Kun unelmakoti tuli myyntiin, Inga ja Juhani ajattelivat, että nyt tai ei koskaan – yli satavuotiaan kartanon kaikki pinnat menivät uusiksi - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kun unelmakoti tuli myyntiin, Inga ja Juhani ajattelivat, että nyt tai ei koskaan – yli satavuotiaan kartanon kaikki pinnat menivät uusiksi

Julkaistu: 6.1.2019 14:11

Kun Ingalle ja Juhanille tarjoutui mahdollisuus kerätä kapsäkit ja muuttaa Kurun tiluksille, eivät he empineet hetkeäkään.

Ylöjärven Kurussa nököttää yli satavuotinen tila, entinen Nygård, joka tunnetaan tätä nykyä Palhoniemen kartanona.

Pinta-alaa tiluksilla on huimat 130 hehtaaria, joista peltoa on 16 hehtaaria ja metsää 109 hehtaaria. Tilaan kuuluu myös yli kilometrin verran Näsijärven rantaviivaa.

Elokuussa varmistui, että kartano saa uudet omistajansa Juhani Lehdestä ja Inga Jytilä-Lehdestä.

– Mies oli tätä katsellut jo aikaisemmin, ja olihan kartano ollut meillä jo kauan haaveena. Suurin piirtein vuosi sitten käytiin kääntymässä Kurussa ensimmäisen kerran, Jytilä-Lehti muistelee.

– Moottorikelkalla ajettiin paikalle ja mietittiin, että olisipas tässä hieno paikka. Keväällä tila tuli myyntiin julkiseen huutokauppaan. Silloin ajateltiin, että nyt tai ei koskaan!

Entinen alkoholistien huoltokoti

Jytilä-Lehti kertoo, että alun perin päärakennuksen valmistuessa vuonna 1914 toimi Palhoniemi Hatanpään kartanon omistajan Fredrik Idmanin metsästysmajana.

Tila paloi kuitenkin pahasti sodan aikana 1918 ja päätyi lopulta Tampereen kaupungin omistukseen.

Erityisen mielenkiintoisen pariskunnan uudesta kodista tekeekin se, että vuodesta 1930 saakka tila on ollut laitoskäytössä. Ensin siellä toimi koulukoti ja tämän jälkeen alkoholistien huoltokoti.

Kohti alkuperäistä pohjapiirrustusta

Kartanon päärakennus on Birger Federleyn suunnittelema, barokki-klassinen rakennus. Yhteensä pinta-alaa hulppealla rakennuksella on 1 655 neliötä.

Koska tila on ollut niin erilaisessa käytössä viimeiset vuosikymmenet, on myös remontointia vaadittu.

– Kaikki pinnat lattioista seiniin ja kattoihin on pitänyt laittaa uusiksi. Muutamia seiniä on jouduttu kaatamaan, ja keittiö on tietysti uusittu, Jytilä-Lehti kertaa.

Pariskunta on pyrkinyt palauttamaan kartanon alkuvuosien huonejärjestyksen takaisin. Laitostyyliset, pienet huoneet on korvattu isommilla huoneilla.

– Olemme halunneet mennä tällä remontilla kohti alkuperäistä pohjapiirrosta.

Koska pariskunta on ennenkin asunut kunnostusta vaatineessa vanhassa talossa, ei remontointi vaatimuksineen ole tullut täytenä yllätyksenä.

– Ainahan toki näissä vanhoissa rakennuksissa seinät ovat vinoja ja lattiamateriaalit erilaisia. Hyvin on kuitenkin työmiehillä näyttänyt sujuvan.

Navetasta talli

Remontointi aloitettiin Palhoniemessä heti kauppojen ratkettua elokuun lopulla.

Nyt, vuoden tehdessä loppuaan, alkaa pikku hiljaa olla valmista. Palhoniemi saa siis pian pysyvät asukkaansa Juhanista, Ingasta sekä heidän jälkikasvustaan.

Ainakaan toistaiseksi heillä ei ole suunnitelmissa perustaa tilalle erityistä toimintaa.

– Tosin vanhasta navetasta teemme hevostallin, sillä meillä on hevosia. Talli on vielä vähän kesken, mutta hyvällä mallilla, Jytilä-Lehti mainitsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?