Asuminen

Annin, 23, isä kuoli ja jätti jälkeensä satojentuhansien omaisuuden – rahoja ei näy: ”Nuorelle ihmiselle tuli totaalishokkina”

rac

Julkaistu:

Me Naiset
Anni oli isänsä kuollessa 23-vuotias, eikä ymmärtänyt vaatia lakiosaansa. Isot perintöverot tulivat shokkina.
”En vaadi lakiosaani”, luki paperissa, ja Anni allekirjoitti. Annin isä oli kuollut, oli vuosi 2011, ja perunkirjoituksessa luettiin testamentti. Siinä määrättiin Annin äidille hallintaoikeus kaikkeen isän omaisuuteen.

– Olin silloin 23-vuotias kahden pienen lapsen äiti enkä tiennyt mitään perintöasioista; en esimerkiksi sitä, että minulla olisi ollut oikeus vaatia heti lakiosaani eli puolta omasta perinnöstäni.

Anni, 30, peri ainoana lapsena puolet isänsä jäämistöstä, ja hänen osuutensa arvioitiin 170 000 euron arvoiseksi: puolet talosta, puolet kesämökistä ja lisäksi varoja. Testamentin takia perintö jäi äidin elinajaksi äidin hallintaan, mutta verottajalla oli Annille asiaa: perintöverot lankesivat hänen maksettavikseen. Veroihin sai kyllä testamentin takia alennuksen, ja äiti maksoi ne lopulta isän rahoista. Annin oikeustaju joutui silti koetukselle.

– Nuorelle ihmiselle tuli totaalishokkina se, että voi tosiaan joutua ottamaan lainaa perintöveroja varten, vaikkei vielä edes peri mitään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viileät välit äitiin

Viime kesänä isän omaisuus käytiin läpi, ja Annille oli luvassa uusi yllätys: talon lisäksi muuta perittävää ei enää ollutkaan jäljellä. Kesämökin Anni ja äiti olivat myyneet jo aikaisemmin, ja isän rahavarat äiti oli käyttänyt esimerkiksi kiinteistön remontointiin – Annin mielestä ajattelemattomasti.

– Välimme eivät ole näiden raha-asioiden vuoksi mitenkään lämpimät. Olen saanut isän perinnöstä 20 000 euroa eli puolet kesämökin myyntihinnasta. Loppuja joudun odottamaan siihen asti, että talo myydään.

Anni on tässä välissä menettänyt myös isänpuoleiset isovanhempansa, jotka kuolivat vuosi sitten muutaman viikon väliajalla. Se on tietänyt paljon tekemistä: Anni on ainoa lapsenlapsi ja se sukulainen, jolle käytännön asioiden hoitaminen kaatuu. Talo pitää tyhjentää, kolme autoa odottaa myymistä, ja talokin pitäisi saada myytyä – ei helppo homma vesivahingon takia. Isovanhempien testamentissa ei muistettu Annia.

– Se on sinänsä ymmärrettävää: heillä on lapsi, tätini, joka ei pysty itse huolehtimaan toimeentulostaan, ja he halusivat hänelle turvaa elämässä. Silti tuli mitätön olo, koska vietin lapsena isovanhempien luona kaikki lomani.

Tällä kertaa Anni vaati lakiosaansa, joka arvioitiin noin 20 000 euron arvoiseksi. Rahaa on tulossa sitten, kun isovanhempien talo saadaan myytyä ja perintö jaetaan. Summa jäänee niin pieneksi, että veroja ei tarvitse maksaa.

Miten monilapsisessa perheessä?

Kaiken kaikkiaan perintöasioista on koitunut Annille paljon huolta. Isovanhempien kuoltua suru isänkin kuolemasta nousi kiukkuna pintaan: miksi et ole nyt auttamassa minua? Anni kertoo kaivanneensa moneen otteeseen sisarusta, jonka kanssa voisi jakaa asioita.

Vaikeita kohtia ovat olleet omaisuuden arviointi perunkirjoitusta varten ja omien puolien pitäminen. Kun lakipykälät eivät ole tuttuja, tekee helposti vain niin kuin joku suosittelee. Perunkirjoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta, eikä se helpota järkevää ajattelua.

– Olen miettinyt, miten tämä sujuu monilapsisissa perheissä – minä olen ainoa perillinen ja silti vastaan on tullut järkytyksiä.

Jonain päivänä Anni saa vielä perintöäkin, sekä vanhemmiltaan, isovanhemmiltaan että tädiltään. Toistaiseksi hänestä vielä tuntuu, että ei se ole sen arvoista.

– Ehkä nämä vaikeat asiat saa jätettyä taakseen helpommin sitten joskus, kun saa käteistäkin. Mutta mieluummin ottaisin isäni takaisin.

Juttu on julkaistu ensin Me Naisissa. Samassa jutussa myös 46-vuotias Hannele kertoo, mitä tapahtui, kun hän peri vanhemmiltaan omakotitalon muuttotappiokunnasta. Lue Hannelen tarina ja alkuperäinen juttu tästä!

Lue lisää:

Leenan, 63, puoliso pelasi salaa kymmenientuhansien velat: ”Se on sen mökin hinta, josta olen koko elämäni haaveillut”

Suomessa on perheitä, joissa eletään kahta eri elintasoa: ”Mies sanoi, että saat kuitenkin tulla kanssamme samalle lomalle”

”Normaali terve elämäntapa on turvattava” – 11 äitiä kertoo, miksi he rahoittavat aikuisten lastensa elämää

Oletko sinä jo suunnitellut omat hautajaisesi – he ovat

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt