Iina karsi vaatekaappinsa – paljastaa menetelmän, joka nopeutti aamuista vaaterumbaa kymmenillä minuuteilla

Iina Lappalaisen vaatekaappi on ihailtavan kurinalaisessa järjestyksessä. Nyt hän neuvoo, miten muut pystyvät samaan.

Iina Lappalainen on karsinut vaatekaappinsa muutamiin, kuhunkin vuodenaikaan sopiviin vaatteisiin, jotka sopivat hyvin yhteen. Systeemi säästää Lappalaiselta aikaa aamun vaaterumbalta.

Omistaapa vaatekaappi, josta löytyy päällepantavaa ilman minuuttikausien etsiskelyä, sadattelua ja sekamelskaa.

Salolaisen Iina Lappalaisen kotoa tällainen kaappi löytyy. Lappalainen on kehitellyt menetelmän, joka on tuonut ratkaisun aamun kiireisiin. Nainen on karsinut vaatekappinsa muutamiin, kuhunkin vuodenaikaan sopiviin vaatteisiin, jotka sopivat hyvin yhteen. Samalla hän on päässyt eroon pukeutujien ikuisuusongelmasta: sekavasta vaatekaapista.

– Ennen vaatevalintoihin meni aamuisin puoli tuntia, nykyään selviän hommasta joissakin sekunneissa, Lappalainen kertoo.

Iina Lappalainen on niin kutsuttu kapselipukeutuja. Termi on alun perin lähtöisin Yhdysvalloista, jossa yhdysvaltalainen bloggaaja Courtney Carver tuli tunnetuksi Capsule Wardrobe -menetelmästään.

Sittemmin maailmalle on tupsahdellut useita erilaisia tyylejä laittaa vaatekaappi järjestykseen. Tällaisen on kehitellyt vaikkapa kirjasarjan Madame Chic kirjoittanut Jennifer L.Scott, joka omaksui kapselipuvuston luomisen vaihto-oppilasvuotenaan Pariisissa.

Aina löytyy päällepantavaa

Iina Lappalainen on jatkojalostanut Carverin menetelmää eteenpäin niin, että yksittäisen kapselin sijaan vaatekapseleita luodaan erilaisiin aktiviteetteihin, esimerkiksi töihin, vapaa-ajalle ja harrastuksiin.

Kapselipukeutumisesta on tullut Lappalaiselle työ. Hän järjestää kursseja ja luentoja, joissa suomalaisille opetetaan vaatteiden yhdistelemistä, karsimista ja sitä, mistä oma tyyli koostuu.

Tuloksena on vaatekaappi, josta löytyy aina päällepantavaa.

Kapselipukeutuminen lupaa helpotusta myös vaatehuoltoon. Kun on aina tietoinen siitä, mitä vaatekaapissa on, ei tule tehtyä hutiostoksia. Myös pyykkääminen helpottuu, kun vaatteet eivät ole kasaantuneet ympäri asuntoa, vaan ovat helposti hallinnassa.

– Lisäksi olen alkanut saada kehuja tyylistäni, sillä yhdistelen nykyään vaatteita rohkeammin kuin ennen. Vaatekaupassa menee silti vähemmän rahaa kuin ennen.

Iina Lappalainen on alkanut saada kehuja tyylistään sen jälkeen, kun alkoi toteuttaa kapselipukeutumista.

Iina Lappalaisen vinkit kapselipukeutumiseen:

1. Mieti, minkälainen on oma elämäntyylisi

Kapselipukeutuminen muotoutuu elämäntyylisi ympärille.

Mieti siis, minkälaisia aktiviteetteja arkesi sisältää. Vietätkö vapaa-ajallasi aikaa mökillä rennoissa vaatteissa, mitä tykkäät tehdä kotona ja minkälaista arkipukeutumista suosit?

Kokoa vaatekapselit elämäntyylisi ympärille. Tavallinen vaatekaappi laatikoineen tai helppokäyttöiset henkarit riittävät.

2. Kolme erilaista vaatekapselia

Perusta kolme vaatekapselia. Siistien vaatteiden tai työvaatteiden kapseli, kotivaatekapseli ja liikuntavaate-/harrastusvaatekapseli luovat systeemille toimivan perustan. Kussakin kapselissa on yleensä 15–22 vaatekappaletta.

Kapselin kokoaminen lähtee siitä kysymyksestä, mitä laittaisit huomenna päällesi. Lisäksi yhden kapselin sisällä pyritään siihen, että mahdollisimman monet kapselin vaatteista sopivat yhteen.

– Jokaisen alaosan tulisi sopia vähintään kolmen yläosan kanssa ja jokaisen yläosan vähintään kahden alaosan kanssa, Lappalainen kertoo.

3. Karsi harkiten

Monet säilövät vaatekaapissaan tavoitevaatteita, eli vaatekappaleita, jotka eivät tosiasiassa mahdu ainakaan vielä päälle. Tällaiset yksilöt, samoin kuin muuhun vaatekerrastoon sopimattomat vaatteet karsitaan kapseleista ronskisti pois.

Karsimisesta on apua, sillä vaatekapseleiden tarkoituksena on helpottaa vaatteiden valintaa. Liian iso vaatemäärä vaikeuttaa työtä.

Ylimääräisiä vaatteita ei kuitenkaan tarvitse heittää pois. Ne säilötään muualle, esimerkiksi vaatekaapin alahyllylle.

– Kapselipukeutuminen keskittyy sisävaatteisiin, mutta systeemiä voi täydentää vaikkapa korukapseleilla, Lappalainen neuvoo.

Kenelle sopii?

Kapselipukeutuminen sopii etenkin heille, jotka kaipaavat vaatevalintoihinsa selkeyttä, eivätkä jaksa viettää aamuisin minuuttitolkulla aikaa vaatekaapilla.

Lappalaisen siistien vaatteiden kapseli näyttää seuraavanlaiselta: kaapista löytyy toimiva kombo: yksi hame, kaksi neuletakkia, kolmet housut, kaksi jakkua, viisi pitkähihaista, neljä t-paitaa ja neljä mekkoa.

Ylä- ja alaosat on mietitty tarkkaan niin, että ylä- ja alaosat sopivat mahdollisimman hyvin yhteen.

Iina Lappalainen kehuu, että kotoa lähteminen on nopeutunut kapselipukeutumisen takia aamuisin kymmenillä minuuteilla.

Menetelmä ei silti ole aukoton, sillä kriitikkojakin löytyy.

Esimerkiksi Mou Mou -blogista tuttu Iina Moukola on valittanut blogissaan, että kapselipukeutuminen on tuonut elämään ongelman. Olo on aina sellainen, että yllä olisi koko ajan samat vaatteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?