Kimmo on luultavasti Suomen innokkain ”jouluhullu” – tältä näyttävät hänen tonnin maksaneet jouluvalmistelunsa

Kimmo Longan kotona on joulu ainainen. Täksi jouluksi on tehnyt jo 95 piparkakkutaloa.

Kimmo, 49, on todellinen jouluihminen.

19.12.2018 15:14

Kaksi vuotta sitten loviisalainen Kimmo Lonka, 49, sai sydäninfarktin. Helikopteri vei hänet Loviisasta Helsinkiin. Elvytys kesti 52 minuuttia.

Nyt Kimmo on osa-aikatyökyvyttömyyseläkkeellä. Suurin osa hänen vapaa-ajastaan menee jouluvalmisteluihin – ympäri vuoden. Tänä vuonna Kimmo on rakentanut kotiinsa esimerkiksi valtavan joulumaailman, jossa on 600 valopistettä.

–  Rakkain haaveeni on, että voisin olla koko ajan joulun ympäröimänä. Voin kuunnella joululauluja vaikka heinäkuussa, Kimmo kertoo.

Kimmo kutsuu itseään jouluhulluksi. Hän on tykännyt joulusta lapsesta saakka.

– Joulu on ollut minulle aina maagista aikaa. Olin vielä 11-vuotias, kun uskoin joulupukkiinkin.

Kolmen viikon rakennusprojekti

Kimmon on valmistellut joulua ympärivuotisesti jo 2000-luvun alusta saakka. Oleellinen osa valmisteluja on joulumaailman rakentaminen. Ensimmäinen joulumaailma sisälsi kolme piparkakkutaloa. Seuraavana vuonna piparkakkutaloja tuli lisää ja ne saivat valojakin sisäänsä.

Ruokahalu kasvaa tehdessä, Kimmo kertoo.

– Kun perheeseemme tuli lapsenlapsia, innostuin vieläkin enemmän joulupuuhailuista. Joka vuosi teen erilaisen joulumaailman ja suurempana kuin ennen.

Kun Loviisassa järjestettiin tämän vuoden joulutapahtuma, Kimmon joulumaailmaa kävi päivittäin ihailemassa satoja vieraita. Maailma kätkee sisäänsä valojen lisäksi esimerkiksi kahdeksaa eri joulusävelmää soittavan joulujunan, pyörivän tuulimyllyn, pieniä markkinakojuja, liukuvia luistelijoita, mäkeä laskevia kelkkailijoita ja vanhoja tonttuja.

Yhden joulumaailman rakentamiseen Kimmo saa kulumaan päiviä, jopa viikkoja. Tämän vuoden joulumaailman rakentamiseen hän käytti ainakin kolme viikkoa. Sen suunnitteleminen on asia erikseen. Visio on pyörinyt päässä pitkään.

Tonnin joulu

Kimmon joulukuusessa on tänä vuonna 233 koristetta – ja jouluhullulla on koristeita tietenkin myös muualla kuin kuusessa ja jättimäisessä satumaassaan. Muun muassa kahdessa vitriinissään Kimmo säilyttää 250 joulukoristetta. Ensi vuodelle hän suunnittelee hankkivansa kolmannen vitriinin.

Viime vuonna Kimmo pääsi työvalmennukseen. Työkokeilun aikana hän opetteli täysin uuden taidon: ompelukoneen käytön. Sen ansiosta hän on tänä vuonna tehnyt tänä vuonna noin 3 500 jouluaiheista tilkkupalaa, joista ompelee torkkupeittoja.

Tältä yksi hänen jouluisista torkkupeitoistaan näyttää:

Täksi jouluksi Kimmo kertoo tehneensä jo 95 piparkakkutaloa. Hän laskeskelee, että jouluun mennessä vuoden saldo on 120 taloa. Osa niistä menee myyntiin, osa on jäänyt kotiin.

Uuden joulun valmistelut Kimmo aloittaa jo tammikuussa. Hän käyttää mahdollisimman paljon kierrätystavaraa, mutta välillä hän joutuu myös ostamaan joulujuttuja. Muun muassa jouluvalot lisääntyvät joka vuosi hänen kotonaan.

– Ystäväni Sari asuu Hollannissa ja bongaa usein siellä alennusmyynneistä kaikenlaisia pieniä joulufiguureita ja muita pieniä juttuja. Yleensä Hollannin-pakettini maksaa 150–200 euroa.

– Mutta kokonaisuudessaan käytän joulupuuhiini varmaan tuhat euroa vuodessa. Tosin tämä on rakas harrastus ja antaa niin paljon, että en yleensä ajattele rahaa tai työtuntien määrää.

Jouluaattona Kimmo aikoo levätä. Aatto on hänelle täydellistä rauhoittumista, kun taas joulupäivä on heidän perheessään ollut yleensä ”yhtä härdelliä”, kun kotiin saapuu jouluvieraita.

Kimmo on rakentanut kotiinsa myös valkoisen joululinnan 3500 sokeripalasta. Katso se ja muut kuvat Kimmon huikeasta joulumaailmasta sekä muista jouluvalmisteluista tämän linkin kautta.

Kimmon jouluvalmisteluja voi seurata ympäri vuoden hänen Facebook-sivullaan.

Lue myös:

Vantaalainen Kaisa, 33, valmistelee joulunsa aina vuoden etuajassa – tältä näyttää hänen alle 100 euroa maksanut kiistelty joulusisustuksensa

Kauden askarteluhitti villitsee, vaikka se ei valitettavasti ole kovin edullinen – ja kankaatkin on paikoitellen myyty loppuun

Kati leipoi ihania joulutorttuja, joista tuli hitti – sitten someraivo repesi kynsilakasta

Ensitreffit-Heikille joulu on ristiriitainen juhla – tänä vuonna hän silti yllättää Miinan ”erityisellä lahjalla”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?