Asuminen

Onko tässä Suomen siistein aterinlaatikko? Satu, 26, keksi keinon, jolla aterimet pysyvät epätodellisessa järjestyksessä

Julkaistu:

Me Naiset
Jos kaipaat aterinlaatikkoosi rauhaa ja järjestystä, aterinten ”pystyviikkaus” on kokeilemisen arvoinen kikka.
Miltä aterinlaatikkosi näyttää? Ovatko haarukat ja veitset omissa lokerikoissaan, vai seikkailevatko ne vapaasti laatikossa?

Joillekin ruokailuvälineiden järjestyksellä ei ole edes väliä. Mutta jos on Satu Tuovisen kaltainen järjestyksen rakastaja, jokaisella ruokailuvälineellä täytyy olla oma paikkansa.

Joensuulainen Satu, 26, on kehitellyt niksin, joka helpottaa aterinlaatikon pitämistä tiptop-kunnossa. Hän ikään kuin ”pystyviikkaa” eli sijoittaa ruokailuvälineet laatikkoon pystysuunnassa toisiinsa nojaten.

Arkea helpottavan kikkansa hän kehitti puolisen vuotta sitten – aluksi puhtaasti käyttötarpeen vuoksi. Ja näyttäähän suora rivi myös kauniilta!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Esimerkiksi haarukat tuntuivat takertuvan toisiinsa, ja osa jäi aina laatikon pohjalle lähes käyttämättömiksi. Oli helppo ottaa vain päällimmäinen haarukka ja palauttaa se puhtaana siihen. Nyt kaikki aterimet kiertävät tasaisesti, kun otan yhdet käyttöön toisesta reunasta ja laitan puhtaat toiseen reunaan, Satu kertoo Me Naisille.

Katso ja totea itse lusikoiden, haarukoiden ja veitsien kaunis rivi Sadun kuvasta:


Pystyviikkaus on tuttu juttu japanilaisen siivousgurun Marie Kondon konmari-metodista. Pystyviikkauksen juju on siinä, että kaikki on kerralla näkyvissä ja tilaa säästyy.

Satu sanoo, ettei hän ole konmarittanut kotiaan. Hän ei ole lukenut Kondon kirjojakaan, mutta jotain inspiraatiota hän on konmarista saanut järjestyksen pitämiseen.

Hän pitää itseään minimalistina, ja silloin siisti koti on luonnollinen asia.

– Olen vahvasti suuntautunut minimalismiin, koska pidän asunnon avaruudesta. En pidä yhtään siitä, että kotona on ylimääräistä tavaraa unohtuneena kaapin perälle. Kaiken tavaran pitää olla säännöllisesti käytössä.

Satu pyrkii palauttamaan tavarat heti käytön jälkeen paikoilleen.

– Aina kaikessa kiireessä tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, joten viimeistään illalla ennen nukkumaanmenoa varmistan, että kaikki on paikoillaan ja paikat on puhtaana.

Monet suomalaiset järjestävät aterinlaatikkonsa myös haaveilu-tekniikalla. Se tarkoittaa, että aterimet ovat tietyssä järjestyksessä lokerikoissaan: haarukat–veitset–lusikat (haa-vei-lu). Satu ei ole lähtenyt kuitenkaan mukaan tähän haaveiluun, vaan hänelle looginen järjestys laatikossa on toinen: lusikat, haarukat, veitset ja pikkulusikat.

Satu Tuovisen aterinlaatikon järjestyksen ylläpitoa helpottavat ainakin seuraavat asiat:

  • Kirjanpitäjänä työskentelevä Satu asuu yksin kaksiossaan. Hän on siis ainoa aterinten käyttäjä – sekä niiden järjestyksessä pitäjä.
  • Satu rakastaa siistiä kotia.
– Pikkutarkkuuteni ei anna periksi järjestyksen sotkemiselle, hän sanoo.
  • Veitset, haarukat ja lusikat ovat kaikki samaa sarjaa, eikä niissä ole esimerkiksi paksunnettuja eikä pyöristettyjä varsia. Samanlaiset, kapeavartiset aterimet on helpompi pitää pystyssä.
Vaikka järjestely ei ole kaikkien juttu, monessa suomalaiskodissa pidetään yllä tarkkaa siisteyttä ja minimalismia – katso vaikka kuvat yhdeksästä muusta suomalaiskodista.

Juttu on julkaistu ensin Me Naisissa. Lue alkuperäinen juttu tästä.

Lue lisää:

Nikon, 26, muutto sujuu yhdellä laatikolla ja laukulla – katso kuvat ja listaus todellisen minimalistin omaisuudesta

Hittisiivousmetodi Konmari muutti elämän: Marika poltti valokuvatkin takassa

Sanna, 44, kokeili ensi kertaa KonMaria – 5 asiaa, jotka hän oivalsi yhdessä päivässä

Kati, 42, osti viime vuonna 77 uutta tavaraa – onnistui karsimaan ostoksiaan erikoisella metodilla

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt