Asuminen

Elina Uusalo rakentaa parvekkeelleen joka vuosi valtavan joulukaupungin – ja se puretaan vasta maaliskuussa

Julkaistu:

Joulu
Turkulainen Elina Uusalo, 73, rakentaa parvekkeelleen joka vuosi joulukaupungin, joka saa olla paikallaan kevääseen saakka.
Jotkut ohittavat sen kokonaan, toiset satsaavat siihen tosissaan. Joulu merkitsee kaikille hieman eri asioita.

Yksi todellinen joulufani löytyy Suomen Turusta. Turkulainen Elina Uusalo, 73, tunnustautuu jouluihmiseksi kaikilla tavoilla. Konkreettinen ilmentymä joulun tärkeydestä ilmestyy Uusalon parvekkeelle joka vuosi.

Uusalo rakentaa joka vuosi parvekkeelleen valtavan joulukaupungin, jonka erilaisia yksityiskohtia pääsevät ihailemaan niin ystävät, lapset kuin lastenlapsetkin.

Joulukaupunki kauniisti välkehtelevine valoineen saa olla paikoillaan kevään tuloon saakka.


– Rakentaminen alkaa ajoissa ja valmista on ensimmäisenä adventtina. Joulukaupunkiin kuuluvia taloja, kirkkoja, temppeleitä ja jouluhahmoja ympäri maailmaa on kertynyt ainakin 150 kappaletta, Uusalo kertoo Ilta-Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suuri osa joulukaupungin esineistä on lahjoja ystäviltä, jotka ovat tuoneet omilta matkoiltaan sopivaa rekvisiittaa kaupunkiin. On kirkkoja, japanilaisia, kiinalaisia ja meksikolaisia temppeleitä sekä tunisialainen moskeija, pieniä ja isompia taloja Euroopasta, lontoolaisia busseja ja maltalaisia veneitä. Löytyypähän seasta Pisan torni ja maailman korkein rakennus Burj Khalifakin.


Lahjat ystäviltä ovat ilahduttaneet Uusalon mieltä.

Yksi kaivattu esine vaati kuitenkin vuosien odottelua. Uusalo etsi kaikkialta kotikaupunkinsa Turun kuuluisaa maamerkkiä, Turun Tuomiokirkkoa. Pienoismallia ei tuntunut löytyvän mistään.

Entisen asiakkaan lahjapaketista paljastui kuitenkin vähän aikaa sitten yllätys. Nyt kaivattu kirkko seisoo näkyvällä paikalla joulukaupungin valkoisella hangella.

Mummon harrastus ja lasten ilo

Valtava itse rakennettu joulukaupunki on joka vuosi erilainen, sillä Uusalo suunnittelee sen aina uudelleen. Luovuus alkaa kukkia niiden kuukausien aikana, kun parveke on tyhjillään.

– Aina tulee uusia ajatuksia. Joulukaupungin lopputulos vaihtelee, sillä teen joka vuosi rakennuksista erilaisia ryhmiä. Kyseessä on mummon harrastus ja lasten ilo, Uusalo kertoo.


Lopulta joulukaupungin rakentaminen on vain yksi osa joulun taikaa. Esimerkiksi joulukuusi saa tässä taloudessa olla paikoillaan niin pitkään kuin kasvi näyttää hyvältä.

Loppujen lopuksi on kysymys kuitenkin jostakin paljon syvällisemmästä.

– Aloitan juhlan vieton jo ensimmäisenä adventtina kirkosta ja jatkan sen viettoa joulun pyhinä lahjanjakoineen lastenlasten kanssa. Taustalla on kuitenkin koko ajan joulun oikea merkitys, Vapahtajan syntymäjuhla, Uusalo muistuttaa.