Asuminen

Yksi tapa pienentää sähkölaskuasi helposti – tee nämä muutokset kodin valaistukseen

Julkaistu:

Sähkönsäästö
Kodin valaiseminen käyttää eniten energiaa heti lämmityksen, käyttöveden lämmityksen ja LVI-laitteiden jälkeen. Keräsimme yhteen vinkit, joilla voit pienentää sähkölaskuasi valaisinratkaisuja miettimällä.
Oletko jo vaihtanut vanhat hehkulamppupolttimot energiatehokkaisiin ja kirkkaisiin led-polttimoihin? Syytä olisi, sillä kyseessä on helppo tapa pienentää sähkön kulutusta kotona.

Suomalainen valaisinvalmistaja Innolux muistuttaa, että käytännössä runsaasti lämpöenergiaa tuottaneet hehkulamput ovat poistuneet jo markkinoilta. Joidenkin kotona niitä saattaa kuitenkin yhä olla käytössä.

Mitä hehkulampun tilalle sitten tulisi valita?

Vaihtoehtoiseksi valonlähteeksi voi napata joko energiansäästölampun tai led-lampun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lamput eroavat toisistaan esimerkiksi käyttöikänsä ja valontuottonsa perusteella.


Useita kertoja hehkulamppua energiatehokkaampi energiansäästölamppu kestää käytössä jopa 6–20 vuotta ja se on valontuotoltaan noin 60–100 lm/W.

Led-lamppu puolestaan on jopa energiansäästölamppua energiatehokkaampi, Innolux kertoo. Sen käyttöikä on noin 25vuotta ja valontuotto 50–150 lm/W. Sytytyskertojen määrä tai toistuva lyhyt kertapoltto ei vaikuta led-lampun elinikään.

Energiansäästölampun heikkoutena voi pitää sen hävittämistapaa. Se tulee nimittäin hävittää ongelmajätekeräyksessä, sillä se sisältää elohopeaa.

Säästä valojen ohjauksella

Lisää kodin valaistukseen liittyviä energiansäästövinkkejä tarjoaa energiayhtiö Loiste, joka muistuttaa, että kodin valaistus käyttää eniten energiaa lämmityksen, käyttöveden lämmityksen ja LVI-laitteiden jälkeen.

Suurin säästö syntyy Loisteenkin mukaan hehkulamppujen vaihdosta energiansäästö- ja ledilamppuihin, mutta myös arkisilla teoilla voi vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen.

Tee ainakin nämä:

  1. Sammuta turhat valot, jos olet poissa huoneesta yli kymmenen minuuttia.
  2. Jos tarvitset tehokasta valoa pitkiä aikoja vaikkapa keittiössä, eteisessä tai varastossa, käytä loistelamppuja.
  3. Valojen ohjaus säästää rahaa. Ohjaa valojen palamista hämäräkytkimellä, liiketunnistimella ja ajastimella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt