mistä halutaan, kertoo YIT:n kehitysjohtaja Marko Oinas Ilta-Sanomille.

– Suomessa tilanne on se, että ihminen saa valita missä asuu. Tässä yhteydessä jokainen punnitsee, mikä omassa asumisessa on tärkeää, Oinas kertoo.


Ajatus oman näköisestä asumisesta on Smartti-konseptin kantava idea. YIT:n tutkimusten mukaan suomalaisten asumisunelmat ja -arvostukset eroavat nimittäin yllättävän paljon toisistaan. Osa satsaa asumiseen paljon, toisille koti on vain eräänlainen varikko, jossa käydään nukkumassa ja peseytymässä työn ja harrastusten välissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Smartti-konseptiin kuuluvia asuntoja on rakennettu eri puolille Suomea jo tuhat kappaletta. Pelkästään Tampereelta Karpalon kaltaisia taloja löytyy kolme.

Keskineliöhinta 4 283 euroa

Vantaan Karpalossa karsiminen näkyy myös neliöissä.

Asunnoista ensimmäisenä kirjoittanut Helsingin Sanomat kertoo, että myös Karpalon neliöistä on tingitty. Yksiöt ovat kooltaan 26–28,5 neliötä, kaksiot 35–47,5 neliötä, kolmiot 50–53,5 neliötä ja neliö 61,5 neliötä.

Oinas kertoo, että asunnot ovat neliöitään tilavampia tehokkaan mutta toiminnallisen kylpyhuoneen takia.


YIT:n mukaan uudet kohteet vastaavat toiminnallisten ja kohtuuhintaisten asuntojen kysyntään. Esimerkiksi Karpalossa asuntojen keskineliöhinta on 4 283 euroa tonttiosuuksineen.

Kohtuuhintaisuuteen päästään, kun tingitään rakennuskustannuksista, joita tulee vaikkapa parvekkeiden tekemisestä.

– Tarve kohtuuhintaisille asunnoille on suuri. Kaikki eivät halua laittaa kaikkia rahojaan asumiseen, vaan jotkut haluavat myös vaikkapa matkustaa tai ostaa auton, Oinas huomauttaa.

Muunneltavuus näkyy asunnoissa vaikkapa siinä, että väliseinien sijaan tilaa jakavat asunnoissa esimerkiksi kaapit. Kylpyhuoneet on rakennettu monikäyttöisiksi niin, että kodinkoneet on piilotettu kaappien sisään siksi ajaksi, kun niitä ei käytetä.


Suomalainen asuminen muuttumassa?

Saunoja asunnoissa ei ole, mutta yhteistiloista sellainen löytyy.

Löylyhuoneen puuttuminen asunnoista kertoo konkreettisella tavalla siitä, kuinka suomalainen asuminen on muuttumassa.

– Olemme nähneet jo jonkin aikaa, että suomalaiset haluavat muuttaa saunoja muuhun käyttöön. Saunan rooli on selkeästi muuttunut, Oinas sanoo.

– Uusiin asuntoihin sauna rakennetaan enää kolmasosaan tai puoleen asunnoista, kun aiemmin ne tehtiin selkeään enemmistöön. Monet saunovat vaikkapa kuntosalilla käydessään.

Uudenlaiset asunnot ovat Marko Oinaksen mukaan menneet hyvin kaupaksi.

Ostajien joukossa on ollut yksinasuvia, pariskuntia ja pieniä perheitä.

– Aivan kuten aluksi ajattelimme, tämä asumistyyli kiinnostaa monenlaista väkeä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt