Asuminen

Näin nopeasti suihkusta tulisi selviytyä – suihkuajan lyhentäminen säästää vuodessa satoja euroja

Julkaistu:

Suihku
Kuvittelitko olevasi nopeakin suihkussa kävijä? Kysyimme asiantuntijalta, kuinka kauan suomalaiset suihkussa keskimäärin kuppaavat ja miten paljon säästöä syntyy, jos suihkussa vietettyä aikaa lyhentää joillakin minuuteilla.
Lämmin ja rentouttava suihku on kuin ilmaiselta vaikuttava spa-käynti. Rentoutuminen on taattua. Lämmin vesi saa kehon ja mielen syvään tyytyväisyyden tilaan.

Lasku suihkuttelusta tulee tietysti myöhemmin maksettavaksi. Mitä pidempään suihkussa kuppaa, sitä kalliimpaa ilmaiselta tuntuva huvi on.

Vedenmittausjärjestelmiä valmistavan Verton myyntipäällikkö Tapio Rask tietää, etteivät suomalaiset tule aina ajatelleeksi, kuinka paljon suihkussa käyminen todellisuudessa maksaa.

Toinen vedenmittausjärjestelmiä valmistava yritys, Koka oy, huomauttaa nettisivuillaan, että peseytymiseen kuluu kaikesta kodin vedenkulutuksesta eniten vettä, keskimäärin 39 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaiset suihkuttelevat 5–10 minuuttia

Vesilaskun suuruuteen vaikuttavat monet seikat, erityisesti se, kuinka pitkään suihkussa viettää.

Suomalaisten keskimääräiset suihkussaoloajat vaihtelevat Raskin mukaan yllättävän paljon.

– Joillekin riittää kolme minuuttia ja toisille ei riitä edes puoli tuntia. Suihkusta on tullut joillekin eräänlainen saunan korvike, kun saunominen on Suomessa vähentynyt, Rask kertoo.

Tavanomaisinta on, että suomalainen viettää suihkussa 5–10 minuuttia per kerta, Rask arvioi.

– Jo viiden minuutin suihku riittää hyvin siihen, että saa kastauduttua ja puhdistettua itsensä, sanoo Rask.

Eri asia on, riittääkö tämä kaikille muista syistä. Moni nimittäin valittaa, että viiden minuutin suihku tuntuu aivan liian lyhyeltä.


Ehkäpä itseään saisi motivoitua lyhyempiin suihkuhetkiin pienellä laskutoimituksella.

Nykystandardi on, että suihkusekoittimesta virtaa vettä 12 litraa minuutissa. Tuolloin viiden minuutin suihkuun kuluu vuodessa rahaa noin 150 euroa.

– Kymmenen minuutin suihku päivässä tarkoittaa jo 300 euroa vuodessa, 20 minuutin suihku 600 euroa ja puolen tunnin suihku päivässä 900 euroa. Nämä ovat karkeita lukuja, joista näkee, kuinka tärkeää on kiinnittää suihkussa oloaikaan huomiota, Rask sanoo.

Luvut ovat suuntaa antavia, sillä suihkukerran hintaan vaikuttavat myös suihkun tyyppi ja veden lämpötila. Pääsääntö on, että lämmin vesi maksaa keskimäärin kaksi kertaa enemmän kuin kylmä.

Myös suihkumalliin kannattaa kiinnittää huomiota.

Vanhoissa suihkusekottimissa vettä voi virrata ulos jopa 20 litraa minuutissa. Myös eräät modernit mallit voivat olla todellisia tuhlareita.

– Tällainen on niin sanottu vesiputoussuihku, jossa saa lisänautintoa siitä, että vettä tulee kuin vesiputouksesta. Ne ovat hirveitä tuhlareita, sillä vettä voi tulla jopa 30 litraa minuutissa.

Säästösuihkumallien ongelmat ovat toisaalla. Säästösuihkukahvan takia vedenkulutus voi olla vain 8–9 litraa minuutissa, mutta monet valittavat, ettei tällä vesimäärällä saa hiuksia huuhdeltua.

– 12 litraa minuutissa on vakiintunut virtaamaksi, jonka ihmiset kokevat riittäväksi, Rask sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt