Tiina, 34, on minimalisti, joka ei raaski ostaa edes kuorimaveistä asuntoonsa: ”Tavaroiden karsiminen jatkuu vielä”

Mukava elämä ei vaadi suuria tavaramääriä. Näin uskoo talvet Lapissa työskentelevä Tiina.

8.1.2019 15:41

Viime vuoden toukokuussa Tiina Lahtisen, 34, elämässä käynnistyi projekti, joka muutti hänen koko elämäntyylinsä.

Takana oli kolmen kuukauden kausityörupeama Levillä. Sen päätyttyä Tiina palasi kotiinsa Pirkanmaalle. Siellä, isovanhempiensa vanhassa talossa, Tiina oivalsi, miten vähällä tavaralla oli tullut toimeen Lapissa. Vuokra-asunnossa Tiinalla oli vain joitakin vaatteita ja muutama oma tavara.

– Sain kevään aikana lomaa totutusta ympäristöstä ja palattuani huomasin, kuinka paljon ympärilleni oli kerääntynyt asioita, joita ilman pärjäsin ja joita en kaivannut, Tiina kertoo.

Edeltävänä vuonna Tiinan 13-vuotias koira oli kuollut. Sen menetys toi elämään surun, mutta myös uuden yllättävän tunteen: vapauden.

– Minulla ei ollut eläimiä, ei lapsia, ei miestä eikä oikein mitään, mikä olisi sitonut. Sen sijaan minulla oli hirveä määrä tavaroita, jotka ärsyttivät ja muistuttivat menneestä. Fiilikseni vaihtui luopumisen tuskasta luopumisen iloon.

– Havahduin myös siihen, kuinka paljon energiaa tuhlasin fyysisen ympäristöni takia. Minulla oli jatkuvasti tunne siitä, että minun pitäisi siivota tai että tavarat ovat tiellä.

Koti luonteen mukaan

Tällä hetkellä Tiina on taas Levillä kausimyyjänä. Ennen lähtöään pohjoiseen Tiina ryhtyi raivaamaan tavaroitaan Pirkanmaalla. Koiran tavaroista hän myi osan. Ne, joita hän ei raaskinut myydä, hän lahjoitti tutuille ja Espanjaan. Vaatteitaan Tiina vei kierrätyskeskukseen.

Tuttuja Tiinan raivausprojekti hämmästytti: osa kummasteli, kun hän luopui monista arvokkaistakin tavaroista, kuten merkkiastioista.

– Huomasin, että käytän harvoin tavaroita, joita kuljetan kuitenkin usein muutosta toiseen. En halunnut olla kiinni esineiden rahallisessa arvossa tai statuksessa. Mietin esimerkiksi, miksi ihmeessä tällainen erakkoluonne omistaa näin monta mukia, kun vieraita käy harvoin – ja silloinkin maksimissaan kaksi kerrallaan. Pidin esimerkiksi vain ne astiat, joista todella tykkään, Tiina kertoo.

Lappiin Tiina ajoi tänä syksynä farmariautollaan. Sinne hän sai mahtumaan koko muuttokuormansa. Eniten tilaa veivät urheiluvälineet, kuten kolme paria suksia monoineen, lumikengät ja erilaiset kehonhuoltovälineet. Hiihtoasut ja lasketteluvaatteet kerrastoineen tulivat myös mukaan. Muut vaatteet Tiina tunki rinkkaan ja kuivasäkkiin. Vaatteiden karsiminen tuotti Tiinalle vaikeuksia.

– Minulla on edelleen liikaa vaatteita, koska niiden karsiminen on kesken. En haluaisi heittää mitään roskiin. Kirpparilla vaatteeni menevät huonosti kaupaksi.

Kaikki tarpeellinen silmien alla

Kittilässä Tiinalla vuokraa 50-neliöistä kolmiota, jonka toisessa makuuhuoneessa on alivuokralainen. He maksavat yhdessä vuokran, 750 euroa kuukaudessa. Tiina on harkinnut myös asunnon olohuoneen laittamista alivuokralle, koska sähkölämmitteinen talo tulee kalliiksi kovilla pakkasilla.

– Asuntotilanne on todella huono täällä, siksi moni kausityöntekijä jättää tulematta. Olisi mukava auttaa, kun itse tiedän, miten epätoivoista asunnon etsiminen voi olla Lapissa.

Tiina nauttii kalustetun kausiasuntonsa vähäisestä tavaramäärästä. Siivoaminen on helppoa ja mieluisaa, kun nurkissa ei ole epämääräisiä ja ylimääräisiä tavaroita.

Vaikka Tiina otti väliaikaiseen kotiinsa mukaan vain vähän tavaraa, säilytystilaa hän kaipaisi enemmän. Makuuhuoneen lattialla hän pitää koko ajan jumppamattoa, sukset nojailevat seinään, ja kirjat ovat pinossa tuolilla.

– Toisaalta on hyvä, että kaikki tarpeellinen on silmien alla. Silloin tulee lueskeltua tai venyteltyä hetken mielijohteesta. En halua karsia kaikkea piiloon.

Katso kuvia Tiinan väliaikaisasunnosta tämän linkin kautta.

Hifistelijän muuttokuormassa

Tiina kertoo kaivanneensa Lapissa muutamia keittiötarvikkeita, jotka unohti pakata mukaan. Kuorimaveitsi ja juustohöylä puuttuvat muuten hyvin varustellusta vuokrakodista. Vaikka ne löytyvät lähikaupasta eivätkä maksa paljon, Tiinaa ärsyttää ajatus tavaran hankkimisesta.

Keittiövälineiden karsiminen oli Tiinalle melko helppoa. Hän kertoo olevansa ruuan ja juoman suhteen hifistelijä. Lappiin mukaan lähtivät lämpötilasäädettävä vedenkeitin, käsikäyttöinen kahvimylly, mutteripannu ja valurautapannu.

– Huomaan kaipaavani tehosekoitinta ja leivänpaahdinta. Mehustinkin olisi voinut tulla tarpeeseen etenkin, kun flunssaa on liikkeellä, Tiina kertoo.

Muutaman puuttuvan keittiövälineen ja lämpömittarin lisäksi Tiina ei kaipaa muita tavaroitaan. Vapaa-ajalla hän urheilee, laittaa ruokaa, lukee ja neuloo. Myös läppäri ja kännykkä ovat käytössä.

– Tavaroiden karsiminen jatkuu vielä. Vaatteitakin voisin karsia täällä pohjoisessa, mutta luultavasti luovun taas lisää vasta keväällä.

Tiina lähtee pohjoiseen kausitöihin erityisesti rahan takia. Millä keinoilla hän säästää rahaa? Lue vastaus tämän linkin kautta.

Lue myös:

Juulia, 22, ja Samuli, 26, rakensivat unelmiensa miniasunnon autoon – sitten tapahtui se kaikkein hirvein

Henri asuu 15 neliön omakotitalossa, joka maksoi vain 5000 € – kertoo nyt, millaista hänen elämänsä on

Kaisa avautuu vuokralla asumisen vaietusta kipupisteestä: ”Pännii rahoittaa pienistä tuloista varakkaampia vaurastumaan”

Milja, 42, asuu Vantaalla 15 neliön asunnossa – näistä kekseliäistä tilaratkaisuista hän tuntee suurinta ylpeyttä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?