Suomessa Kati tekee töitä siivoojana ja kaupan kassana, mutta viettää talvet unelmaelämää Balilla – näin hän sen tekee

Puolet vuodesta auringon alla Balilla, toinen osa kesäisessä Suomessa. Ei hassumpi suunnitelma. Osa ihmisistä ottaa rohkean askeleen ja ryhtyy sanoista tekoihin. Yksi heistä on Klaukkalasta kotoisin oleva Kati Kumpulainen.

Klaukkalasta kotoisin oleva Kati Kumpulainen viettää kesät Suomessa, talvet maailmalla. Tällä hetkellä Kumpulainen asuu Balilla. Reissunaisen elämää on voinut seurata Ylen sarjassa Away –Bali.

5.12.2018 19:00

Ylellä on seurattu tänä syksynä sarjaa, jossa esitellään neljän nuoren erilaista arkea siellä, missä monet haluaisivat olla, kun syksy ja talvi koittavat.

Away – Bali on sarja auringon ja surffauksen täyttämästä arjesta Indonesian paratiisisaarella.

Väistämättäkin mieleen hiipii kysymys, miten tällainen elämä on mahdollista?

Vastauksen Ilta-Sanomille antaa yksi sarjan päähenkilöistä, Klaukkalasta kotoisin oleva Kati Kumpulainen, 28.

Kumpulainen on elänyt reissuelämää jo vuosien ajan. Muun muassa Portugalissa, Kanadassa, Lontoossa, Australiassa ja eri Aasian maissa asunut nainen on ottanut tavaksi paeta talvea tropiikkiin.

Tämä on mahdollista, sillä kesäisin matkailun liikkeenjohtoa opiskellut nainen painaa pitkää päivää hotellien vastaanotoissa, toimistoja siivoten tai kauppojen kassoilla.

Työnhaku on edessä joka kevät, mutta vanhat kontaktit auttavat.

– Otan yhteyttä entisiin esimiehiini. Tätä kautta olen löytänyt aina töitä, Kumpulainen kertoo.

Kesätöistä reissunainen saa kasaan matkakassan tulevaa talvea varten. Säästöä syntyy, sillä Kumpulainen valitsee kesällä asuinpaikkansa tarkoin. Majaa pidetään joko opiskelija-asunnossa tai vanhempien luona. Solussa vuokra voi olla niinkin alhainen kuin 200 euroa kuukaudessa.

Tästä syystä maailma vetää puoleensa

Lähteminen vaatii aina oman vaivansa, eikä reissuelämä ole yksinomaan helppoa. Mikä siis ajaa Kumpulaista maailmalle aina uudelleen ja uudelleen?

Nainen arvelee, että liikkuvaa elämää kokeiltuaan siihen on helppoa jäädä koukkuun.

– Olen asunut monissa maissa ja kulttuureissa ja omaksunut niistä uusia arvoja ja tapoja. Samalla olen huomannut, että seikkailuelämä on se oma juttu.

Balille Kumpulaista houkuttelee etenkin surffaus. Naisen taitoja on ehditty ihailla Away Bali -sarjassa useaan otteeseen.

Lounaasta Kati Kumpulainen maksaa useimmiten alle kaksi euroa.

On Balilla toki muutkin hyvät puolensa.

Trooppinen lämpötila hellii ihoa ja eläminen on edullista. Kumpulainen elää vaatimattomasti paikallisten parissa ja pärjää kuukaudessa 500 eurolla.

Mittakaavaa edullisuudesta antaa päivittäinen lounas. Kumpulainen syö joka päivä ravintolassa, mutta maksaa lounaasta useimmiten alle kaksi euroa.

Nämä asiat Balilla mättävät

Mutta miten se arki?

Ulkomailla asuvilta suomalaisilta kysytään usein ensimmäisenä, milloin arki saapuu paratiisiin ja minkälaisia ongelmia elämä ulkomailla on tuonut eteensä.

Kumpulainen ei halua valittaa turhasta, mutta myöntää, että Suomea voi tulla ikävä silloin, kun asiat eivät mene niin kuin niiden pitäisi. Kun ystävät joutuvat ongelmiin tai turisti ajaa mopokolarin, paikallisiin viranomaisiin ei voi turvautua samaan tapaan kuin Suomessa.

– Siinä vaiheessa tajuaa, että täällä ei ole tukiverkostoa. Kun asiat menevät vaikeaksi, voi tulla ikävä Suomeen, Kumpulainen kertoo.

Bali sijaitsee lähes päiväntasaajalla. Se tunnetaankin matkailijoiden keskuudessa varsinaisena paratiisisaarena.

Pääosin arki on kuitenkin Balilla onnellista.

Kumpulaisen tyypilliset päivät kuluvat surffauksen, rannalla hengailun ja ystävien tapaamisten parissa.

Mihinkään ei ole kiire, mutta päivät menevät silti hurauksessa.

Lisäksi paikallisten tapa suhtautua elämään ilahduttaa.

– Suomessa tuntuu, että ihmiset näkevät elämän negatiivispainotteisesti. Täällä ihmiset eivät tykkää puhua negatiivisista asioista, vaan vaihtavat huomaamatta puheenaihetta, jos näin tapahtuu.

Bali tuntuukin nykyään Kumpulaisen mielestä kuin toiselta kodilta.

– Vaikka ympäristön vaihtaminen on aika raskasta, tulen hirmuisen onnelliseksi, kun voin elää hetkessä, surffata ja tehdä asioita, jotka tuntuvat omilta, Kumpulainen päättää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?