Rakennusmies neuvoo, miten saat itse kodin pintojen naarmut ja kolhut piiloon - Asuminen - Ilta-Sanomat

Rakennusmies neuvoo, miten saat itse kodin pintojen naarmut ja kolhut piiloon

Julkaistu: 7.12.2018 18:47

Pienellä pintamaalauksella pötkii jo pitkälle taistelussa kodin naarmuja vastaan.

Naarmuja, kolhuja, elämisen jälkiä kodissa – niitä ei oikein pysty välttämään. Toinen asia on, onko mitään tehtävissä ilman remonttimiesten apua.

Remontti Hyvösissä työskentelevän Aimo Karvisen mukaan on. Avainsanana tässä on perusteellinen pohjatyö.

– Kun lähdet korjaamaan kolhua, rasva ja lika täytyy saada pohjasta pois. Näin pintaan laitettava aine tarttuu varmasti ja pysyy kiinni, Karvinen muistuttaa.

Kittaamalla kuntoon

Esimerkiksi oven puiset karmit ovat helposti kolhuilla. Karvinen toteaa, että ne voi kitata ja maalata ihan kotikonstein.

– Sama koskettaa asuntojen sisällä olevia kipsilevyseiniä, joihin tulee reikiä helposti, kun harjanvarrella tai imurilla niihin osuu. Näihin voi hankkia liimattavan paikan, sillä kipsilevypaikassa on alumiiniverkko ja liima valmiina, Karvinen ohjeistaa.

– Sitten vain tasoitetaan yli ja maalataan, niin reikä saadaan piiloon ilman, että koko seinä tarvitsee maalata.

Seinien ulkokulmiin voi taasen käyttää liimattavia muovilistoja, joita voi tarvittaessa maalata.

Tärkeä kysymys

Karvinen sanoo, että markkinoilla on runsaasti maaleja, joilla pystytään korjaamaan niin laattojen kuin kaakeleiden pieniä vaurioita.

Aina naarmua ei saa kokonaan näkymättömiin, mutta huolellisella työllä paikkauksesta tulee joka tapauksessa varsin huomaamaton.

– Hiominen on runsaasti työläämpää kuin maalaaminen, joten suosittelen siksikin maalaamista.

Kun tutkitaan naarmuja puupinnoilla, tärkeä kysymys on, onko pinnat vahattu, öljytty vai lakattu. Tämän perusteella valitaan pinnoite ja tietyn väriseen puupintaan tietynlainen puukitti.

Hän nostaa esille myös laminaatti- ja parkettipinnoille tarkoitetut korjaussarjat, jotka sisältävät vahaa, jolla värjätä ja korjata kolhu.

– Ne ovat kynsilakkapullon kokoisia ja sopivat vain pieniin jälkiin. Isommat naarmut ovat tietysti asia erikseen: niissä joudutaan joskus vaihtamaan kokonaisia parketin paloja, Karvinen toteaa.

Majoneesia tai saksanpähkinää

Aiemmin olemme kertoneet, että naarmuihin voi tepsiä kummallisempikin konsti. Esimerkiksi majoneesilla saa poistettua tummentumia puun pinnalta. Majoneesia hierotaan tummentuneeseen kohtaan, annetaan vaikuttaa hetki ja poistetaan sitten puhtaalla liinalla.

Myös parapähkinä auttaa majoneesin tavoin puupintojen naarmuihin. Halkaise pähkinä ja hiero sitä voimakkaasti naarmuiseen pintaan.

Askel Terveyteen luettelee puupintojen naarmujen korjauskeinoiksi esimerkiksi kalanmaksaöljyn, muovailuvahan, etikan ja kahvinpurut.

Lisäksi saksanpähkinässä saattaa piillä voimaa, on Niksarit-sarjan Ari Hursti todistanut.

Huonekalun pienet naarmut saa nimittäin piiloon saksanpähkinällä. Kun naarmuista pintaa hinkkaa saksanpähkinällä, vaurio häviää.

Lähde: Askel Terveyteen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?