Asuminen

Milja, 42, siivoaa 15 neliön asuntonsa 5 minuutissa – näin se onnistuu

Julkaistu:

Me Naiset
Minikodissa asuvan Miljan siivous- ja järjestelyvinkkejä voi soveltaa isompaankin asuntoon.
Kylpyhuone ja keittiö. Siinä on kombo, johon kannattaa kiinnittää siivouksessa huomiota. Ainakin vantaalaisen ”ammattisiivoojan” Milja Köpsin mukaan.

– Sänkyni voi olla petaamaton, villasukkia saattaa lojua alimmaisilla portailla, kirjoja sekä läppäri sohvalla eikä se ole sotkua, vaan elämää. Keittiössä ja kylppärissä sen sijaan kulminoituu puhtaus, erityisesti hanoissa ja peilipinnoissa, Milja kertoo.

Milja asuu 15 neliön asunnossa, jossa on kunnon kokoinen kylpyhuone ja keittiönurkkaus. Kaikille ei ole täysin selvää, että pieni asunto on helpompi siivota kuin suurempi. Joidenkin mielestä minikämpässä on liikaa ahtaita nurkkia, jotka keräävät tehokkaasti pölyä.

Miljalle hänen nykyiset neliönsä ovat täydelliset – myös kodin järjestystä ja puhtautta ajatellen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minussa asuu kaksi ihmistä, huoleton teini ja ammattisiivooja. Molemmat persoonat rakastavat sitä materian vähäistä määrää, joka tekee siivouksesta nopeaa ja helppoa. En kerää materiaa eikä minun tarvitse olla pyyhkimässä jatkuvasti pölyjä. Pienessä kodissa on myös se hyvä puoli, että kun näen kaiken heti, tulee sitä pidettyä tarkemmin järjestyksessä.

120 neliöstä 15 neliöön

Ennen minikotiaan Milja asui 120 neliön kodissa. Siellä siivoukseen meni hurjasti paljon enemmän aikaa kuin hänen minikodissaan. Hän on laskenut, että viikoittaiseen siivoukseen hän käyttää nyt korkeintaan tunnin viikossa. Se tunti jakautuu näin:
  • 5–10 minuuttia päivittäiseen järjestelyyn ja tiskaamiseen
  • 10 minuuttia viikoittaiseen vessan puhdistamiseen
Jos eteiseen on kantautunut hiekkaa, Milja imuroi ne mieluummin heti pois kuin antaa niiden levitä kotiinsa. Joka päivä hän siistii kylpyhuoneensa suihkun yhteydessä, ja kerran viikossa hän puhdistaa sen perusteellisesti. Hyllyjään hän siivoaa noin kerran kuukaudessa.

Eläminen saa näkyä

Joskus työreissujen takia hän on kirjaimellisesti juossut kotiin, tyhjentänyt laukun, ottanut uudet kamat ja siirtynyt seuraavaan paikkaan. Tuolloin kotiinpaluu on ollut hänen mielestään ikävää: hän on joutunut setvimään kodin sotkuja hetken pidempään. Mutta esimerkiksi suuriin joulu- tai muihin siivouksiin Miljalla ei ole tarvetta, koska hän jakaa siivoushetkensä jo arjessa.

– Työkiireistä riippuen jynssäilen tai vain kasailen tavaroita myöhemmin selvitettäväksi. Ei katastrofikasoja jaksa edes katsella kauaa. Siirtelen tavaroita oikeille paikoilleen liikkuessani asunnossa. Ruokaa laittaessani pyyhin hellan samalla ja tiskaan aina heti astiat pois. En halua joutua etsimään tarvitsemiani asioita tai herätä karmeaan tiskivuoreen!


”Kukaan ei kuole, jos koti ei näytä sisustuslehden keskiaukeamalta”

Miljan taloudessa on ollut parhaimmillaan neljäkin lasta. Miljan mukaan lapset ovat tuoneet kontrolloimatonta elämää – ja se saa näkyäkin hänen kodissaan.

– Vaikka emme ole ostaneet mitään turhaa krääsää lapsille, niin kyllähän niitä legoja ja puupalikoita oli aina jalkojen alla. Mutta varsinkin vaikeissa elämäntilanteissa ja lapsiperheiden ruuhkavuosissa kannattaa muistaa armahtaa itsensä. Kukaan ei kuole, jos koti ei näytä sisustuslehden keskiaukeamalta.

Siivoaminen on ollut aina Miljan perheessä yhteinen, jaettu asia. Nyt Milja iloitsee, että omilleen muuttaneet lapset osaavat siivota, vaikka kotona asuessaan heitä ei homma kiinnostanut samalla tavalla.

– Kaipaan suunnattomasti sitä suurta kenkäkasaa, joka eteisessäni oli vielä pari vuotta sitten. Se kertoi siitä, että lapset ovat kotona ja että heidän kaverinsakin viihtyivät meillä. Niitä kenkien tuomia hiekkoja jaksoin imuroida monta kertaa päivässä. Siinä näyssä ja sotkussa oli onni ja rakkaus. Pelkästä ajatuksesta nousee ikävöinnin kyyneleet silmiin.

Kurkkaa Miljan parhaat siivous- ja järjestelyvinkit ja katso lisää kuvia siististä minikodista täällä.

Lue myös:

Sanomalehtitemppu on laiskan siivoojan takuuvarma niksi, joka helpottaa keittiön likaisimpien paikkojen puhtaanapitoa

5 kodin paikkaa, joita moni ei tajua siivota – ”Osa uusista asunnoista on huonossa kunnossa jo vuoden jälkeen”

Minikämppä siivoutuu kuin itsestään – ja 11 muuta syytä, miksi pienessä kodissa asuminen on yksinkertaisesti parasta

Suomalaiset siivoojat kertovat nyt, millaista kohtelua toivoisivat saavansa asiakkailtaan: ”On reilua paljastaa pakkomielteensä”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt