Asuminen

Näin teet lumityöt kuin ammattilainen – oikeat välineet eri paikkoihin sekä asennot, joista selkäsi kiittää

Julkaistu:

Lumenluonti
Lumipyry on kasannut monille pihoille kunnon kinokset. Asiantuntija vinkkaa tavoista, joilla lumet saa kolattua parhaiten.
Taivaalta leijaileva lumi on välitön luonnon kaunistaja. Mutta se mikä näyttää puissa kauniilta, merkitsee pihalla lumitöitä, joissa voi tunnetusti mennä ikä ja terveys.

Tuore väitöstutkimus esittää, että keski-ikäisen miehen lumityöt voivat olla vaarallisia. Rasitusperäisen äkkikuoleman taustalla on lähestulkoon aina sepelvaltimotauti, joka todetaan usein vasta ruumiinavauksessa.
Oikeat lumenluontitekniikat ovat tärkeitä myös terveille, sillä niillä säästää niin selkäänsä kuin kallista aikaansakin. Sitä paitsi, kyseessä on todellinen hyötyliikunta. 70 kiloa painava aikuinen kuluttaa lumitöissä noin 220 kaloria puolessa tunnissa.

Selkäliitto muistuttaa, että alaselässä tulisi säilyttää luonnollinen notko ja kallistaa ylävartaloa tarvittaessa lonkista eteenpäin. Ergonomian kannalta lumen työntäminen on lapioimista parempi vaihtoehto.


Valitse työväline lumen koostumuksen mukaan


Työvälineitä valmistavan Motoseal Componentsin mukaan lumitöitä voi helpottaa oikealla tekniikalla, pitävillä kengänpohjilla ja oikeanlaisilla välineillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Lumitöissä kannattaa unohtaa turha kiire. Ei ole terveellistä rehkiä höyrypäänä heti heräämisen jälkeen. Aamulla voi tehdä vain välttämättömät lumityöt. Isommat urakat ehtii hoitaa rauhassa työpäivän jälkeen. Ainoastaan jos märkä lumi on vaarassa jäätyä päivän aikana, silloin isoimmat lumityöt kannattaa tehdä alta pois, kertoo toimitusjohtaja Kari Sallinen Motoseal Componentsin tiedotteessa.

Riko ensin isot kasat lapiolla

Lumen luominen aloitetaan lohkomalla jäiset aurausvallit ja katolta pudonnut lumi ensin pienemmiksi paloiksi lumilapiolla. Näin lumen poistaminen helpottuu, eikä lumikola rikkoudu tiiviissä kasoissa.

Sitten ryhdytään itse työhön.

Työvälineet lumen kolaamiseen on hyvä valita sen mukaan, minkälaista lumi on ja missä sitä on.

Mitä märempää lumi on, sitä kapeammalla lumikolalla työ kannattaa tehdä. Näin kolaaminen ei muutu raskaaksi. Pakkaslumessa kulkevat leveämmätkin kolat.


Motoseal Components suosittelee isommille pihoille ja parkkialueille lumikolaa. Portaita ja polkuja kannattaa putsata lumilastalla, joka toimii kuin harava.

Pienemmille pihoille saattaa riittää lumikolan sijaan lapiomainen lumentyönnin.

Biltema puolestaan kertoo, että pienillä pihoilla ja käytävillä näppärä väline on pieni lumilinko silloin, kun pakkaslumi ei ole ehtinyt olla kauan maassa.


Älä kasaa seinän viereen

Myös lumien sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, etenkin jos lunta tulee runsaasti.

Lumet kannattaa kasata paikkaan, johon paistaa aurinko. Näin lumi sulaa keväällä nopeammin. Penkkojen sijoituksessa tulee aina huomioida liikenneturvallisuus: lumikasat eivät saa estää näkyvyyttä liikenteessä. Jos lapset leikkivät lumikasoissa, ne täytyy sijoittaa turvallisiin paikkoihin, joissa leikkejä voidaan valvoa ja joista ei pääse laskemaan autojen alle.

– Älä kasaa lunta seinien viereen. Sulava lumi kastelee rakenteita, ja kasat saattavat estää rakennuksen ilmanvaihtoa. On myös tärkeää muistaa, että lumikasojen tulee pysyä omalla tontilla. Naapurisopu säilyy, kun lunta ei kolata ilman lupaa naapurin puolelle, Sallinen muistuttaa.

Muista myös nämä

  1. Mitä tarkemmin lumen poistaa, sitä vähemmän pinnoille muodostuu jäätä ja polanteita, eli liukkaita, kovaksi tallautuneita lumi- ja jääharjanteita.
  2. Oikean lumityövälineen valintaan vaikuttaa pihan koko, lumen koostumus, tekijän fyysinen kunto ja oma työtapa.
  3. Ergonomisesti taivutettu työntöaisa mahdollistaa lumikolan erilaiset otekorkeudet omien mittojen mukaan. Tämä helpottaa myös penkan ylitystä, kun otetta saa tukevasti siirrettyä.
  4. Lumikolaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota kärjen vahvuuteen ja materiaaliin. Teräksinen kärkivahvike auttaa höyläämään lumen tarkasti pinnoilta ja pitämään kolan suorana.
(Vinkit: toimitusjohtaja Kari Sallinen, Masi-lumityövälineitä valmistava Motoseal Components)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt