Hinta 12 900 euroa/neliö – tältä näyttävät Kallion kohuasunnot: ”Ihmisille, jotka eivät halua elää espoolaisunelmaa” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Hinta 12 900 euroa/neliö – tältä näyttävät Kallion kohuasunnot: ”Ihmisille, jotka eivät halua elää espoolaisunelmaa”

Entisen panttikonttorin tiloihin remontoidut asunnot sijaitsevat Hakaniemen torin läheisyydessä. Hintalappu loft-tyylisille asunnoille on korkea, kalleimmillaan 12 900 euroa neliö.

Helsingissä, osoitteessa Toinen linja 3 ennakkomarkkinoidaan asuntoja, joiden neliöhinnat ovat poikkeuksellisen korkeita.

16.1.2019 11:51

Sijainti parhaalla paikalla Helsingin eläväisessä hipsterikaupunginosassa, huonekorkeutta useita metrejä, arkkitehdin suunnittelema tyylikäs avokeittiö ja hissi, jolla voi hurauttaa ullakkohuoneesta alas omaan, lämpimään autotalliin.

Kuulostaa asumiselta, joka voisi kiinnostaa jopa lumitöihin ja ikuiseen huoltovastuuseen kyllästynyttä omakotitaloasujaa.

Helsingin Kalliossa esitellään nyt kerrostaloasuntoja, jotka kelpaavat taatusti laatutietoiseen makuun tottuneille. Unelmien esteenä saattaa olla vain hintalappu. Tyylikästä city-kotia ei napata ihan joka kukkarolla.

Osoitteessa Toinen linja 3 sijaitsevat kodit ovat osittain jo ennakkomarkkinoinnissa, ja niiden neliöhinnat kohoavat kalleimmillaan 12 900 euroon. Suurin osa 32 asunnosta on uniikkeja, joten neliöhinnat vaihtelevat. 123 neliön kohteessa hintalappu on 10 100 euroa neliöltä, 36 neliön yksiössä 11 500 euroa per neliö.

Asunnoista kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tässä asunnossa on iso oleskelutila kahdessa kerroksessa.

Hintaa perustellaan juuri valmistuneella remontilla. Vuonna 1894 rakennettu Pantti Toinen Linja 3 on kokenut täydellisen muodonmuutoksen.

Aikoinaan tällä paikalla sijaitsi Helsingin Pantti oy:n Kallion sivuliike, johon kuljettiin rautaportein suljettavan porttikäytävän kautta. Viimeisinä vuosinaan ennen mittavaa saneerausta asunto toimi liiketiloina. Kaavamuutos tuli vuonna 2012 ja käyttötarkoituksen muutos asunnoiksi 2016.

Remontissa kohteesta on muovautunut juuri sellainen teollista design-kodin romantiikkaa huokuva kohde, joita pääsee useimmiten ihastelemaan sisustuslehtien sisäsivuilla.

Kodeissa on suomalaisten suosima avokeittiö.

Pantti Toinen Linja 3 on silti poikkeuksellisen kallis kohde. Jos neliöhintoja vertaa Kalliossa viime aikoina maksettuihin neliöhintoihin, ero on huikea. Asuntojen.hintatiedot-sivuston mukaan tyypilliset neliöhinnat ovat alueella liikkuneet viime aikoina 4 714–8 874 eurossa.

Kohdetta välittävää Virpi Romua vertailu harmittaa. BO LKV:n kiinteistönvälittäjä kertoo Ilta-Sanomille, ettei hintoja voi verrata keskenään. Pantti Toinen Linja 3 on Romun mukaan poikkeuksellinen kohde. Muita samanlaisia, kokonaan peruskorjattuja arvotaloja, ei alueelta yksinkertaisesti löydy.

– Vanhan saneeraus voi olla jopa uuden rakentamista kalliimpaa. Tätä taloa kannattaa mieluummin verrata vaikkapa Kööpenhaminan vanhoihin työläiskaupunginosiin. Siellä on käynyt samalla tavalla. Kantakaupunki laajenee, Romu selittää.

Tässä yksiössä on 36,5 neliötä. Saunallisen ja parvekkeellisen yksiön velaton myyntihinta on 419 750 euroa.

Kiinnostus ”valtavaa”

Romu kuvailee kiinnostusta koteja kohtaan valtavaksi. Ennakkovarauksia on otettu jo vastaan, ja ostajakohderyhmätkin ovat selvillä.

Niitä ovat vaikkapa nuoret perheet, jotka ”eivät halua elää espoolaisunelmaa”, vaan pysyä ratikan ja palveluiden ääressä myös silloin, kun lapsia syntyy perheeseen.

Sitten ovat he, jotka viettävät paljon aikaa mökillä, mutta kaipaavat kakkoskodiksi kaupunkiasuntoa ja paluuta kulttuurin ja kahviloiden äärelle, Romu kuvailee.

Ostajakohderyhmää ovat myös hyvätuloiset nuoret pariskunnat, joilla on vilkas iltaelämä ja jotka haluavat asua kaupungin keskustassa. Muuttajana voi olla myös työmatkalainen, joka tarvitsee Helsingistä asunnon muutamana päivänä viikossa.

Mutta mikä asunnoista tekee niin erityisiä, että niistä ollaan valmiita maksamaan yli kymppitonni neliöltä?

Kodeissa on alkuperäisiä pylväitä ja teräspalkkeja.

Yksi syy on tietenkin keskeinen sijainti Hakaniemen torin vieressä. Virpi Romu kehuu myös asuntojen ominaispiirteitä.

Niistä löytyy muun muassa tyylin mukaisia, alkuperäisiä pylväitä ja teräspalkkeja, jotka tuovat kotiin arvostettua persoonallisuutta. Jokaisessa on niin ikään avokeittiö, joka on Romun mukaan nykyihmisille ihan must.

Lisäksi joissakin ykköskerroksen asunnoissa on todellinen kaupunkikodin erikoisuus, pieni piha.

– Asunnoissa on myös saunat. Sauna on edelleen suomalainen juttu, joka halutaan kotiin, vaikka sitä ei niin käyttäisikään, Romu perustelee.

Joissakin asunnoissa on pieni piha.

Parhaillaan ennakkomarkkinoinnissa olevien kohteiden myyminen alkaa heti, kun käyttöönottotarkastus on tehty. Tämä tarkoittaa lähiaikoja.

Romun mukaan jo nyt näyttää siltä, että asunnot menevät hyvin kaupaksi.

– Kahdessa näytössä on käynyt erittäin paljon porukkaa. Asiakkaiden palaute asunnoista on ollut, että niissä on valtavasti tilantuntua. Koteja pystyy myös muuntelemaan ihmisten tarpeiden mukaan, Romu iloitsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?