Jarkko löysi kirpputorilta aarteen pilkkahintaan – asiantuntija täräyttää tiskiin todellisen hinnan

Turkulainen Jarkko bongasi kierrätystavaratalon kätköistä keräilijöiden suosikin. Asiantuntijan mukaan Pomona-sarjaan kuuluvan esineen hinta on todellisuudessa moninkertainen.

Tämän Pomona-sarjan B-mallin kermakon Jarkko bongasi turkulaisesta kierrätystavaratalosta.

23.1.2019 19:00

Jarkko Suominen törmäsi tuttuun keräilysuosikkiin kotikaupungissaan Turussa.

Pikavisiitti Satakunnantien SPR Kontissa osoittautui oitis menestykseksi. Tavaroiden seassa lymyili iloisesta omenakuvistaan tunnettu aarre, Pomona-sarjan B-mallin kermakko.

Kermakon kyljessä ollut hintalappu yllätti. Arvokkaaksi tiedetystä esineestä pyydettiin vain kymmenen euroa.

– Harjaantunut silmä havaitsi heti tuon yksilön. Vanhempi herrasmies siinä katseli joitakin Arabian seinälautasia ja minä toivoin salaa, että älä ota sitä, älä ota sitä. Niin röyhkeä en sentään ollut, että olisin hyökännyt kermakon kimppuun, vaan odotin kiltisti vuoroani, Suominen kertoo Ilta-Sanomille.

Odottavan aika on tunnetusti pitkä, mutta Suomisen rauhallinen tyyli auttoi. Keräilijä sai kermakkonsa.

Erittäin edullinen löytö

Löytö oli iloinen yllätys, sillä kyseessä ei ole tavanomaisin Pomona-sarjan astioista.

– Tämän Raija Uosikkisen stilisoidun omenamotiivin löytää useammin FA-mallin nekasta. Sekin on suhteellisen harvinainen, Suominen huomauttaa.

Löytönsä hinnaksi Suominen arvioi 70 euroa.

– Hinta saattaa nousta keräilijöiden kesken korkeammaksi, jos kaksi halukasta osuu kohdalle samanaikaisesti.

”Niin röyhkeä en sentään ollut, että olisin hyökännyt kermakon kimppuun, vaan odotin kiltisti vuoroani”, Jarkko Suominen kertoo.

Suomalaiseen kodin esineistöön erikoistunut yrittäjä Tarja Pousár vahvistaa, että Jarkko Suominen löysi Pomona-aarteen, joka on harvinaisempi kuin sisarensa, FA-mallin suorempireunainen kermakko.

B-mallin kermakon löytymistä kymmenellä eurolla voi kutsua, jos ei ihan lottopotiksi, niin erittäin hyväksi bongaukseksi.

– Mielestäni tuo hellyttävän pyöreälinjainen B-mallin kermakko on priimakuntoisena hinnaltaan lähempänä 100 euroa. FA-mallin hinta liikuu 80 eurossa, Pousár sanoo.

Suosio nousi muutamia vuosia sitten

Ilta-Sanomat kertoi vuonna 2017, että Pomona-sarja lähti uuteen nousuun muutamia vuosia sitten. Iloisista hedelmäkuvioistaan tunnettu sarja oli tuotannossa 1960–1970-luvuilla ja sitä on tehty muun muassa mansikka-, luumu-, omena- ja karviaisaiheella.

Arabian Pomonan marjat ja hedelmät suunnitteli Raija Uosikkinen, joka työskenteli Arabian tehtailla astia- ja kuviosuunnittelijana 1947– 1986. Hän ei suunnitellut itse astioita, ne ovat muun muassa Kaj Franckin käsialaa, antiikkidesign.fi muistuttaa.

Pousárin mukaan Pomona-sarja on edelleenkin suosittu.

– Yleisimmät Pomona-purkit jo melkein keräilijöiltä löytyvätkin, mutta karviaisen ja kimalaisen kuviot tuottavat keräilijöillekin työtä. Ja varsinkin noista kuvioista ne suuremmat purkit, Pousár huomauttaa.

Jarkon Pomona ei mene myyntiin

Jarkko Suomisen löytö asetetaan kodissa sen ansaitsemalle paikalle, muiden keräilyesineiden joukkoon.

Myyntiin löytö ei ole menossa.

– Olen vain keräilijä, en koskaan myy tai trokaa mitään, Suominen kertoo.

Oletko sinä tehnyt hyvän löydön? Lähetä esineen kuva ja löytötarinasi osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?