Näin liian kuiva sisäilma tekee hallaa asunnollesi – tiedätkö mikä on kotisi suositeltu ilmankosteus? - Asuminen - Ilta-Sanomat

Näin liian kuiva sisäilma tekee hallaa asunnollesi – tiedätkö mikä on kotisi suositeltu ilmankosteus?

Tiedätkö, mikä on asuntosi suhteellinen ilmankosteus?

Liian kuivasta sisäilmasta kärsivät sekä asukkaat että huonekalut ja materiaalit, kuten parkettilattia.­

12.12.2018 12:51

Silmät kutisevat ja kurkkua kuivaa. Talvella liian kuivasta sisäilmasta kärsii moni.

Asunnon suhteellista ilmankosteutta voi mitata kaupasta edullisesti hankitulla kosteusmittarilla.

Tavallista on, että talvella kosteusmittarin viisari laskee niinkin alas kuin alle kymmeneen prosenttiin. Se aiheuttaa paitsi terveyshaittoja, myös ongelmia asunnolle.

Huonekalut ja parkettilattiat voivat halkeilla, osat voivat irtoilla liitoksistaan ja tekstiilit sähköistyä. Ilmankostuttimiin erikoistunut Ufox kertoo tiedotteessa, että liian kuivasta sisäilmasta voivat kärsivä myös kukat ja kasvit. Haittaa voi tulla myös taideteoksille ja soittimille.

Kun asunnon suhteellinen ilmankosteus laskee liian alas, huonekalut ja parkettilattiat voivat halkeilla.­

Arviot terveellisestä sisäilman suhteellisesta kosteudesta vaihtelevat hieman.

Hengitysliitto suosittelee talviaikaan 20–40 prosentin ilmankosteutta, Ufox 30–45 prosenttia.

Tyypillisesti sisäilma jää kuitenkin nykykodeissa talvisin tätä huomattavasti kuivemmaksi, etenkin keskuslämmitystaloissa.

Ilmankosteutta voivat laskea monet tekijät, kuten tehokas ilmanvaihto ja koneellistunut pyykinkuivaus.

Sisäilman kosteus vaihtelee myös vuodenaikojen mukaan.

Kuiva sisäilma voi aiheuttaa monia oireita

Mitä liian kuivalle sisäilmalle sitten voi tehdä?

Hengitysliiton mukaan ilmaa voi tarvittaessa kostuttaa ilmankostuttimella. Ilmankostutin voi kuitenkin huonosti hoidettuna levittää huoneilmaan mikrobeja. Tästä syystä kostutin on pidettävä puhtaana eikä siinä saa seisottaa vettä.

Ufox muistuttaa, että asuntoon kannattaa valita höyrystävä ilmankostutin, jossa vesi kuumennetaan riittävästi. Näin ilman kostuttaminen on hygieenistä.

Ilmankosteutta ja lämpötilaa säädetään huone kerrallaan

Tulevaisuudessa sisäilman ilmankosteutta ja vaikka lämpötilaa pystyy säätämään huone kerrallaan, kun digitalisaatio muuttaa kerrostaloasumista.

Digihanke KIRA kertoo tiedotteessa, että Tampereella viiden kerrostaloyhtiön asukkaat ovat jo päässeet testaamaan asuntonsa lämpötilan säätämistä yksittäinen huone kerrallaan. Asuntoihin on asennettu sensoreita ja älytermostaatteja, ja lämpötilan säätäminen onnistuu älypuhelimeen asennettavan sovelluksen avulla.

Liian kuivasta sisäilmasta voivat kärsivä myös kukat ja kasvit.­

Kyseessä on energiaratkaisuihin liittyviä asiantuntijapalveluita tarjoavan Enermixin tutkimushanke, jonka tarkoituksena on lisätä asumismukavuutta ja säästää energiaa. Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön kiinteistö- ja rakennusalaa vauhdittavalta KIRA-digiltä, tiedotteessa kerrotaan.

Energiansäästö on ollut huomattavaa: lämmityskustannuksissa on säästetty jopa 20 prosenttia. Se on onnistunut lämmitysjärjestelmien älykkäällä ohjauksella, jossa on hyödynnetty sääennustetietoja ja leikattu kaukolämmön piikkejä.

– Kun asukkaat käyvät suihkussa aamuisin ja iltaisin, se aiheuttaa energiankulutukseen tehopiikin. Olemme leikanneet sitä samaan aikaan lämmitysverkostosta pois, Enermixin toimitusjohtaja Janne Heinonen kertoo tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?