Tältä näyttää minimalistin joulukoti – Miia Salmi aloitti joulusisustuksen rakentamisen jo marraskuussa

Minimalistin joulu syntyy kardemumman tuoksusta ja värikkäistä hedelmistä. Pienen joulukuusen saa kuljetettua kotiin vaikka metron kyydissä.

17.12.2018 14:54

Vuosaarelainen Miia Salmi avaa kotiovensa. Jalassa on villasukat, ja taustalla soi joulumusiikki. Missään ei näy olkipukkia tai kulkusia, mutta tunnelma on jouluinen. Tänä vuonna juhla on saapunut Salmen ja hänen 9-vuotiaan tyttärensä kotiin jo marraskuussa.

Salmi on sisustusbloggari. Hän kirjoittaa Oma koti valkoinen -blogia ja on yksi CASA-blogit -alustan omistajista ja työskentelee muun työnsä ohessa sivuston kampanjakoordinaattorina. Bloggari seuraa ahkerasti sisustustrendejä, mutta varoo ostamasta tarpeetonta. Tästä syystä joulu on ainoa sesonki, jolloin sisustus muuttuu Salmen kotona ja silloinkin maltilla.

Viltti, jos jokin, kuuluu jouluiseen kotiin. Kaamosaikana sisällä tulee vietettyä enemmän aikaa kuin yleensä.

Sohvan vieressä on suuri peikonlehti, jonka lehtien välistä hohtaa himmeä valo. Salmi on kiertänyt kasvin varren ympärille valosarjan, joka toimii paristoilla. Samanlainen sarja on myös ruokapöydällä, jolle Salmi on asetellut joulukattauksen.

Yksinkertainen kattaus muuttuu juhlavaksi, kun pöydälle asettelee valosarjan ja pienen tontun.

– Jouluvalot valaisevat meillä usein vielä helmikuunkin puolella, joten sanoisinkin niitä enemmän kausivaloiksi kuin jouluvaloiksi, Salmi sanoo.

Lipaston päällä on pieni huonekuusi, joka hoitaa joulukuusen virkaa. Salmi ei aja autoa, ja pienen kuusen saa kuljetettua kotiin vaikka metron kyydissä.

Samassa ruukussa kasvaa neljä huonekuusta, minkä ansiosta joulupuu on tuuhea.

Pikkuruinen kuusi on kestävä valinta, sillä hyvällä hoidolla se voi kestää useammankin joulun.

Värikkäät hedelmät kannattaa jättää näkyviin, sillä ne voivat olla sisustuselementti siinä missä koriste-esineetkin.

Koska Salmi välttelee tarpeettoman hankkimista, sisustus vaatii luovuutta. Bloggari sanoo, että esimerkiksi värikkäät hedelmät kauniissa kulhossa ovat helppo ja ekologinen sisustuselementti, sillä hedelmät tulee joka tapauksessa syötyä.

Miia Salmen kodin sisustuksessa on myös ripaus japanilaista, minimalistista tyyliä. Lattia on bambua, ja Salmi kertoo, että materiaali on niin kestävää, että se kestää useamman sukupolven käytön.

Etenkin isot ja punaiset omenat sopivat jouluun. Sekaan voi ripotella vaikka neilikoita tai kanelitankoja, Salmi kertoo.

Myös tuoksut vaikuttavat tunnelmaan.

– Ripottelen aamukahvin joukkoon hieman kardemummaa, ja jouluinen tuoksu valtaa heti keittiön.

Salmi hurahti sisustamiseen lopullisesti, kun hän odotti tytärtään, mutta kiinnostus heräsi jo lapsuudessa.

– Kiinnostuin sisustamisesta jo hyvin nuorena, suunnittelin ruutupaperille oman huoneeni sisustuksia jo esiteini-iässä.

Muutamaan otteeseen Salmi yllätti myös äitinsä muuttamalla sisustusta. Kun äiti oli kauppareissulla, Salmi vaihtoi olohuoneen järjestystä. Salmi tosin tunnustaa, ettei järjestys ollut aina äidin mieleen.

 

Salmi muutti ensimmäiseen omaan kotiinsa 18-vuotiaana, jolloin sininen väri ja pyökki olivat sisustusmuodissa. Koti oli sininen aina verhoja ja astioita myöten.

Kynttilät kuuluvat myös Salmen jouluun.

Himmeä kynttilä on tunnelmallinen, kun ilta pimenee.

Nyt koti skandinaavisen minimalistinen ja ekologinen. Sisustuksessa näkyy aavistuksen verran myös japanilaista tyyliä. Sohvapöydän vieressä oleva valkoinen pinnatuoli on opettanut, että maltti on sisustuksessa valttia.

– Se on lempituolini! Minulla oli pitkään pihistely-elämänvaihe, enkä raaskinut ostaa sitä. Montaa, edullisempaa tuolia myöhemmin, ostin sen vihdoin. Rahalla, joka kului muihin tuoleihin, olisin voinut ostaa kaksikin tuollaista. Jos jokin huonekalu jää pitkäksi aikaa mieleen, se kannattaa ostaa.

Maljakossa on kukkakimppu, jossa on valkoisia kukkia, hopeaksi värjättyjä heiniä ja havuoksia. Oksat säilyvät pitkään vihreinä, joten kimppuunkaan ei tarvitse kuin vaihtaa kukat.

Kynttelikkö, kattauksen keskeltä pilkistävä joulutonttu ja pikkuruinen hopeinen kuusi ovat ainoita klassisia joulukoristeita, joita Salmi laittaa esille. Muuten juju on valaistuksessa ja yksityiskohdissa.

Keittiön ikkunassa loistaa joulusisustuksen klassikko: kynttelikkö.

Säkkikangas ja pieni koristekuusi tuovat sisustukseen ripauksen perinteistä joulua.

Havut säilyttävät elinvoimansa pitkään. Kimppuun tarvitsee vaihtaa vain kukat sitä mukaa kun ne kuihtuvat.

Pieniä yksityiskohtia ja tunnelmallinen valaistus. Miia Salmi välttelee tarpeettomia tavaroita, ja joulu syntyy tuoksuista ja kasveista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?