Asuminen

Näin puhdistat kylpyhuoneen posliinialtaat oikein

Julkaistu:

Kylpyhuone
Posliinialtaan puhdistukseen voi tepsiä moni konsti.
Posliiniset pesualtaat ovat puhtaina tyylikkäitä. Harmi vain, että ne ovat myös jatkuvasti alttiina tahroille.

Niin saippuakuona kuin kynsilakka ja hiusvärin jäänteet uhkaavat kiiltävää posliiniallasta. Ruostuminenkaan ei ole ennenkuulumatonta, Bobvila-lehdessä kuvaillaan.

Pesualtaiden puhdistamisessa tulee kuitenkin muistaa kaksi asiaa: kärsivällisyys ja hellävaraisuus. Nyrkkisääntö putsaukseen on kaikissa tilanteissa se, että millään lasia naarmuttavalla ei kannata puhdistamista kokeilla.

Puhdista ja huuhtele

Bobvilassa suositellaan kokeilemaan ensiksi lämmintä vettä, nestesaippuaa ja pesusientä. Lopuksi huuhdellaan kaikki saippua pois ja kuivataan astiapyyhkeellä. Tällä konstilla saa selville, mitkä kaikki jäljet kaipaavat perusteellisempaa puhdistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän jälkeen valkoisille posliinialtaille voi tulla kyseeseen valkaisuaine. Myös vähemmän syövyttävästä ja ympäristöystävällisemmästä vetyperoksidista on apua.

Kaada jompikumpi aine suihkupulloon, vuoraa allas talouspapereilla ja suihkuta koko allas papereineen. Anna vaikuttaa puoli tuntia, heitä paperit pois ja huuhtele allas huolellisesti.

Taklaa itsepäiset tahrat happamalla pesuaineella

Geberit Oy:n näyttelyemäntä Nina Lehtosen mukaan tavallisin likakerros on kalkkipitoisen veden aiheuttama. Tämä valkoinen, posliinissa näkymätön kerros, johon värjäymät ja lika tarttuvat, on syytä puhdistaa happamalla puhdistusaineella.

Kalkin havaitsee karheana pintana esimerkiksi kulhon takaosassa, johon vettä valuu huuhtelun jälkeen.

– Tähän auttaa se, että kaataa posliiniin hapanta pesuainetta tai talousetiikkaa. Anna sitten vaikuttaa vähintään 1–2 tuntia, pese sen jälkeen harjalla ja huuhtele hyvin, Lehtonen opastaa.

Mikäli posliinipinta on voimakkaasti likaantunut, voidaan käyttää antikalkkia tai sitruunahappoliuosta. Lehtonen korostaa, että hankausjauheita sisältäviä puhdistusaineita, teräsvillaa tai keraamisia hiontahiukkasia sisältäviä, karkeita hankausliinoja ei saa käyttää.

– Myöskään runsashappoiset aineet, kuten suola- ja rikkihapot, eivät ole hyviä vaihtoehtoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt