Kuivaa suihkun lattia kunnolla tai voit olla kohta ikävissä ongelmissa – tästä punaiset ja mustat pilkut kielivät - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kuivaa suihkun lattia kunnolla tai voit olla kohta ikävissä ongelmissa – tästä punaiset ja mustat pilkut kielivät

Jätitkö laiskuuttasi lattian kuivaamatta suihkun jälkeen? Asiantuntijan mukaan laiskan kuivaajan kylpyhuone voi altistua sekä kosteusrasitukselle että siivouspulmille.

Laiska lastan käyttö voi aiheuttaa kylppäriin muun muassa kalkkisaostumia.­

23.1.2019 16:18

Suihkussa käyminen on monille arkinen tapa, joka kiireessä johtaa vähintään pikkuruisiin unohduksiin.

Yleistä on, että hoppuillessa tulee kyllä kuivattua hiukset, mutta kylpyhuone jää vähemmälle huomiolle. Lattian kuivaaminen voi jäädä, kun on kiire muualle.

Lastakuivaus kylpyhuoneessa olisi kuitenkin tarpeen, sillä mitä vähemmän rakenteet ja pinnat altistuvat kosteudelle, sen parempi se on asunnolle.

Asumisterveysliitto AsTe ry:n sertifioidun rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämön mukaan ongelmia voi tulla etenkin, jos lattian kallistus ei ole kunnollinen ja vesi jää lainehtimaan sinne pitkäksi aikaa.

– Tila jää silloin kosteaksi ja tilan nurkkiin voi kertyä esimerkiksi punaista mikrobikasvustoa. Se on merkki riittämättömästä siivouksesta ja tuuletuksesta, Rämö sanoo.

Kylpyhuoneen kuivaaminen lastalla riittää, Hannele Rämö kertoo.­

Jos kylpyhuoneessa näkyy mustia pilkkuja, on Hannele Rämön mukaan kysymys jo pidempiaikaisesta kosteudesta. Pilkut voivat kieliä esimerkiksi rakenteen läpi tunkemasta kosteudesta.

Kalkkisaostumat ongelmana

Lastalle riittää kylppärissä käyttöä myös muista syistä.

Laiska lastan käyttö voi aiheuttaa kylppäriin kalkkisaostumia. Laattoihin tai suihkuseiniin jäävät saostumat erottaa homepilkuista siitä, että niitä on vaikea poistaa.

– Mikrobikasvusto lähtee pesemällä saumoista helposti pois, vaikka kasvaakin sitten uudestaan. Kalkkisaostumia pitää hangata reippaanlaisesti. Välttämättä saostumia ei saa lainkaan pois, jos niitä on paljon, Rämö sanoo.

Lattian kuivaaminen lattiakaivon suuntaan joka suihkukerran jälkeen on Rämön mukaan suositeltavaa myös siitä syystä, että kosteaksi jääneisiin nurkkiin tulee hyvin äkkiä hiivakasvustoa, joka näkyy pinnoilla ensisijaisesti punertavana massana.

– Ajan mittaan väri vaihtuu punertavasta mustaksi, eikä kasvusto lähde enää edes pesemällä, Rämö kertoo.

Täyteen tukittu kylpyhuone estää tuulettumisen

Asumisterveysliiton sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö muistuttaa suomalaisia, että kylpyhuoneiden tyypillisin arkinen pulma ei liity lastan käyttöön, vaan huoneen sisustamiseen.

– On tyypillistä, että kylpyhuoneeseen lastataan hirveästi tavaraa. Siellä on kaikenlaisia torneja lattiasta kattoon, Rämö kuvailee.

Näin ei tulisi asiantuntijan mukaan tehdä. Liian täynnä olevan kylpyhuoneen tuulettuvuus estyy, mikä voi johtaa kosteusvaurioihin liittyviin ongelmiin.

– Suihkuhuoneessa ei pitäisi olla kuin pyyhkeelle kuivauspaikka ja riittävät hygieniatuotteet. Ilman vaihtuvuus ei saa estyä, Rämö muistuttaa.

Toinen tuttuakin tutumpi kylpyhuoneunohdus on Rämön mukaan lattiakaivon siivous. Se jää helposti tekemättä.

Jos työhön ryhtyy riittävän usein, lattiakaivo ei haise pahalta.

– Kylpyhuoneen lattiakaivo on hyvä puhdistaa kumihanskat kädessä viikoittain siten, että lattiakaivon sisäkalut otetaan pois ja pestään kunnolla. Samalla harjataan koko vesipesä puhtaaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?