Asuminen

Näin tunnistat, onko Aalto-maljakkosi arvokas: ”Lehdistömaljakosta saa hyvinkin maksaa 20 000 euroa”

Julkaistu:

Aalto-maljakko
Mistä tietää, onko perintönä saatu Aalto-maljakko kymppitavaraa vai kenties arvokas aarre? Kurkistus pohjaan ja maljakon muotoon kannattaa, vinkkaa asiantuntija.
Pöydän päällä nököttävä Aalto-maljakko voi olla bulkkitavaraa tai rahallisesti arvokas yksilö. Näin tiedät, onko omaa vaasia syytä käsitellä tavallista varovaisemmin ottein.

Ikä merkitsee

Vanhassa on todellakin vara parempi.

Entisajan Aalto-maljakko, tai Savoy-maljakko, on täysin eri tuote kuin nykyajan viimeisen päälle täydellinen yksilö, asiantuntija Jouko Rekola vinkkaa.

Alkuvuosien Aalto-maljakko on aina uutta arvokkaampi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Iästä voi antaa vihjeen kurkkaus vaasin pohjaan. Vanhan Savoy-maljakon alakulmat ovat pyöreitä ja pinta elää.

Arvokkain on ensimmäinen malli, niin sanottu lehdistömaljakko, jota esiteltiin 1930-luvulla Karhulan tehtaassa vierailleille journalisteille. Jos keräilijä pääsee nykypäivänä käsiksi erikoisyksilöön, lompakosta tulee löytyä kolikoita isompaa.

– Huutokauppahintoja ei voi ennakoida, mutta lehdistömaljakosta saa hyvinkin maksaa 20 000 euroa, kertoo Rekola.


Mallin tunnistaa kurkkaamalla pohjaan. Ensimmäisissä malleissa on tunnistettava, roomalaisin kirjaimin tehty päivämäärä pohjassa.

Arvokkaita, ja keräilijöiden himoitsemia, ovat myös muut, ennen sotia Karhula-Iittalan lasitehtaalla puumuotilla puhaltamalla valmistetut mallit.

Ne tunnetaan paitsi nykyistä pienemmästä 14 sentin korkeudesta, myös erikoisväreistään. Kirkkaan Aalto-maljakon lisäksi Karhulassa valmistettiin savunväristä, vaaleansinistä, merenvihreää ja rionruskeaa mallia.

Karhula-Iittalan lasitehtaalla valmistettujen Savoy-maljakkojen hinnat lähtevät yleensä 5 000 eurosta ylöspäin ja kohoavat taivaisiin. Muutama vuosi sitten Bukowskin järjestämässä Design + Art –huutokaupassa myytiin 1930-luvun Aalto-maljakko hintaan 49 247 euroa.

Uudemmat suosikit

Myös uudempi Aalto-maljakko voi olla arvokas, mikäli se on valmistettu ennen 1970-luvun loppua.

Oleellista on, onko maljakko valmistettu puumuotilla puhaltamalla. Vanhoja puumuotteja käytettiin nimittäin vielä jonkin aikaa myös Iittalan tehtaalla, ennen muihin muotteihin siirtymistä.

– Aalto-maljakoita tehtiin puumuoteilla vielä 50- ja jopa 70-luvun alussa. Iittalan aikaisissa maljakoissa oli kuitenkin se ongelma, että Karhulassa tehtyjä, hintaa nostavia erikoisvärejä ei enää käytetty, Rekola kertoo.

Värien lisäksi muuttui Aalto-maljakon koko. 14-senttinen maljakko muutettiin 16-senttiseksi malliksi.

Kaiken kaikkiaan Aalto-vaaseista on olemassa ainakin 12 eri mallia.

Rekolan mukaan jopa 40 000 euron hintoihin ovat kohonneet korkeat, Karhulan aikaiset 40– 50 senttiä korkeat mallit.

– Niiden valmistusmäärät ovat olleet minimaalisia, Rekola kertoo.


Ikä on Aalto-maljakon hintaa miettiessä kaikkein merkittävin asia.

Vedenjakajana voidaan pitää 1970-luvun loppua. Asiantuntija Jouko Rekolan mukaan Aalto-maljakoista tuli sen jälkeen bulkkitavaraa.

– Sitä ennen Aalto-maljakko ei suinkaan ollut koko kansan juttu. Vasta 80-luvulla Aalto-maljakosta tuli joka kodin maljakko, jolla ei ole keräilyarvoa, Rekola kertoo.
Maarit Rasi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt