Kotisiivoojat kertovat: 6 asiaa, jotka he haluaisivat asiakkaidensa tajuavan: ”Ei tullut heillä mieleen...”

Onko kotiisi tulossa siivouksen ammattilainen? Tämän jutun luettuasi tiedät, miten varautua.

Tämä kylppäri taitaa kaivata pientä raivausta ennen siivoojan tuloa.

28.12.2018 12:26

Siivoojille kertyy paljon hiljaista tietoa siitä, millaisia suomalaiset kodit ovat ja mitä siivoojilta odotetaan.

Esimerkiksi aiemmin siivoojana työskennellyt Milja-Liina Moilanen kertoi hiljattain Me Naisissa siitä, millaista siivoojan työ voi käytännössä olla. Hän oli törmännyt työssään asiakkaiden töykeyteen ja heidän virittämiinsä ansoihin, joilla haluttiin paljastaa siivoojan työnjäljen laatu.

Päätimme vuorostamme kysyä siivoojilta, mitä meidän kaikkien kannattaisi tietää ja ottaa huomioon, ennen kuin tilaamme kotiimme puhtaanapidon ammattilaisen. Jutun kursivoidut sitaatit ovat siivoojien kyselyvastauksia.

1. Järjestele, älä puunaa

Koti on intiimi paikka, ja sen antaminen toisen siivottavaksi voi ujostuttaa. Siivoaminen ennen siivoojan tuloa ei kuitenkaan ole tarpeen.

Sen sijaan tavaroiden järjestelemiseen kannattaa käyttää muutama hetki. Muuten siivoojan työaika kuluu siivoamisen sijaan rojujen siirtelyyn.

”Siivoaminen ei oikein onnistu, jos ensin pitää puolet siivousajasta raivata tavaraa pois tieltä. Jos nyt yleensä edes on laatikoita ja koreja esimerkiksi lasten leluille.”

2. Hyväksy aikatauluhaasteet

Olisi ihanaa, jos siivooja pääsisi käymään juuri ennen viikonloppua! Valitettavasti siivooja ei voi lomailla alkuviikkoa ja monistua perjantai-iltapäiväksi kymmeneen eri kohteeseen.

”Yleensa kaikki haluavat perjantaina 12–16 välisenä aikana siivouksen. Se ei vaan ole mahdollista. Yritän pyrkiä vuorottelemaan loppuviikon aikojen kanssa. Uusimmat asiakkaat totuttelen siihen, ettei enää ole jäljellä kuin alkuviikon aikoja.”

3. Ole realisti

Jos siivouksen tulos on kehno, vika voi olla myös ajan puutteessa. Siivousfirman arviota siitä, mitä tietyssä tuntimäärässä ehtii tehdä, ei ole laskettu ainakaan alakanttiin.

”Aina ihmiset eivät ymmärrä, että jos on tilattu esimerkiksi neljän tunnin ylläpitosiivous, siihen on mahdotonta sisällyttää kaikkea hellan taustan kuuraamisesta ikkunoiden pesuun ja lakanoiden mankelointiin.”

4. Peru vain, kun on pakko

Viikkosiivouksen idea on, että se toteutetaan viikoittain. Jos siivoojan käynti jää jollain viikolla väliin, eikä sitä paikata siivoamalla itse, saattaa siivooja tarvita seuraavalla viikolla lisäaikaa.

”Joskus siivouspaikasta soitettiin ja peruttiin seuraavan päivän siivous, koska ’ei ehditty raivata. Ei tullut heillä mieleen, että palkkani jäi saamatta. Ja että sekasorto oli yleensä seuraavalla viikolla vielä isompi, mutta aikaa ja rahaa vain saman verran.”

5. Luota ammattilaiseen

”Ihmisillä, jotka eivät syystä tai toisesta siivoa itse, on kauheasti näkemyksiä siitä, kuinka tulisi siivota. Joskus näkemykset ovat naurettavia ja ristiriidassa itse kodin kanssa. On esimerkiksi tosi sotkuinen koti ja kauheasti pikkutarkkoja näkemyksiä siitä, miten työ tulisi tehdä.”

Siivooja siivoaa työkseen ja tietää näin ollen, miten hommat kannattaa hoitaa. Toiveista saa ja pitää kertoa, mutta työmetodien valintaan ei tarvitse puuttua.

6. Paljasta pakkomielteesi

”Monella on oma pakkomielteinen siivouskohta kodissaan. Jotkut tarkastavat lampun päälliset, toiset seinälistat. Reiluimmat kertovat, että on tämä oma tapa niissä.”

Jos sinulle on kodin siisteydessä tärkeää juuri jalkalistojen, kaapinpäällysten, lamppujen tai jonkun muun kohdan pölyttömyys, kerro se siivoojalle. Tällä tavalla saat rahoillesi vastinetta.

Juttu on julkaistu ensimmäisenä Me Naisissa. Lue alkuperäinen artikkeli tästä.

Lue lisää:

5 kodin paikkaa, joita moni ei tajua siivota – ”Osa uusista asunnoista on huonossa kunnossa jo vuoden jälkeen”

Helppo imurikikka mullisti kodin siivouksen – sepelikasat olohuoneessa ovat historiaa

Ei, siisti koti ei ole kunnollisuuden mittari – tip top -huushollissa vasta onneton olenkin ollut

Vantaalainen Milja siivoaa viidessä minuutissa 15 neliön kotinsa – kertoo kikat, joilla ”koti näyttää siistimmältä kuin oikeasti on”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?