Asuminen

Vantaalla sijaitsee jugendlinna, johon remontoidaan asuntoja 6000 euron neliöhintaan – tällainen on Paviljonki

Julkaistu:

Vantaa
Vantaan jugendlinnasta kuoriutuu asuinrakennus, jolla on komea historia.
Vantaa, Suomen neljänneksi suurin kaupunki, tunnetaan jokien halkomana alavana alueena. Rakennuskanta on modernia, mutta sekaan mahtuu ripaus historiaa.

Keravanjoen lähettyvillä, osoitteessa Rillitie 8, sijaitsee jugendlinna, joka tunnetaan myös presidentti Lauri Kristian Relanderin entisenä kotitalona. Paviljonki, tai lempinimellä Relanderin linna tunnettu rakennus oli vielä 2010-luvulla Metsäntutkimuslaitoksen käytössä.

Rakennus toimi osittain henkilökunnan, kuten koelaitoksen assistenttina työskennelleen Relanderin, asuintiloina. Viereisessä rakennuksessa sijaitsi puolestaan tutkimustyölle pyhitetty laboratorio.

Paviljonki on Thomas Seleniuksen, Tapio Laakon ja Lasse Seleniuksen rakennusprojekti, jonka on tarkoitus valmistua tulevana keväänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiökumppanit hankkivat rakennuksen 330 000 eurolla vuonna 2017 Senaattikiinteistöltä, ja remontoiminen asuintaloksi alkoi vuosi sitten.


Remontin, joka vie arvioiden mukaan 1,5–2 miljoonaa euroa, on tarkoitus valmistua toukokuussa. Silloin jugendlinnaan valmistuu kuusi asuntoa, joita markkinoidaan pariskunnille ja pienille perheille.

– Rakennuskustannukset nousevat 4 000 euroon per neliö. Tarkalleen summaa ei voi tietää ennen kuin on valmista. Kuten aina käy, myös meillä kustannukset ovat loppua kohden nousseet, Thomas Selenius kertoo Ilta-Sanomille.

Paviljongin remontista uutisoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.

Kunnostetaan vanhaa kunnioittaen

Remontti on vienyt rahaa ja aikaa myös siksi, että Paviljonki on osittain Museoviraston suojelema. Suojelu koskee rappusia ja julkisivua.

Suurin työ on ollut rakennuksen 300 ikkunan kanssa, joita on talossa peräti 17 eri tyyppiä.


Entisöintiprojektien kanssa monia kertoja ennenkin työskennellyt Thomas Selenius kertoo pitäneensä huolen, että Paviljongin remontti tehdään vanhaa kunnioittaen mahdollisimman pitkälle.

– Asunnot maalataan kalkkimaalilla, katto pellavaöljymaalilla ja julkisivuun tehdään kalkkirappaus. Vanhoja materiaaleja, kuten listoja, säilytetään niin paljon kuin mahdollista. Taloon tulee kuitenkin kauttaaltaan uutta tekniikkaa, Selenius kuvailee.

Upeita yksityiskohtia

Paviljongin asuntojen koot vaihtelevat 76,5 neliöstä 95,5 neliöön. Yhdessä asunnossa on komea, oma sisäänkäynti, ja persoonallisia yksityiskohtia riittää muitakin.

Sellaisia on muun muassa Seleniuksen omassa tulevassa asunnossa, joka oli aikoinaan puimurihuone. Kaariovien alta kulkivat aikoinaan hevoskärryt, myöhemmin traktorit.

– Historiaa jätetään myös muualle rakennukseen. Esimerkiksi käytävät on maalattu samoilla koristeilla kuin aikoinaan, Selenius kertoo.


Paviljongin asuntojen 6 000 euron neliöhinta on liki puolet enemmän kuin muualla alueella. Vanhan osakehuoneiston saa alueelta yleensä vähän yli 3 000 euron neliöhinnalla.


Selenius uskoo kuitenkin, että historialliselle kohteelle riittää ottajia.

– Nykytaloissa on paljon sisäilmaongelmia, joten ihmiset ovat alkaneet havahtua siihen, että vanha talo, joka on seissyt sata vuotta paikoillaan, luultavasti kestää vielä toiset sata vuotta.

– Minullakin on ajatus, että mieluummin vanha talo, jolla on sielu, kuin uusi, jossa on vuoden sisällä ongelmia.

Helsingissä 12 900 euroa neliöltä

Entisöintikohteet ovat viime aikoina päässeet otsikoihin useampaan otteeseen.

Ilta-Sanomat on kertonut muun muassa Helsingin Kallioon valmistuvasta rakennuksesta, jonka loft-asuntojen neliöhinnat kohoavat kalleimmillaan 12 900 euroon. Entisen panttikonttorin tiloihin remontoidut asunnot sijaitsevat Hakaniemen torin läheisyydessä.
Viime viikolla uutisoimme myös Korkeavuorenkadulla sijaitsevasta uusrenessanssityylisestä kivitalosta, joka valmistui alun perin paremman väen asuintaloksi vuonna 1889. Sen jälkeen siellä ovat pitäneet majapaikkaansa useat historian avainhenkilöt.

Rakennuksen remontti on valmistunut hiljattain. Nyt talo saa uuden elämän luksusasuintalona.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt