Asuminen

Kerrostalojen pyykkituvissa ei kahnauksilta vältytä – isännöitsijä: ”Sääntöä rikotaan jatkuvasti”

Julkaistu:

Kerrostaloasuminen
Yleiset pyykkivuorot ovat edelleen kovassa huudossa, eikä ongelmiltakaan aina vältytä.
Yksi kerrostaloasumisen kiistattomista valttikorteista lienee monen mielestä se, että pyykkinsä saa pestyä, vaikka ei omaa konetta olisikaan. Siitä pitävät huolen yleiset pyykkivuorot.

Petri Kukkonen Isännöintiverkosta toteaa, että pyykkivuorojen käyttö on jopa lisääntynyt.

Vastaavasti Tampereen Ammatti-isännöitsijät Oy:n Tapani Jarmaksen kokemuksen mukaan käytössä on nähtävissä pienoista suosion laskua.

– Ihmisillä on nykyisin enemmän koneita kotona, että siinä mielessä on vähentynyt. Kuitenkin varsinkin vanhemmat ihmiset käyttävät niitä paljon, ja nuoretkin pyykkäävät pesutuvassa isommat pyykkinsä, Jarmas arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rahastuspuoli ainaisena ongelmana

Vaikka kerrostalojen pesulapalveluita on enenevissä määrin muutettu maksuttomiksi, suurin osa taloista veloittaa pyykkäämistä edelleen.

Tämä ei ole kuitenkaan ongelmatonta, korostaa Jarmas.

– Monet rahastimet alkavat olla sen verran vanhoja, että esimerkiksi kolikot jäävät jumiin. Rahastimia on toki myös varastettu joskus.

Monessa taloyhtiössä on tämän vuoksi siirrytty puhelinpalvelumaksuun.

– Oli rahastuskeino mikä tahansa, pulmana ovat kustannukset, jotka ovat usein plus miinus nolla. Rahastimien tyhjennykseen tai puhelinsovelluksen palvelumaksuihin menee helposti sama summa, joka pyykkimaksuista saadaan.

Jarmas kertoo, että tavoitteena on jo monen vuoden ajan ollut perustaa maksusovellus isännöintiohjelmien kautta. Näin laskutus tapahtuisi taloyhtiöiden kautta, ja pesulatoiminnasta jäisi jotain käteenkin.

”Harrastetaan pesulatoimintaa”

Tietysti itse pyykkääminen on vuosien saatossa aiheuttanut monenlaisia kahnauksia. Pyykkejä saattaa esimerkiksi vaihtua keskenään tai hävitä kokonaan.

Olemme aiemmin kertoneet salapesemisestä, josta on kyse, kun jonkun muun pyykit pyörivät iloisesti pesukoneessa, kun olet menossa pesemään pyykkejäsi omalla, etukäteen varatulla vuorollasi.
Kukkonen kertoo tunnistavansa ilmiön. Perusongelmana tuntuukin usein olevan se, että toiset hyödyntävät pesulaa kohtuuttomasti.

– Monet taloyhtiöt ovat tämän takia rajanneet pyykkäämistä niin, että asukas voi varata esimerkiksi vain kaksi kahden tunnin pyykkivuoroa viikossa, Kukkonen mainitsee.

Lisäksi kuivaushuoneen käytössä voi tulla ongelmia: kun joku pesee pyykkejä kaksi tuntia, kuivaushuonetta voidaan tarvita jopa kuudeksi tunniksi.

Kukkonen lisää, että tavatonta ei ole sekään, että pyykkitupaa käytetään, vaikka ei talossa asuttaisi.

– Tämän vuoksi on pitänyt lisätä sääntöihin, että pyykkituvan käyttöoikeus on vain asukkailla. Osakkaat, jotka vuokraavat asuntoaan eteenpäin, saattavat pesettää omia pyykkejään siellä aktiivisesti, vaikka eivät yhtiössä asuisi. Tätä sääntöä rikotaan jatkuvasti, hän harmittelee.

Liikaa pesujauhetta

Kukkosen ohella Jarmas on kohdannut tilanteita, joissa yksittäinen asukas varaa pesulan käyttöönsä vaikka koko päiväksi useana kertana viikon aikana.

– Siinä harrastetaan jo pesulatoimintaa. Onneksi nämä ovat harvinaisia tapauksia.

Tänä päivänä on yleistä myös se, että koneita käytetään väärin.

– Pesujauhetta voidaan syöttää pyykkien sekaan niin paljon, että koneet menevät tukkoon. Ongelmana saattaa olla esimerkiksi kielieste. Onkin mietitty, että pitäisi saada selkeämmät ja paremmat kuvalliset ohjeet mukaa, Jarmas toteaa.

Oletko kohdannut ongelmia kerrostalosi pyykkituvassa? Kommentoi alle tai lähetä tarinasi osoitteeseen oona.laine@iltasanomat.fi!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt