Kuolevatko huonekasvisi aina? Nämä kasvit säilyvät vähäiselläkin hoidolla - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kuolevatko huonekasvisi aina? Nämä kasvit säilyvät vähäiselläkin hoidolla

Kasvien kasteluvälin pituuteen vaikuttaa valon määrän lisäksi muun muassa ruukun koko.

Laiskemmallekin kasvien kastelijalle löytyy monia vaihtoehtoja, joilla tuoda vehreyttä kotiinsa.­

4.12.2018 14:54

Erilaiset viherkasvit puhdistavat tehokkaasti kodin sisäilmaa. Samalla ne ovat uniikkeja sisustuselementtejä tuoden viihtyisää vehreyttä asuntoon.

Aivan oman onnensa nojaan jätettyinä eivät huonekasvit kuitenkaan pärjää: ne kaipaavat näet parhaimmillaan jopa viikoittaista hoitoa. Mitä tehdä, jos arjen tohinoissa kasvit unohtuvat kuivumaan ikkunalaidalle, eikä naapurikaan ehdi työmatkasi aikana kastelemaan kasveja?

Floristi, MMK Merja Kurki Viherviisikosta muistuttaa, että on olemassa lukuisa joukko kasveja, jotka kestävät kuihtumatta myös kiireisen ihmisen elämässä.

Sammaltuella näyttävyyttä

Ensimmäisenä Kurki mainitsee palmuvehkan (Zamioculcas zamiifolia), joka viihtyy puolivarjoisessa paikassa eikä tarvitse paljon vettä.

Anopinkielen (Sansevieria) multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä, sillä liika vesi tappaa sen ohuet juuret. Tämä lajike viihtyy sitä valoisammassa, mitä vaaleampi väri kasvin kielessä on.

Palmuvehka.­

Anopinkieli.­

Kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) taasen on köynnösmäinen kasvi, jota käytetään myös amppelikasvina. Isompia kultaköynnöksiä myydään valmiiksi tuettuna sammaltukeen, jossa pitkät kultaköynnöksen oksat ovat kietoutuneet tukeen.

– Sammaltuella siitä saa helposti isomman ja näyttävän kasvin, Kurki kertoo.

Rönsylilja (Chlorophytum) on yhtä lailla helppohoitoinen kasvi, jota voi kesän tullen hyödyntää myös puutarhan ulkoistutuksissa kesäkukkien lisukkeena.

Rönsylilja.­

Kultaköynnös.­

Toimistotiloista tutut traakkipuut (Dracaena) istuvat hyvin kotiinkin. Kurki sanoo, että ne viihtyvät puolivarjoisissa paikoissa, ja niitä on saatavilla monia, lehtimuodoiltaan ja värisävyiltään poikkeavia lajikkeita.

– Palmuista kentiapalmu (Howea forsteriana) on yksi vaivattomimmista. Näyttävä palmu tosin vaatii tilaa ympärilleen ollakseen edukseen.

Kurki lisää listaan myös valoisalla ja aurinkoisella paikalla viihtyvän pullojukan (Beaucarnea recurvata), rahapuun (Crassula ovata) sekä klusian eli valefiikuksen (Clusia rosea).

Traakkipuu.­

Rahapuu.­

Älä aliarvioi myöskään silkkikasveja

Kurki painottaa, että kaikki luetellut kasvit ovat vain vähän allergisoivia ja pärjäävät kotioloissa mainiosti.

– Kasteluväli riippuu toki täysin siitä, millainen valaistus on, minkä ruukun valitsee ja minkäkokoinen itse kasvi on. Nyrkkisääntö on, että kesällä kastelua tarvitaan enemmän kuin talvella, hän lisää.

Paras keino on kokeilla sormella mullan kosteutta päältä tai isommassa ruukussa muutaman sentin syvyydeltä. Jos multa on märkää, vettä ei kannata lisätä, sillä juurien on saatava ilmaa, ja märkinä ne mädäntyvät.

Savi- ja betoniruukuissa pidettävät kasvit imevät paljon vettä, minkä vuoksi niitä saattaa joutua kastelemaan jopa joka viikko.

– Kiireiselle ihmiselle suosittelisinkin altakasteluruukkua, jonka avulla kasteluväli voi olla jopa 2–3 viikkoa. Tässä täytyy muistaa, että säiliö ei saa olla koko ajan täynnä vettä, vaan sen tyhjentyessä mullan pitää vielä kuivahtaa alaosassa.

Tekokasvitkin voivat olla varsin aidon näköisiä.­

Kurki muistuttaa myös silkki- eli tekokasveista, joilla saa vaivattomasti särmää kodin sisustukseen.

– Ne eivät nykyisin ole muovisen näköisiä, vaan hyvälaatuisia ja elävän oloisia, Kurki toteaa.

Sekä elävistä viherkasveista että silkkikasveista on kuitenkin tärkeää pyyhkiä pölyt silloin tällöin. Viimeistään keväällä on siihen hyvä aika, kun mullan vaihdon aikaan perushuollon yhteydessä viherkasvit voi pyyhkiä ja tehdä tarvittavat leikkaukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?