Asuminen

Tiesitkö, kuinka usein tiskiharja tai siivousmoppi tulisi vaihtaa uuteen?

Julkaistu:

Siivous
Paraskaan väline ei kestä ikuisesti. Myös pesukoneessa pestävä moppi, kuten niin monet muutkin arjen apulaiset, kaipaavat aika ajoin vaihtoa uuteen.
Näin usein arjen apulaiset tulisi vaihtaa uuteen.

Hammasharja

Jokaisen suomalaisen luottovaruste, hammasharha, kulkee tiiviisti mukana arjessa. Hammasharja on siinä määrin jokapäiväinen luottokaveri, että sen vaihtaminen uuteen voi helposti unohtua.

Mikä sitten olisi sopiva vaihtoväli?

Sekä hammasharjavalmistaja Colgate että suomalainen Terveyskirjasto-sivusto päätyvät samaan suositukseen.


Hammasharjavalmistaja kehottaa vaihtamaan harjan 3–4 kuukauden välien, Terveyskirjasto suosittelee kolmen kuukauden vaihtoväliä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös rispaantuneet harjakset ovat merkki siitä, että hammasharja on aika heittää mäkeen. Huonokuntoinen harja ei tee työtä täydellisesti.

Jos olet ollut kipeänä, tiiviimpi vaihtoväli on tarpeen.

Jokin tarttuva tauti voi olla syy vaihtaa harja useammin kuin kolmen kuukauden välein. Harja tulisi myös säilyttää erillään niin, ettei se lisää tartunnan riskiä.

Vessaharja

Vessaharja. Siinäpä kodin esineistä se, jota ei tekisi miettiä yhtään sekuntia ylimääräistä. Joskus kuitenkin täytyy.

Bild-lehti suosittelee vessaharjan vaihtoväliksi kuutta kuukautta.

Käyttöikää voi lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan pidentää laittamalla puhdistusainetta ja vettä astiaan, jossa vessaharjaa pidetään.

Tiskirätti

Tiskirätti ei ole mikään kertakäyttöesine. Sitä ei siis tarvitse viskata roskikseen joka kerta, kun rätti täyttyy kaikesta ikävästä, kuten kahvinpuruista, ruokajämistä ja pöydälle läikkyvästä maidosta.


Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkun mukaan mitään lukkoon lyötyä vaihtoväliä siivousliinoille ei ole olemassa, mutta nenä ja silmät yleensä kertovat, koska on sopiva aika vaihtaa rätti.

Tiskiharja

Entäpä sitten tiskiharja?

Se kuuluu samaan luottoesineiden sarjaan kuin hammasharja, sillä rätti on meillä kädessä päivittäin.

Muun muassa siivouspalveluita tarjoava Stella kertoo nettisivuillaan, että aivan kuten tiskirättiä, ei tiskiharjaakaan kannata vaihtaa uuteen liian usein, sillä sen voi pestä astianpesukoneessa muiden tiskien mukana.

Päivittäisessä käytössä olevan tiskiharjan voi konepestä kerran viikossa. Uuteen sen voi vaihtaa kerran kuukaudessa tai silloin, kun se alkaa näyttää tarpeeksi käytetyltä.

Siivousmoppi

Peseminen auttaa myös moppia.

Siivouspuuhaan kannattaakin ryhtyä jokaisen siivouskerran päätteeksi, sillä likainen moppi voi naarmuttaa lattiaa. Moppi kannattaa pestä 60 asteessa, kertoo siivoustarvikkeisiin erikoistunut Sini nettisivuillaan.


Ikuisuuksiin moppi ei kestä pelkällä pesulla. Vaihtoväli riippuu siitä, kuinka usein siivousvälinettä käyttää, mutta sopiva vaihtoväli on esimerkiksi kerran vuodessa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kahden rouvan riita hikisestä vaatekappaleesta nousi maailmanlaajuiseksi uutiseksi – nyt puhuu toinen pukari
   Tennis
  3. 1990-luvulla syntyneet ”janoiset sankarit” työllistivät Sisä-Suomen poliisia – mies yritti huijata lonkerokuitilla, toinen tirvaisi tuttavaansa
   Kotimaa
  4. Muistatko Täydellisten naisten pyöreäposkisen Juanitan? Huima muodonmuutos: 17-vuotiasta näyttelijää ei ole tunnistaa tuoreista kuvista
   TV & elokuvat
  5. Viikon olut: Jos odotat lasilliseltasi humaloitua hedelmämehua, saatat pettyä
   Oluet
  6. Kemiläismies ei suunnitellut räjähdysaineen valmistamista – krp tutkii vielä kerrostaloasunnosta löydettyjä aineita
   Oulun seutu
  7. Hallitus kuulee poliisijohtoa seksuaalirikosepäilyistä  –  Luvassa lisärahaa?
   Politiikka
  8. Finnairin käyttämästä järjestelmästä paljastui tietoturva-aukko: Älä paljasta tärkeää tietoa lentovarauksestasi
   Tietoturva
  9. Tunti sitten
  10. Veikkauksen kassakaapista 150 000 euron varastamisesta epäilty on kertonut tapahtumista avoimesti poliisille – valtaosa rahoista saatu takaisin
   Kotimaa
  11. Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä
   Taloussanomat
  12. Laura, 34, tavoittelee ”täydellisen virheetöntä” ulkonäköä hinnalla millä hyvänsä – ystävät pelkäävät kaunottaren kuolevan leikkauspöydälle
   Viihde
  13. Näytä lisää