Sanna ryhtyi konmarittajaksi – oivalsi jo alussa, mikä on metodin heikko kohta

Julkaistu:

Me Naiset
KonMari-järjestelymetodista on puhuttu jo pitkään, mutta vasta televisio-ohjelma sai Sannankin innostumaan siivousguru Marie Kondon ajatuksista.
Vaatekaappini sisällä näyttää melko murheelliselta. Hieman kallistuneita paitapinoja. Farkkuja, joihin en ole tainnut mahtua enää vuosiin. Enemmän tai vähemmän nukkaantuneita neuleita. Pölyn tuoksua.

Ei lainkaan sen näköistä, kun ihmisten kaapit Netflixin Marie Kondo Kodit järjestykseen -ohjelmassa sen jälkeen, kun Marie Kondo on tehnyt taikojaan. En tunne ilon purskahtelua ryvettyneitä röykkiöitä katsellessani. Yksikään vaatekappale ei ”juttele” minulle.

Mikähän tässä mättää? Olen melko järjestelmällinen ihminen, en sellainen hamsteri, joilta monet Marien amerikkalaisista asiakkaista vaikuttavat.

En keräile hulluna esimerkiksi lenkkareita tai joulukoristeita. Kierrätän. Roudaan säännöllisesti kamaa itsepalvelukirpputoreille. Käyn pari kertaa vuodessa läpi lasteni vaatteet ja pistän pieniksi jääneet kiertoon.

Omia kaappejani tutkin kuitenkin selvästi liian harvoin sillä silmällä. Onneksi saan Marie Kondon ohjelmasta inspiraatiota ryhtyä liian pitkään lykkäämääni hommaan. Myöhäisherännäisenä päätän heti, etten hirtä itseäni kaikkiin konmarituksen sääntöihin, vaan annan itselleni luvan soveltaa niitä luovasti.

Prosessista opin hetkessä nämä 3 asiaa:

1. Hommaan on syytä varata paljon aikaa

Esimerkiksi lauantaipäivä, jolloin muu perhe ei ole kotosalla, sopii hommaan oikein hyvin. Kondomaisesti roudaan heti aluksi vaateläjäni parisängylle. Ja juuri kuten ohjelmassakin joka kerta tapahtuu, järkytyn tavaran määrästä.

Mihin yksi nainen tarvitsee tällaista määrää t-paitoja, toppeja, farkkuja, suoria housuja, hameita ja mekkoja?

Ei oikeastaan mihinkään. Alan siis lajitella läjää kriittisellä katseella – säilytän, en säilytä, roskiin, kiertoon.

2. Kierrättämistä kannattaa miettiä alusta asti

KonMari-metodin heikko kohta on mielestäni se, ettei poistetun tavaran loppusijoituspaikkaan oikeastaan oteta kantaa, ainakaan Netflixin tv-versiossa. Siinä näytetään vain vilahdukselta roska-autoon sullottavat jätesäkkiröykkiöt. Pari kertaa käydään sentään roudaamassa tavaravuori hyväntekeväisyysjärjestölle.

Omassa projektissani päätän olla fiksumpi. Roskikseen joutaa vain sellainen tavara, joka on selvästi nähnyt parhaat päivänsä – pesussa harmaantunut, alkujaan valkoinen t-paita, elähtäneet alusvaatteet, neule jossa on korjauskelvoton reikä. Tällaista kamaa kertyy kaapeistani yllättäen pari kassillista.

Muulle tavaralle yritän keksiä järkevää käyttöä. Varaan lajittelupisteen viereen isoja muovi- ja paperikasseja eri tarkoituksiin.

Pesussa kutistunut klassinen silkkisekoiteneule sopinee vuoden parin päästä tyttärelle – muun muassa se sujahtaa niiden asioiden kassiin, jotka poistan omasta kaapistani mutta säilytän yhä kodissa.

Vanhoilla farkuilla saattaa olla muutaman euron edestä jälleenmyyntiarvoa – kirppiskassiin.

Muodokas ystävä saattaa ilahtua parista itselleni turhan väljästä kesäpaidasta – lahjoituspussiin.

UFFin laatikkoon lykättäväksi jää silti vielä monta säkillistä roipetta.

Minulla on parempi omatunto projektistani, kun tiedän, että tavara löytää tarvitsijansa.

3. Positiivinen kierre on syntynyt

KonMari-metodia hehkutetaan ”elämää mullistavana taikana”. Tiedä häntä, mutta ensimmäisen kaapin järjestettyäni huomaan, että palo tehdä lisää syttyy selvästi. Talouden muut kaapit alkavat näyttää entistä sekaisemmilta sen yhden hyvin järjestetyn rinnalla.

Alan fantasioida siitä, miltä liinavaatekaappi näyttäisi yhtä säntillisesti järjestettynä. Entä eteisen kenkäkaapit? Keittiön astiakaapit? Ulkovarasto?

Ehkä jo puolen vuoden kuluttua koko kotini on paremmassa järjestyksessä kuin koskaan.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Lue kaikki 5 kohtaa ja katso myös Sannan järjestelykuvat alkuperäisestä jutusta.

Lue lisää:

Epätodellisen söpössä KonMari-tv-sarjassa 6 tärkeää oivallusta elämästä – ja kaksi avointa kysymystä

Vantaalainen Milja siivoaa viidessä minuutissa 15 neliön kotinsa – kertoo kikat, joilla ”koti näyttää siistimmältä kuin oikeasti on”

Suomalaisten koteja siivonnut Milja-Liina, 29, törmäsi työssään asiakkaiden virittämiin ansoihin: ”Haluttiin nähdä, pyyhkiikö siivooja sieltä”

Mira tekee kotitöitä enää vain 20 minuuttia viikossa – 7 tapaa, joilla tavaroiden raivaaminen voi parantaa elämääsi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt