Asuminen

Pyykkikyttääjä ilmestyy kerta toisensa jälkeen samalla asialla – näin taloyhtiöiden pyykkituvissa sikaillaan

Julkaistu:

Asuminen
Koneen käyttö aloitetaan ennen aikojaan ja linko jyrisee vielä kauan iltayhdeksän jälkeen, eräs lukija tilittää kokemuksiaan kerrostalon pyykkituvalta.
Kerroimme eilen kerrostalojen pyykkivuoroista, jotka ovat edelleen suuressa suosiossa, vaikka yhä useammassa taloudessa onkin nykyisin oma pesukone.

Ongelmilta ja kahnauksiltakaan ei aina vältytä. Pyykkejä saattaa esimerkiksi vaihtua keskenään tai hävitä kokonaan, ja jotkut asukkaat pesettävät enemmän kuin on sallittua.
Juttu sai lukijat muistelemaan omia pyykkitupakokemuksiaan. Moni suitsutti pyykkivuorojen toimivuutta, mutta mahtui joukkoon myös huonoja muistoja.

Yksi voi omia tuvan koko päiväksi

Pyykkitupaamme voi varata vain päiväkohtaisesti puoleksi tai kokonaiseksi päiväksi yksi henkilö kerrallaan. Silti vuoromme aikana paikalle saattaa pelmahtaa talonyhtiön ”pyykkikyttääjä”: mies, joka tulee lähes joka kerta mankeloimaan yhden lakanan ja samalla kai tarkistamaan paikalla olijat. Tämä on toistunut jo monen vuoden ajan ja aiheuttaa yhtiössämme ihmetystä ja hupia. Nuorena mies aiheutti minussa lähinnä pelkoa…”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloyhtiömme pyykkitupien säännöissä on uskomaton ongelmakohta. Itse pyykinpesukoneet voi varata käyttöön rajatusti muutamaksi tunniksi kerrallaan, mutta tämä ei koske lainkaan kuivaushuonetta, joka on koneiden yhteydessä. Mikäli kuivaushuone sattuu olemaan vapaana ja sinne haluaisi laittaa vaikkapa petivaatteet kuivumaan heti pesun jälkeen, voi sitä käyttää 24 tuntia yhteen menoon ilman, että pyykkejä tarvitsee sääntöjen mukaan ottaa kuivaushuoneesta pois.

Tämä on erittäin ongelmallista, sillä muut pyykinpesukoneiden käyttäjät, joita voi olla päivässä jopa 6–7, eivät voi kuivattaa pyykkejään lainkaan, koska yksittäinen käyttäjä on oikeutettu pitämään pyykkejä kuivumassa kokonaisen vuorokauden. Isännöitsijä kuin muukaan taho ei ole halukas kommentoimaan tätä tilannetta. Viikonloppuna ennen jouluaattoa 2018 tilanne eräässä vantaalaisessa pyykkituvassa johti kunnon sanaharkkaan ja pyykkien väkisin poistamiseen kuivaushuoneesta.”

Kymmenittäin itämaisia mattoja

Pesen taloyhtiön koneessa pyykit öisin. Saa rauhassa pyöriä ja kuivata, pyyhkeet ja lakanat saan mankeloidakin rauhassa. Harvoin on myöskään muita, jotka olisivat ottaneet varauksen ajalle 23:00–02:00. Käppäilen pyykkien kanssa pesutupaan klo 23 ja laitan samalla varauksen itselleni 23–02. Jos koneessa on pyykkiä, tulen seuraavana päivänä uudelleen. Ei ole ongelmia tullut.”

Meidän talossa pyykkikoneen ja kuivausrummun käyttö oli kielletty klo 22–07. Omalle kohdalle ei sattunut koskaan mitään ongelmia. Tosin joskus kuivaajan nukkasihtiä ei oltu putsattu käytön jälkeen, mutta mitä siitä nostaisi teatteria. Äkkiä sen voi tehdä itse mukisematta.”


Kaupungin vuokra-asunnossa eräs asukas pesi kymmenittäin itämaisia mattoja. Vaikea kuvitella, että kaikki olisivat olleet yhdestä kaksiosta, vaikka joillain onkin tapana pitää niitä myös seinällä. Kaikki kuivaushuoneen narut ja ulkona yhteiset kuivaustelineet olivat viikkotolkulla varattuina. Matot vain vaihtuivat.

Itsellä kävi joskus migreenissä moka ja pesin koneellisen jonkun toisen vuorolla, koska en katsonut varauskirjan viikkoa oikein. Olipa aika tulenkatkuinen lappu odottamassa ja pyykkini lattialla märkänä ja likaisina. Joskus sitä toivoisi, että ihmiset ajattelisivat ensin jollekin sattuneen erehdyksen eikä heti ajateltaisi, että kaikki väärällä vuorolla pesemiset johtuvat röyhkeydestä.”

Hallituksen puheenjohtajana näki kaikenlaista

Taloyhtiön narulta vietiin kahdet tuliterät farkut, lasten säästöt hupenivat siihen. Sen jälkeen käytettiin vain omaa konetta, ja kuivaus omassa kylppärissä.”

Toimiessani taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana jouduin selvittelemään usein pesutuvan käyttöön liittyviä asioita. Tässä muutamia esimerkkejä. Koneella pestiin öljyiset työhaalarit (ilmeisesti useammat), ja seuraavan käyttäjän lakanapyykki meni pilalle. Pesupulverille tarkoitettuun lokeroon kaadettiin jatkuvasti nestemäistä pesuainetta, vaikka se oli ehdottomasti kielletty. Koneen luukku piti jättää auki pyykkäyksen jälkeen, mutta hyvin usein se oli laitettu kiinni ja kone alkoi haista ummehtuneelle. Pesutuvan lattialla ja mattojenpesualtaassa pestiin autonrenkaita, joten kaikki paikat olivat öljyssä, hiekassa ja muussa liassa. Pesutuvan käytön merkintä listaan oli joillekin asukkaille ylivoimainen tehtävä, joten osa maksoi maksut kiltisti ja osa ei.”

Varasin aikoinaan viikkoa ennen pesutuvan viikonlopuksi, sillä opiskelin viikot toisella paikkakunnalla. Kun saavuin perjantaina kotiin ja lauantaina olin menossa pyykkitupaan, niin jo oli naapuri ihan pokkana sutannut nimeni paperista ja laittamassa pyykkejään koneeseen... Nostin äläkän ja sain laitettua pyykkini koneeseen. Menin kotiin, ja puolen tunnin päästä soi ovikello: naapurin mies tuli mouhoamaan, että olen varastanut hänen pyykkivuoronsa. Otin loput pyykit mukaani, menin pesutupaan uudestaan ja naapuri seuraa perässä. Otin pyykit ja laitoin uudet pyörimään, eikä tykännyt naapuri. Omalla vuorolla kuitenkin pesin.”

”Kaikkia sääntöjä rikotaan!”

Kuivasin pyykkejä luhtitalon päädyn pienparvekkeella, ja joku sitten päätti varastaa pari lempipaitaani pyykkinarulta. Sinne oli selvästi varta vasten tultu rosvoamaan ja valittu mitä viedään. Kerrostalon opiskelijapyykeistä joku joskus viitsi viedä mukanaan petivaatteita.

Kerran kuivauslinkousrumpu syttyi kai tuleen, koska moottoriosa puski savua. Onneksi olin paikalla ja sain sammutettua koneen. Nykyistä yleistä pyykkäyshuonetta ei ole käytössä, koska koneita ei voi korjata eikä uusia koneita viitsitä itaruuttaan ostaa. Opiskelijatalossa oli usein joku yliviivannut varauksen ja laittanut omat pyykit pyörimään.”

Kaikkia pyykkituvan sääntöjä rikotaan meidän talossa! Koneen käyttö aloitetaan ennen aikojaan, ja linko jyrisee vielä kauan iltayhdeksän jälkeen. Sama asukas pesee pyykkiä parikin kertaa päivässä ja kuivattaa niitä pari kolme vuorokautta estäen toisten pesutuvan käytön. Kaikilla asukkailla ei ole samat säännöt!”


Välinpitämättömyys lisääntyy

Kerrankin on tehty meillä fiksu ratkaisu pyykkitupaongelmiin. Kukaan ei pääse vuorollasi pesutupaan, koska meillä varataan joko sähköisestä taulusta tai netistä ajat pesutupaan. Kun on oma vuoro, voit olla turvallisin mielin ja poistua pesutuvasta pesun ajaksi, sillä tiedät, että yksikään asukas ei pääse näpertelemään sinne omin luvin.”

20 vuotta asuttu samassa yhtiössä ja viime vuosina on selvästi lisääntynyt täydellinen välinpitämättömyys pyykkituvan säännöistä. Edellisen pyykit pyörivät iloisesti vielä, vaikka seuraavan vuoro olisi alkanut jo 30 minuuttia sitten. Kuivaushuoneessa ”talvehtii” aina yksien ja samojen kuivat pyykit. Oletetaan, että seuraava joka kuivaushuonetta tarvitsee, korjaa ja viikkaa edellisen rutikuivat pyykit. Koskaan ei siivota jälkiä. Pesuainetta on pitkin ja poikin joka puolella jne. Niin ja lasten harrastukseen liittyvän urheiluseuran pyykit pestään taloyhtiön pesutuvassa.”

Ota kantaa

Käytätkö pyykkitupaa?

Kyllä 30% En 70%
Ääniä yhteensä 9132

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt