Shoppailua inhoava Anni kuvitteli ostavansa vähän vaatteita – kirjanpito paljasti karun totuuden

Moni haluaisi luopua turhista vaateostoksista. Yksi heistä on Anni, joka on testannut kahden vuoden ajan, miten paljon vaateostoksia voi vähentää.

Ilta-Sanomille tarinansa kertonut nainen kertoo kuvitelleensa ostavansa vähän vaatteita. Vuoden kirjanpito paljasti totuuden.

9.1.2019 14:39

Vaatekaappi pursuaa tavaraa, rahanmeno on väistämätöntä ja maailman tilakin huolestuttaa.

Moni haluaisi luopua vaatteiden turhasta ostamisesta. Viimeinen niitti monille tuli vuoden alussa, kun pikamuoti valittiin Vuoden turhakkeeksi.

Kohtuullisen keskitien kulkijaksi tunnustautuva Anni, joka haluaa esiintyä tässä jutussa nimimerkillä, kuvitteli vielä muutama vuosi sitten olevansa yleisesti tunnettujen vaateongelmien yläpuolella. Nainen nimittäin ajatteli, ettei hän ekologisuuteen satsaavana ja shoppailua inhoavana tyyppinä osta vaatteita kuin tarpeeseen.

Päästäkseen selville ostostensa todellisesta tilasta Anni aloitti vuonna 2016 ostospäiväkirjan. Siihen hän ruksasi tarkasti jokaisen vaateostoksensa, aina pienimpiä sukkapareja myöten.

Kulutustottumuksiaan hän ei vielä tuolloin muuttanut.

– En yrittänyt vähentää ostamista, sillä en ole koskaan elänyt yli varojeni ja kuvittelin, etten osta mitään ylimääräistä. Vasta kun katsoin ostoslistaani vuoden lopussa, tajusin olleeni väärässä. Hämmästyin miten paljon ostan.

Anni hämmästyi, miten paljon ostaa.

Nainen, joka oli ajatellut ostavansa vain tarpeeseen, oli ostanut vuoden aikana noin 60 vaatekappaletta. Määrä pysäytti.

– Ajattelin, että tähän täytyy tulla muutos, en voi tarvita kaikkia näitä vaatteita.

Sitten tuli muutos

Vuodet 2017 ja 2018 Anni on shoppaillut uudella menetelmällä.

Aluksi Anni kuvitteli voivansa olla ostamatta vaatteita koko vuoden ajan, mutta tajusi pian, ettei se ole mahdollista. Vaatteetkin vanhenevat: selvitysten mukaan yhtä vaatetta käytetään vain 3–5 vuotta*.

Apuun tuli uusi motto: harkitun shoppailun linja.

– Tajusin, ettei shoppailulakkoon ollut tarvetta ryhtyä, mutta halusin harkita kaikkia vaateostoksiani sekä ympäristönäkökulmasta että oman vaatekaappini kannalta.

Menetelmä on osoittautunut tehokkaaksi. Viime vuonna Anni osti enää 25 vaatekappaletta. Lukuun sisältyivät uudet alusvaatteet ja sukat, joita nainen ei edelleenkään halua ostaa kierrätettynä.

Satsaa aitoihin materiaaleihin

Annille uusi, kohtuullisen shoppailun linjaus on opettanut uudenlaista ajattelutapaa.

Hän on tajunnut, ettei ole äärimmäisten ideologioiden, kuten shoppailulakkojen kannattaja. Tiedostava kuluttaminen voi kuitenkin olla erittäin tyydyttävää, sillä harkittu ostos on sellainen, joka osuu juuri nappiin.

– Saan edelleen mielihyvää ostoksistani, kun tiedän tehneeni hyvän valinnan.

Alennusmyynneissä tulee tehtyä hutiostoksia, siksi Anni ei käy niissä.

Anni on myös hylännyt kokonaan alennusmyynneissä käymisen, sillä siellä hutiostoksia tulee tehtyä tavallista enemmän.

– Maksan vaatteista nyt aina täyden hinnan ja satsaan laatuun, eli ostan harvoin esimerkiksi sekoitekuituja. Vaatebudjettini ei siis ole pienentynyt, mutta kaikki vaateostokseni ovat harkittuja.

Muita suomalaisia Anni kehottaa kyseenalaistamaan omia toimintatapojaan. Ostaako vaatteita silkasta shoppailun ilosta ja mielen piristymisen takia? Tuottaisiko joku muu tapa, vaikkapa kahvilla käyminen, samaa tyydytyksen tunnetta?

– Omia kulutustottumuksiaan voi kyseenalaistaa lempeästi, Anni kannustaa.

Fakta nimittäin on, että turha ostaminen tukkii kierrätyslaarit ja on riski ympäristölle.

Vaatteiden valmistus ja jakelu aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä yli miljardi tonnia vuosittain. Koko maapallon päästöt ovat yli 30 miljardia tonnia.

Osittainen lähde: Mitä eläminen maksaa? Kohtuullisen minimin viitebudjettien päivitys vuodelle 2018

Kokeile Annin shoppailupäiväkirjaa

1. Kirjaa ylös kaikki vaateostoksesi. Näin teet näkyväksi viimeistä sukkaparia myöten, kuinka paljon kulutat.

2. Yllättikö määrä? Jatka shoppailupäiväkirjan pitämistä, mutta osta harkitummin. Ostolakkoon ei tarvitse ryhtyä.

3. Tiedosta alennusmyyntien vaarat: kun ostat täydellä hinnalla, ostosta harkitsee tarkemmin. Alennusprosentti korvaa monesti vaatteen muita puutteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?