Näin tunnistat, onko Aalto-maljakkosi arvokas: ”Lehdistömaljakosta saa hyvinkin maksaa 20 000 euroa” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Näin tunnistat, onko Aalto-maljakkosi arvokas: ”Lehdistömaljakosta saa hyvinkin maksaa 20 000 euroa”

Mistä tietää, onko perintönä saatu Aalto-maljakko kymppitavaraa vai kenties arvokas aarre? Kurkistus pohjaan ja maljakon muotoon kannattaa, vinkkaa asiantuntija.

Ennätyshintoihin kuuluu tämä Aalto-maljakko, joka myytiin Bukowskin huutokaupassa hintaan 49 247 euroa.­

1.2.2019 15:52

Pöydän päällä nököttävä Aalto-maljakko voi olla bulkkitavaraa tai rahallisesti arvokas yksilö. Näin tiedät, onko omaa vaasia syytä käsitellä tavallista varovaisemmin ottein.

Ikä merkitsee

Vanhassa on todellakin vara parempi.

Entisajan Aalto-maljakko, tai Savoy-maljakko, on täysin eri tuote kuin nykyajan viimeisen päälle täydellinen yksilö, asiantuntija Jouko Rekola vinkkaa.

Alkuvuosien Aalto-maljakko on aina uutta arvokkaampi.

Iästä voi antaa vihjeen kurkkaus vaasin pohjaan. Vanhan Savoy-maljakon alakulmat ovat pyöreitä ja pinta elää.

Arvokkain on ensimmäinen malli, niin sanottu lehdistömaljakko, jota esiteltiin 1930-luvulla Karhulan tehtaassa vierailleille journalisteille. Jos keräilijä pääsee nykypäivänä käsiksi erikoisyksilöön, lompakosta tulee löytyä kolikoita isompaa.

– Huutokauppahintoja ei voi ennakoida, mutta lehdistömaljakosta saa hyvinkin maksaa 20 000 euroa, kertoo Rekola.

Keräilijät himoitsevat alkuvuosien Aalto-maljakoita, jotka valmistettiin Karhula-Iittalan lasitehtaalla. Kuvan Aalto-maljakko on puumuottiin puhallettua ruskeaa lasia. Karhula, 1930-luvun loppu.­

Mallin tunnistaa kurkkaamalla pohjaan. Ensimmäisissä malleissa on tunnistettava, roomalaisin kirjaimin tehty päivämäärä pohjassa.

Arvokkaita, ja keräilijöiden himoitsemia, ovat myös muut, ennen sotia Karhula-Iittalan lasitehtaalla puumuotilla puhaltamalla valmistetut mallit.

Ne tunnetaan paitsi nykyistä pienemmästä 14 sentin korkeudesta, myös erikoisväreistään. Kirkkaan Aalto-maljakon lisäksi Karhulassa valmistettiin savunväristä, vaaleansinistä, merenvihreää ja rionruskeaa mallia.

Karhula-Iittalan lasitehtaalla valmistettujen Savoy-maljakkojen hinnat lähtevät yleensä 5 000 eurosta ylöspäin ja kohoavat taivaisiin. Muutama vuosi sitten Bukowskin järjestämässä Design + Art –huutokaupassa myytiin 1930-luvun Aalto-maljakko hintaan 49 247 euroa.

Uudemmat suosikit

Myös uudempi Aalto-maljakko voi olla arvokas, mikäli se on valmistettu ennen 1970-luvun loppua.

Oleellista on, onko maljakko valmistettu puumuotilla puhaltamalla. Vanhoja puumuotteja käytettiin nimittäin vielä jonkin aikaa myös Iittalan tehtaalla, ennen muihin muotteihin siirtymistä.

– Aalto-maljakoita tehtiin puumuoteilla vielä 50- ja jopa 70-luvun alussa. Iittalan aikaisissa maljakoissa oli kuitenkin se ongelma, että Karhulassa tehtyjä, hintaa nostavia erikoisvärejä ei enää käytetty, Rekola kertoo.

Värien lisäksi muuttui Aalto-maljakon koko. 14-senttinen maljakko muutettiin 16-senttiseksi malliksi.

Kaiken kaikkiaan Aalto-vaaseista on olemassa ainakin 12 eri mallia.

Rekolan mukaan jopa 40 000 euron hintoihin ovat kohonneet korkeat, Karhulan aikaiset 40– 50 senttiä korkeat mallit.

– Niiden valmistusmäärät ovat olleet minimaalisia, Rekola kertoo.

Tämä Aalto-maljakko myytiin Helanderilla vuoden 2018 keväällä. Signeerattu maljakon reunassa on pieni särö. Myyntihinta kuluineen oli 905 euroa.­

Ikä on Aalto-maljakon hintaa miettiessä kaikkein merkittävin asia.

Vedenjakajana voidaan pitää 1970-luvun loppua. Asiantuntija Jouko Rekolan mukaan Aalto-maljakoista tuli sen jälkeen bulkkitavaraa.

– Sitä ennen Aalto-maljakko ei suinkaan ollut koko kansan juttu. Vasta 80-luvulla Aalto-maljakosta tuli joka kodin maljakko, jolla ei ole keräilyarvoa, Rekola kertoo.Maarit Rasi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?