Asuminen

6 näennäistä pikkumenoa, joiden vuoksi rahasi hupenevat kuin huomaamatta – ota heti seurantaan

Julkaistu:

Me Naiset
Helppo tapa korjata henkilökohtaisen taloutensa kassavaje on tarkistaa, mihin kaikkeen sitä rahaa meneekään. Saatat yllättyä!

1. Kympin kuukausitilaus siellä, toinen täällä

Oletko koskaan laskenut, mitä maksat yhteensä erilaisista suoratoistopalveluista kuukausitasolla? Alapa ynnäillä – erilaiset kanavapaketit, Netflix, BookBeat, HBONordic, Spotify... näennäisen pienistä 9,90 € / kk tai 19,90 € / kk puroista karttuu kuukausitasolla jo melkoinen menoerä, jos tilaat yhtaikaa kaikkia palveluja (vuositasosta puhumattakaan!).

Jos veloitus menee luottokortilta kuin huomaamatta, menoeriin ei välttämättä kiinnitä huomiota. Pari kympin suoratoistopalvelua kustantaa kuitenkin jopa 240 euroa vuodessa.

2. Työpaikkalounaat ja iltapäiväpullat

Tietyt menot saattavat sulautua arkeen kuin huomaamatta. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, jos työpaikkalounas menee suoraan tililtä. Keskivertotyöpaikassa lounaan hinta pyörii usein kympin tuntumassa. Vaikka summa ei ostohetkellä tunnu järin suurelta, kuukaudessa murkinoista kertyy noin 200 euroa, ja vuodessa lomat pois lukien jopa yli 2 000 euroa.

Petollisimpia pikkumenoja ovat myös take away -kahvit, erilaiset smoothiet, karkit ja välipalat. Jos päivärutiineihisi kuuluu iltapäiväpulla tai suklaapatukka, laske joskus huviksesi, miten paljon pulitat niistä kuukausitasolla. Pari pullaa per viikko, helposti 5 euroa! Vuodessa herkusta humpsahtaa sitten 260 euron lasku.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Akateemisella alalla työskentelevä Sofia esimerkiksi onnistui nipistämään menoistaan yli 500 euroa kuukaudessa sen jälkeen, kun sai pankista moitteita. Hän esimerkiksi luopui noutokahveista ja ulkona syömisestä.

3. Arjen pienet ylellisyydet

Katsopa joskus tarkkaan, mitä se pieni pala suosikkijuustoasi oikeastaan maksaa. Hinta saattaa helposti olla lähellä viittä, jopa kymmentä euroa. Ajaisiko sulatejuusto tai kasvislevite saman asian? (No, ehkä ei!)

Leikkokukat ovat kivoja, mutta yllättävän kalliita. Viherkasvit taas ovat kertaostoksena kalliimpia, mutta tulevat pidemmän päälle halvemmiksi.

Myös viinipullon valinnassa on hyvä olla tarkkana, etenkin jos viiniä ostaa usein. ”Se parempi pullo” maksaa helposti 5–10 € perusjuomaa enemmän. Voisiko tässä joskus tyytyä vaatimattomampaan vaihtoehtoon tai jättää viinin väliin kokonaan?

Sama pätee pienpanimo-oluihin, pienten tuottajien gourmet-herkkuihin, erikoisjäätelöihin, eksoottisiin hedelmiin ja mereneläviin. Ihania mutta tosi hintavia!

4. Pysäköinti keskustassa

Maksullinen pysäköinti kaupunkien keskusta-alueella on yllättävän tyyristä. Jos maksamisen hoitaa puhelinsovelluksilla, massien hupenemista ei huomaa siinä parkkeeratessa, vaan vasta, kun luottokorttilasku tipahtaa syliin.

5. Rakkaiden muistaminen pikku yllätyksillä

Lasten vanhemmille tai lemmikin omistajallekin piisaa isojen menojen lisäksi pieniä piileviä rahareikiä. Käsi sydämelle, tuleeko lapsille ostettua joskus kauppareissuilta ihan vain huvin vuoksi uusi lelu tai vaate, jota ei ihan välttämättä tarvita?

6. Kaikki, mitä et käytä

Löytyykö laatikon pohjalta vanhentuneita, käyttämättä jääneitä lahjalippuja esimerkiksi leffaan? Ostitko kalliin sali- tai museokortin, jota et käytä juuri koskaan? Innostuiko lapsi uudesta harrastuksesta, mutta jättikin sen kesken niin, että maksoit turhaan puolikkaasta kaudesta?

Tämä jos mikä on rahan heittämistä siihen kuuluisaan kankkulan kaivoon. Merkitse lahjalippujen viimeiset käyttöpäivät kalenteriin. Suosi kertalippuja uuden harrastuksen kokeiluvaiheessa. Älä panosta rahaa asioihin, joita toivoisit ehtiväsi tehdä muttet todellisuudessa ehdikään.

Onnistuneen taloudenpidon avain on miettiä realistisesti, mitä asioita todella tarvitsee ja mitä ilmankin pärjää.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

5 kotitaloutta kertoo, kuinka paljon ruokaan kuluu kuukaudessa – pihistelijä syö ateriansa ulkona

1 378 euroa säästöön helposti – kolme vaihtoehtoista tapaa toteuttaa suosittu rahahaaste

Löysin syyn siihen, miksi olen persaukinen – eikä sillä ole mitään tekemistä palkkapussini kanssa

Helsinkiläinen Jonna kilpailutti asuntolainansa – jopa 9 000 euroa säästöä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt